Skip links

Зелена вълна

coverЗелена вълна е течението, което всички ние стартирахме преди години променяйки начина си на хранене, или по-точно променяйки начина, по който гледаме на храната днес. Храната е обединяващият фактор, за съжаление, храната е и факторът, който ни разделя – на суровоядци, вегани, вегетарианци, месоядни, палео и т.н. Пиша със съжаление, защото извън хуманното и етично отношение към животните, в крайна сметка целта ни е една – да сме здрави. И всеки един от нас, независимо от етикета си се стреми точно към това. По своя си начин.

При всички нас обаче има и един обединяващ фактор, този, който ще ни помогне да се движим напред и да помагаме и на другите да намерят своята истина по отношение на храненето – Зеленият фактор. Убедеността, че зеленчуците и зелените храни са най-доброто, което можеш да дадеш на тялото си. Убеденост, за която надявам се съм допринесла и аз. А ако случайно не съм – да го направя днес. Единственото, което се иска от теб е да отделиш 10 минути от времето си и да прочетеш написаното тук. А после да вземеш своето решение – да започнеш да добавяш по нещо зелено към менюто си всеки ден, за да си здрав, пълен с енергия, да имаш красива кожа и да се чувстваш добре в тялото си.

Да стартираш своя собствена Зелена вълна.

Включи се в движението “Зелена вълна”, помогни на приятелите и познатите си да направят първата крачка към здравето. Сподели с тях знанието как да помогнат на себе си и семейството си. Мотивирай ги. Разкажи им за зелените храни. Дай им идеи за рецепти – бързи и лесни, такива които всеки може да направи и включи в ежедневието си. Бъди посланник на Зелената вълна.

Помогни на България в нея да растат здрави деца.

wild-greens

А ето и няколко причини, заради които си струва да добавиш няколко сурови зеленолистни зеленчука към менюто си:
Те са богати на ензими. Думата ензим означава “ферментирал” или “подквасен” на гръцки. Организма ни има нужда от 700 различни вида ензими, за да работи перфектно. Когато някой от тях липсва, ние остаряваме по-бързо и се чувстваме изморени. Не случайно някои специалисти наричат ензимите “извор на младостта”. Най-лесният начин да си набавиш повече ензими е чрез сурова, жива храна или като спазваш мотото “Винаги ям салата преди основното ядене”.

Изключително богати са на хлорофил. През последните години са проведени много изследвания с екстракт от хлорофил и е установено, че той е най-мощният антиоксидант или фитонутриент познат на човечеството. Затова не е случайно, че сред най-полезните суперхрани са зелените. Фитонутриентът хлорофил придава зеления цвят на растенията, той обаче притежава и силно изявено детоксикиращо и регенериращо въздействие върху черния дроб, спомага за заздравяване стените на храносмилателния тракт, помага при кожни проблеми, има противоракови свойства и много други!

Всички зеленолистни зеленчуци са алкални и се грижат за поддържането на алкално-киселинният баланс в тялото, помагайки ти да си здрав… Тревите съдържат и много вода, която пък се грижи да си добре хидратиран и допринася за красива кожа и коса.

Също така са богати на фибри. Фибрите имат способността да понижават усвояването на “лошия” холестерол, с което подобряват работата на сърцето. Фибрите също така забавят бързото усвояване на въглехидрати, предотвратявайки рязкото покачване на кръвна захар и са от първа необходимост при хора с хипогликемия и диабет. Фибрите са и една от 3-те причини перисталтиката ти да работи нормално и да изхвърляш ненужните за организма вещества всеки ден…

Листните зеленчуци са особено богати и на всички важни за организма витамини и минерали (виж таблицата долу), сред тях са калций, магнезий, фосфор, калий, манган, селен, както и витамините А, С, Е, К, фолиева киселина и много други. Като в 100 гр магданоз се съдържат:
133 мг витамин С или 222% от дневните ти нужди,
8425 IU витамин А – 168% от дневните ти нужди,
1640 мкг витамин К или 2050% от дневните ти нужди!

Те са нискокалорични! На практика в тях почти няма калории и са подходящи за всеки, по всяко време, независимо дали иска да отслабне, да е здрав или и двете. В 100 г спанак има едва 23 калории, а в 100 г маруля са само 15. Така една зелена салата от 200-300 гр се превръща в най-нискокалоричното хранене за деня, при това в тези 200 гр салата има всички необходими за организма ти ценни вещества!

