Skip links

лечебна крем супа с пресен джинджифил

healing-soup

Помниш ли, когато беше малък и се разболееше, а това си беше драма насред зима, защото не можеш да вилнееш с останалите в снега, баба или мама правеха едно… даваха ти пилешка супичка. За да се оправиш по-бързо. Защото, ами “баба знае най-добре”…

Днес, някои баби или мами все още правят подобна супа, за да ти помогнат да се изправиш на крака по-бързо. Проблемът е, че главните лечебни свойства на супата са позабравени и има голям шанс днешната супа да не е толкова лечебна, колкото би могла. А супата е лечебна по няколко причини:

лесна е за храносмилане и дава нужното време на организма да се заеме с по-важните задачи. В случая – да възстановява, вместо да храносмила по цял ден;
– ценните вещества от зеленчуците и другите съставки в нея остават в бульона и приемаш голяма концентрация от лесно усвоими минерали;
– супичката се готви бавно – да къкри, не да ври, за да се запазят колкото се може повече ценни вещества;
– добавят се лечебни билки и подправки, като магданоз, джинджифил, куркума, розмарин и т.н.;
– и най-важното – навремето са използвали домашно приготвен костен бульон за супата, основно пилешки, заради лечебните му свойства. “Добрият бульон ще възкреси и мъртвите” се казва в една южно-американска поговорка. А легендарният френски готвач Август Ескофиер добавя: “Наистина, бульонът е всичко в готвенето. Без него нищо не може да се направи.”

Днес, за супите се използват готови бульони, които освен изкуствено създаден вкус, нямат никакви лечебни свойства. Зеленчуците ни, както знаеш, също не са толкова богати на ценни вещества. Да не говорим, че идват в комплект с пестициди, инсектициди и т.н. -ициди. Често супата се прави на бързо, понякога дори в микровълнова. И благодарение на всичко това – добрата стара лечебна супа постепенно изчезна от домашните кухни. Дори и бабите ни забравиха за нея. Станаха модерни. Използват готов бульон и разни други неща. На прах…

Лечебната супа, която ти предлагам днес акцентира върху няколко важни елемента:
– разнообразие от сезонни чисто отгледани зеленчуци;
– поне 1-2 зеленолистни (български сезонни в момента са спанак и магданоз);
– бавно готвене, на слаб котлон или в slow cooker;
– с лечебни пресни билки – джинджифил и куркума;
– с добавен пилешки костен бульон.

healing-soup-1

Лечебна супа
1/2 глава карфиол
1 морков
1 глава лук
1/2 стрък целина
1/2 стрък праз лук
3-4 чаши спанак
каменна сол на кристали
костен бульон и/или изворна вода

Билки и подправки
пресен корен джинджифил, на вкус
пресен корен куркума, на вкус

Нарежи всички зеленчуци и сложи в тенджера или slow cooker.
Добави солта, бульона и водата, колкото да покриеш зеленчуците.
Готви на бавен огън, в slow cooker използвам програмата за бавно готвене за 6 часа.
Когато супата е готова добави настърганият джинджифил и куркума. И двете боядисват много, особено коренът куркума, затова използвай ръкавици.
И на финала – пасирай всичко на крем супа и поднеси топла.

Можеш да гарнираш с пресен магданоз и малко заквасена сметана.

P.S. При леки настинки и начални форми – консумирай само подобни супички – 3-5 пъти дневно, без друга храна, за да помогнеш на организма да се възстанови. Златното правило за лечение е валидно и тук – да не пречиш и ако може в същото време да помогнеш малко :)))

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.

Програми