Блог

тайната рецепта за лютеница на мама

Мисля, че няма да сбъркам, ако кажа, че лютеницата е един от най-обичаните български продукти. Затова с голямо удоволствие и след доста молби и увещания за споделяне на рецептата, ти представям най-добрата лютеница, която…

безглутенов морковен кекс

Помниш ли аромата на прясно изпечен кекс от детските си години? Как уханието на нещо сладко и вкусно се разнася из цялата къща, а топлината идваща от фурната те залепя за нея. Как подскачаш…

bulletproof coffee или новият хит в Силиконовата долина

Забрави за кафето с мляко, сметана и захар, ако по някаква случайност все още пиеш такова. Вече има нов хит на световната сцена и той се нарича bulletproof coffee или “бронирано кафе”. Новата мания…

каква е тайната на най-добрите в кухнята, която можеш да използваш и ти?

Чувал ли си някога термина mise-en-place? Всъщност, ако не си попадал в професионална кухня, то най-вероятно не си. Но това по абсолютно никакъв начин не ти пречи да прилагаш mise-en-place в своята кухня. Не…

сурови кокосови трюфели с лимон

Ако има нещо, което обожавам да правя в кухнята, то определено е да експериментирам. Всъщност любовта ми към готвенето се роди в момента, в който реших, че е време да променим закостенелите си навици…

къде има глутен?

Споменавала съм го неведнъж, но ще се повторя и тук, за да няма недоразумения. Не карам никого да избягва глутена просто така. Единствената причина да се избягва глутен е при доказана алергия към него….

дива ферментация на различни зеленчуци

След като вече знаеш, че можеш да си приготвяш малки количества кисело зеле и да си ферментираш сам в къщи, нека видим и какво друго освен зеле може да бъде ферментирано… Истината е, че…

един ден… детокс

Всички сме чували, виждали и чели за еднодневните детокс програми, които взривиха Щатите през последните няколко години. Затова с невероятно удоволствие ти представям и първият за България зелен соков детокс. Точно така, зелен. При…

полезна ли е солта и ролята й в процеса на ферментация

Пиша този материал, защото за последните години солта бе бичувана, разпъвана на кръст и наречена “бялата смърт”, но истината е, че подкрепям всички тези епитети само и единствено когато горовим за нововъведената и позната…

дива ферментация в… буркан

Когато говоря за дива ферментация, тоест такава случваща се без да се добавя ферментиращ агент (бактерия, закваска и т.н.), неизменно се сещам за класиката – кисело зеле. И мисля, че няма да сбъркам, ако…

wisdom kitchen My kitchen