Те са завършен протеин. Това не го очакваше, нали? Истината е, че в повечето зеленолистни присъстват всички 8 незаменими аминокиселини, затова те се водят завършен протеин, за разлика от всички останали зеленчуци, където има само 7 от необходимите 8 аминокиселини.

Те имат положителен IF рейтинг. IF рейтингът показва фактора на възпаление. Храните с положителен фактор, като спанака например, който е +258, се смятат за противовъзпалителни, а храните с отрицателен фактор, като ябълката, която е -18, се приемат за възпалителни. Тоест тези с отрицателен фактор могат да предизвикат възпаление в човешкия организъм. Колкото по-голяма е цифрата, толкова с по-голямо внимание трябва да се подхожда към съответния продукт и винаги да се балансира с продукт с положителен фактор. Например 100 г бял хляб имат IF рейтинг -310, тоест силно възпалителен. А всички зеленолистни са с положителен IF рейтинг и действат противовъзпалително!

Всички зеленолистни са с най-ниския възможен гликемичен товар за организма. Параметърът гликемичен товар показва ефекта от храната върху нивата на кръвната захар. Специалната разработка на Нутришън Дата eГЛ (от където е взета цифрата), е базирана на оптималния гликемичен товар, който може да поеме здрав човек и го фиксира на 100. Тоест комбинацията от всички хранения за деня не трябва да надвишават 100. В случая почти всички зеленолистни имат индекс 1. За сравнение 100 г бял хляб има гликемичен товар 50.

И за финал – не са скъпи. Една салата с органичен произход струва 2 лв., връзка магданоз – 1 лв., а дивите зеленолистни са подарък от природата. Единственото, което трябва да направиш е да отидеш на някоя поляна и да си набереш…

За да те убедя колко са полезни за здравето и каква концентрация от ценни вещества има в листните зеленчуци, ще направя сравнение между едно най-обикновено зеленолистно, каквото е спанакът и царицата на плодовете – ябълката. Сравнението е на базата на 100 г суров спанак и 100 г сурова ябълка по данни от nutritiondata.self.com. Виж го тук

А ето и няколко свежи, лесни и полезни начина да добавиш повече зелени зеленчуци към ежедневието си:

Фреш
Смути
Многоцветна салата
Салата в буркан
Салата-ястие
Заготовки
Фреш
fresh-juicegreen-juices
Когато чуят думата “фреш” повечето хора автоматично се сещат за плодов такъв, от портокал, ябълка или друг сладък плод. Целта ми обаче днес е да те накарам да приемаш повече зеленолистни, затова тук ще ти покажа как да си приготвиш фреш, но в зелено! Всичко отново се базира на основни принципи, за да може всеки да направи фреша по свой вкус. А и в крайна сметка принципите са за това – да се нарушават…Основен зелен сок, 1 литър* – това обикновено е комбинация от плодове и зеленолистни, които ще са гръбнака на сока. Добре е като вкус да са по-неутрални, но да придават свежест, за да можеш след това да променяш лесно сока с помощта на акценти. Аз използвам:
- 3 средно големи ябълки
- 2 връзки магданоз
- 8 листа маруля или 2-3 чаши спанак
- 1 краставица и 1 тиквичка (двете са взаимозаменями като например 2 тиквички и 1/2 краставица или само едното)Акценти в зелено – това са допълнителните зеленчуци. Тук вече можеш да експериментираш и да добавяш такива с по-силен и преобладаващ вкус. Като селъри, броколи, рукола, кейл и др.

Плодови акценти – това може да е допълнителен плод за свежест и аромат. Като малко ананас, манго, портокал, мандарини, киви и др.
Екстри – това обикновено са добавките, които са в минимално количество, но пък силно изпъкващи на вкус. Като пресен джинджифил, лайм, лимон, куркума, мента и др. Само внимавай да не изпуснеш джинджифила в сока, говоря от опит :)))
* От продуктите, които използвам за основа излиза точно 1 литър зелен сок, ако е приготвен с дъвчаща сокоизтисквачка (едно или дву-валова) и около 800 мл сок, ако се използва обикновена сокоизтисквачка. Пробвала съм и двете едно след друго. Обикновената сокоизтисквачка вади повече сок от плодовете за сметка на зеленолистните, затова като концентрация сока е по-лек и разбира се по-сладък. Ако използваш такава би било добре да компенсираш като увеличиш двойно зелените съставки в сока на 4 връзки магданоз и 16 листа маруля.

