Skip links

non-celiac gluten sensitivity

granola-with-quinoa-2

Днес сме директно с подкаст, в който си говорим за non-celiac gluten sensitivity или „непоносимост към глутен, без да има глутенова ентеропатия“. Тук ще спомена само някои неща, които пропуснах да кажа (това е проблемът на подкаста, не можеш да се върнеш и да го редактираш, като се сетиш още нещо :)

Непоносимостта към глутен, за която говоря е т.нар. алергична реакция от забавен тип и при нея кръвният тест показва завишени IgG антитела. Писала съм по темата тук.

Съответно списъците ми с къде има глутен и къде няма глутен.

При изреждането на симптомите изпуснах да спомена желязо-дефицитната анемия (има силни връзки свързващи непоносимостта към глутен и точно този вид анемия) и проблемите с щитовидната жлеза. Както знаеш органите ни са изградени от протеини и 33-те аминокиселини на глутена са част от клетките на щитовидната жлеза, затова имунната система атакува точно нея, когато се активира срещу глутен. Ще го обясня по-подробно следващият път.

В следващ подкаст ще ви обясня и защо при някои хора защитната бариера поддава, а при други не. И ще си поговорим за пропускливостта на червата, позната още като intestinal permeability или leaky gut syndrome.

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.

Програми