Смути
smoothie-smallgreen-juicejuice

Изключително добре познат термин за едни и напълно нов за други. Смути идва от английското “smoothie” и представлява комбинация от плодове, зеленчуци и течност, които са блендирани до хомогенен вид и са изключително приятни за пиене. Дядото на смутитата са познатите ни от преди години шейкове, които обикновено представляваха миксиран банан с мляко. Точно заради млякото днес не използвам термина шейк, просто в смутито няма мляко, или поне няма традиционно познатото ни краве мляко.Смутито има 3 съставни части или елемента, както съм ги кръстила по-долу. Чети и експериментирай!Елемент 1 – основа

Това обикновенно е мек плод, който ще придаде гъстота на питието и кремообразна текстура. Плодовете, които се използват най-често, са: банан, пъпеш, диня, праскова, мека круша, манго, ябълка, накиснати семена от чиа и др.

Елемент 2 – разредител

Ако направиш смутито без него, ще получиш страхотен крем или пюре, докато целта в случая е да си приготвиш бърза и лесна напитка. Така, че – ето възможните разредители: домашен прясно изцеден сок, домашно протеиново мляко или вода.

Елемент 3 – аромат

И последната, но много важна съставка за невероятното изкушение са допълнителните аромати. Те придават лек нюанс, екзотична нотка или просто превръщат напитката в поредната суперхрана. Допълнителните аромати могат да бъдат:

  • зеленолистни и водорасли, като спанак, тученица, рукола, кейл, зелена салата, магданоз, спирулина, мака, келп и всичко зелено, за което се сетиш;
  • друг плод, например малини, ягоди, боровинки и други;
  • подсладител, като мед, стевия, паста от фурми (слагай само в краен случай);
  • обогатители на вкуса, като ванилия, какао на прах, подправки;
  • семена и ядки.

А ето и някои от любимите ми комбинации:

Магданозено изкушение

  • 1 замразен банан
  • 500 мл вода
  • 1/2 връзка магданоз

Зелено смути

  • 1 ябълка
  • 1 малка краставица
  • 500 мл вода
  • 100 г спанак
  • 1/2 връзка магданоз
  • сока от 1/2 лайм

Сложи всичко в блендера и пасирай докато се получи фина кремообразна смес. Можеш да използваш и пасатор.

Време за приготвяне: 5 минути
Порции: 2


Съвет! Добре е бананът да бъде обелен преди да бъде замразен, защото след това беленето му е невъзможно. Целта на замразяването е да се получи лека консистенция на сладолед, така смутито е по-вкусно.

Многоцветна салата
salads-greens
gourmet-greensgreen-fruits-salad
Целта на многоцветната ми салата е да хапваш салата всеки ден, но тя да е различна, макар и базирана на зелени листни зеленчуци. Постигам го комбинирайки в нея 7 съставни части, или елемента, както съм ги кръстила по-долу. Експериментирай всеки ден и ще се убедиш как един малък елемент от типа на ядки или настърган морков могат да променят драстично вкуса и.Елемент 1 е основата на салата, преобладаващата част която трябва да е нещо зеленолистно, колкото по-тъмно зелено, толкова по-добре. Вариантите са:
- зеленолистни, маруля, спанак, рукола, кейл, зеле, айсберг, зелен микс и др..

Елемент 2 е пълнежа или засищащата част, измита и нарязана на кубчета:
- краставица, тиквичка, авокадо, или и трите.

Елемент 3 е цвета в салата. Помни, че всеки цвят е носител на различни фитонутриенти и за да си набавиш голямо разнообразие от тях е добре да добавяш всеки ден различен цвят в салатата си. Освен това, зеленото е винаги по-красиво с малко цвят в него… Вариантите са:
- морков, чушка, чери домати, репички, червено цвекло, fennel и др.

Елемент 4 са пресните билки и подправки, като:
- магданоз, див лук, пресен лук, пресен чесън, босилек, мента, кълнове.

Елемент 5 е дневната ти доза суперхрана:
- чиа семена, белен коноп, белен сусам или счукано ленено семе.

Елемент 6 са накиснати сурови ядки в обедната салата, ако горните съставки не успяват да те заситят. Ядките са много богати на мазнини и протеини, затова ако ги добавиш в салата си си гарантираш, че корема ти няма да пристърже 2 часа по-късно. Добри варианти са:
- кедрови, орехи, бадеми, тиквени или слънчогледови семки.

Елемент 7 е допълнителният акцент, който не е задължителен, но може да добави нови вкусове и аромати към салатата. Използвай ги умерено и само, ако горните варианти са ти омръзнали… Акценти могат да бъдат:
- сушени боровинки или berries (рядко), обезсолени маслини, нар, каперси, сушени домати (рядко) и др.

А ето и някои от любимите ми зелени салати.

Дива салата

  • 150 гр. спанак и рукола
  • 50 гр. тиквичка, нарязана на кубове
  • 70 гр. червено цвекло, настъргано
  • 10 гр. магданоз, нарязан на дребно
  • 20 гр. сурови орехи, леко натрошени

Салата с нар

  • 180 гр. зелена салата
  • 50 гр. авокадо, нарязано на кубове
  • 50 гр. морков, настърган
  • 10 гр. зърна нар
  • 10 гр. див или пресен лук

Съвет! Веднага след като купиш зеленолистните ги измий, нарежи и съхранявай в стъклени съдове в хладилника, издържат до 5 дни. По този начин, когато дойде време за салата ще можеш много бързо да си приготвиш една. Процедирай по същия начин с краставиците, тиквичките, морковите, чушките, репичките и цвеклото. Единствено авокадото не е добре да се нарязва предварително, защото се окислява и потъмнява бързо, ако не му добавиш веднага сок от лайм или лимон.

Салата в буркан
salad-in-a-jarsalad-in-a-jar-1

Сигурно комбинация от думи “салата” и “буркан” звучат доста странно за повечето хора, но идеята тук отново е елементарна – да хапнеш нещо домашно приготвено в офиса, докато си на път или пък да си направиш пикник в парка като се насладиш на свежа зелена салата. Методът набира невероятна популярност в САЩ от около година насам, а в Япония вече дори има машини за салати, от където вместо захарен десерт изскачат салатки. Домашното й приготвяне обаче има някои специфики, най-вече заради дресинга, който е труден за отделно пренасяне. Затова когато си приготвяш салата за офиса, мисли… наобратно. Така когато обърнеш и изсипеш буркана в чиния, всичко ще си дойде на мястото.

Принципи на салата за офиса:

Основа, слой 1 – дресинг
Слой 2 – тежки съставки, които иначе биха сплескали крехките зеленолистни / например краставица, репичка, лук и др.
Слой 3 – тежки съставки, които е добре да нямат директен контакт с дресинга / например домат, сварени зърнени като киноа, елда, амарант, ориз, бобови и др.
Слой 4 – зеленолистни
Слой 5 – акценти, като натрошени ядки, семена, подправки

Примерни салати:

1- Дресинг от зехтин, балсамико, хималайска сол и дижонска горчица
2- Нарязана на кубчета краставица
3- Нарязан на половинки чери домат
4- Спанак
5- Натрошен шам-фъстък
5- Магданоз на дребно

1- Дресинг от зехтин, балсамико, хималайска сол и малко мед
2- Нарязани на кръгове репички
3- Сварена киноа
4- Микс от зеленолистни
5- Конопено семе

1- Дресинг от зехтин, балсамико, горчица и хималайска сол
2- Нарязан на шайби морков
3- Сварена елда
4- Рукола, спанак и кейл
5- Магданоз на дребно

Приготвени и съхранени по този начин салатите издържат до 4-5 дена в хладилник, и сутрин като излизаш можеш просто да грабнеш една без да се налага да губиш излишно време. А комбинирайки методите на сглобяване (многоцветната салата) и готова салата ще имаш свежа и вкусна салата 2 пъти дневно без проблем, една в бурканче за офиса и друга сглобена на място в къщи за вечеря!

Салата-ястие
salad-mealscauliflower-saladpomegranade-salad

Още една категория храна, която прилича на салата, но не е точно такава – салатите-ястие. При тях принципът е ясен – трябва да те заситят, да са супер лесни за приготвяне, за да прибегнеш до тях когато си изморен и трябва да са бързи. А тайната отново се корени в заготовките. Е, все пак нещо трябва да се свърши, не е като да се обадиш по телефона :))

За да запазя духа на многоцветната ми салата, здравословната супа, салатата в буркан и смутитата, ще прибегна отново до основните принципи, благодарение на които чудото се случва.

Елемент 1:
Салатата, разбира се или както я водят на ресторантьорски “канапе от зеленолистни”. Само се постарай канапето да е по-големичко. Тук влизат всички зеленолистни, като маруля, спанак, рукола, айсберг и т.н. + билки и подправки като лук, магданоз и др. По желание можеш да добавиш авокадо, краставица, тиквичка и други екстри. За повече инфо по отношение на салатите, виж многоцветната.

Елемент 2:
Засищащият фактор. Тук вече вариантите са много, от чисто постни до включващи животински продукти или комбинация от няколко от тях:
- запечени на грил или фурна зеленчуци, като броколи, карфиол, брюкселско зеле, тиквичка, патладжан, чушка, морков, гъби и др.
- сварени бобови, като нахут, леща и различни видове боб, например червен
- сварени зърнени, като киноа, елда, амарант, таф и др.
- сурови ядки и семена
- сварени яйца, кокоши и пъдпъдъчи
- сирене или кашкавал, не повече от 3 пъти седмично с ротация на млечните – козе, овче и краве
- месо или риба, не повече от 3 пъти седмично отново с ротация на месата.

Елемент 3:
Заготовката. Може би най-важният фактор, ако целта е бързина на приготвяне. В моя случай това означава:
- нарязани зеленолистни и всичко от списъка горе:
- зеленчуците ги запичам на фурна, по 2 тави наведнъж
- бобовите най-често ги купувам сварени, знам че не е най–добрият вариант, но когато ми се готви предпочитам да правя нещо различно от киснене и варене на нахут
- зърнените се поддържат сварени по 1 от вид, например тази седмица сварена киноа, следващата елда и т.н.
- яйцата се поддържат сварени
- сиренето и месата са по желание, аз рядко ги използвам в салати, но съм ги включила за хората, които обичат салатите си с тях.

Елемент 4:
Т. нар. гурме фактор. Това в общия случай са леки модификации на елементите. Например нахута го овалвам в различни подправки, горчица, мед и зехтин и го запичам на фурна. Става хрупкав и много приятен в салатата. Понякога запичам сирене на фурна с един специален микс за фета, който ми е подарък от приятелка и с малко зехтин. Друг път карамелизирам брюкселско зеле. Все неща от този сорт, които отнемат не повече от 10 минути, но разнообразяват допълнително салатите-ястие.

Заготовки

zagotovkiВече знаеш, че е здравословно да се хапва поне по една салата ден, но фактора, който все още остава налице и е редно да се съобразим с него е… време.

Та кой в днешното забързано ежедневие има време да приготвя по 1, камо ли 2 салати дневно. Все пак колкото и елементарно да звучат, те също имат нужда от нашето внимание и подготовка, време което иначе бихме могли да прекараме с децата, семейството, кучето или просто с приятна книга разпускайки след работа.

И тук идва нещо елементарно, което открих за себе си преди около 2 години и от тогава насам работи безотказно – използвам заготовки и приготвям салатите предварително.

Веднъж в седмицата, веднага след като напазаруваш – измий, почисти, подсуши и нарежи всичко. След това прибери отделните зеленчуци в стъклени съдове в хладилник. Така, като дойде време за салата, ще трябва само да сглобиш една с наличните продукти. Процедирай по този начин с краставици, зеленолистни, лук, репички, чушки, моркови и всичко, за което се сетиш. Самото приготвяне / сглобяване ще ти отнеме не повече 2 минути!

Друг проблем, който решаваме по този начин са химикалите, с които пръскат плодовете и зеленчуците днес. Броят на различните пестициди, хербициди, инсектициди и други расте с всяка година и се оказва, че са били използвани над 80 различни вида от тях, преди зеленчука да стигне до супермаркета при някои култури. Въпросните пестициди са на мастна основа, а човешкият организъм не може да се отървава от мастно-разтворими молекули, затова е добре да се погрижим за премахването им преди да попаднат в нас. Оцетът, содата и специфични препарати за измиване на зеленчуци имат свойството да разделят мастните молекули от водата, като по този начин повърхностните пестициди биват елиминирани. Накисване само във вода не върши работа, защото повечето пестициди са създадени така, че да устояват на отмиване от дъжд. За да си гарантираш чисти продукти и да пестиш време, процедирай по следния начин:

~ Веднага щом се прибереш с покупките запуши мивката в кухнята и сложи вътре всички новозакупени плодове и зеленчуци.
~ Добави 1-2 супени лъжици оцет, сода за хляб или препарат за миене на зеленчуци. Точната доза е 1 супена лъжица на 4,5 литра вода за оцет и сода за хляб.
~ Остави ги да се киснат в продължение на 15-30 минути.
~ След това отпуши мивката и ги измий.
~ Подсуши добре с помощта на сушилня за зеленчуци или ленена кърпа преди да ги прибереш в хладилника, в противен случай ще се развалят по-бързо.
~ Консумирай в рамките на 4-5 дни.

И за финал ето някои от най-известните зелени храни в България и как да ги ядеш:

Диви зеленолистни. Сред най-известните представители на вида са: дива рукола или познатото ни още глухарче, див спанак, коприва, градинска лобода, лапад, тученица, киселец, кресон и дива маруля. Всички те са налични в България по полянки и градинки, а някои са познати още като плевели, бурени и други вредители. Истината за тях обаче е съвсем различна – освен, че са изключително богати на ценни вещества, те са и по природа органични, био, диви. Ако трябва да съм напълно откровена ще ти кажа, че дивите зеленолистни имат около 5 пъти повече ползи за здравето от индустриализираните си събратя. Затова запретвай ръкави и отивай в гората! Използвай дивите зеленолистни като акцент към фрешове, смутита, салати и ястия.

Рукола. Най-вкусна е добавена към салата, салата-ястие или използвана като допълнителна екстра към друго ястие, пък било то и пица. Рядко се използва във фрешове и смутита, но пък нищо не ти пречи да пробваш и да споделиш как е! Извън всичко изброено горе като съдържание на хлорофил, вода, фибри и т.н., руколата се води и един от най-мощните афродизиаци и е използвана като такава още в древен Рим. Тоест, кара те да изглеждаш секси. Мхм.

Мента. Освежаваща билка със силно изявен аромат и много ползи за здравето. Най-често се използва за успокояване на храносмилателния тракт, при колити, гадене, болки в стомаха и спазми. Високото й съдържание на ментол обаче има доказано благотворно влияние и при сърдечно-съдови заболявания, защото предизвиква рефлекторно разширяване на коронарните съдове при стенокардия. Има също така антисептично и болкоуспокояващо действие при възпалителни процеси на горните дихателни пътища и чаят от мента е удачен избор при грипове, настинки, запушен нос и възпалено гърло.

Магданоз. Най-любимата билка на българина, която освен че бие повечето зеленолистни по почти всички параметри е и невероятно вкусна. Придава свежест на всяко смути и може спокойно да се комбинира с плодове. А сред салатите, в които намира централно място са табуле – домати с магданоз & морковена – настърган морков, нарязан на дребно магданоз и кедрови ядки. Използвай магданоза свободно и като подправка към всяко друго ястие или супа, препоръчително в пресен вид. Скорошни научни проучвания дават на магданоза още противоракови свойства, заради съдържанието му на миристицин, органично съединение, което е в състояние да възпрепятства образуването на тумори. Магданоза се бори още с възпалителните процеси в човешкото тяло и е мощен детоксикатор.

Спанак. Типично българско зеленолистно, “любимо” на повечето деца :)) Отива изключително добре на фрешове, смутитата, салати, салати-ястия и супи! Сред най-изпъкващите му плюсове са: подобрява толерантността към глюкоза при хора с диабет, намалява кръвното налягане, заздравява костите, намалява риска от развитие на астма и редица други.

Кейл. Кейлът е сред зеленолистните, които все още не се продават в магазините у нас, затова е сложен най-отдолу в списъка. Ако обаче попитаме колегите ни на запад ще установим, че за кейл са чували всички – от децата до бабите и дядовците. Използва се също така повсеместно – от фрешове и смутита, до салати и ястия. Има специфичен вкус, който е трудно обясним без да се дегустира. В България за момента кейл можеш да си отгледаш единствено сам.

Внимание! Всички зеленолистни са изключително богати на витамин К, който има способността да разрежда кръвта, затова ако приемате медикаменти за разреждане на кръвта – избягвайте ги. Ако имате също така проблеми със стомашно-чревния тракт като гастрит, язва, колит и др. избягвайте да ги ядете в суров вид. Суровите храни са твърди и могат да раздразнят допълнително тракта.

Зелената вълна подеха:

Kulinarnovduhnovenia

trop-de-sucre

somethingdesi

fitnes-instruktor

naturelitainspiration

vegeBg

travelbb-team

fresh-market

LightVizzia

Grape-central

10153508_10203951115797292_2011277452_nzdravei

EVA 

bdf86c3d019284c09c0e7798f80933e86110f016

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.