в GoodFood: салата в… буркан

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Всички знаем, че е здравословно да се хапва поне по една салата ден, а вече минахме и през голяма статия по темата Зеленолистни, но фактора, който все още остава налице и е редно да се съобразим с него е… време.

Та кой в днешното забързано ежедневие има време да приготвя по 1, камо ли 2 салати дневно. Все пак колкото и елементарно да звучат, те също имат нужда от нашето внимание и подготовка, време което иначе бихме могли да прекараме с децата, семейството, кучето или просто с приятна книга разпускайки след работа.

И тук идва нещо елементарно, което открих за себе си преди около 2 години и от тогава насам работи безотказно – приготвям си салатите предварително. Веднъж в седмицата, веднага след като напазарувам аз измивам, почиствам, подсушавам и нарязвам всичко. След това прибирам отделните зеленчуци в стъклени съдове, които са добре затворени. Така, като дойде време за салата, аз просто сглобявам една от наличните продукти. Процедирай по този начин с краставици, зеленолистни, лук, репички, чушки, моркови и всичко, за което се сетиш. Самото приготвяне / сглобяване ще ти отнеме не повече 2 минути.

Друг проблем, който решавам по този начин са химикалите, с които пръскат плодовете и зеленчуците днес. Броят на различните пестициди, хербициди, инсектициди и други расте с всяка година и се оказва, че са били използвани над 80 различни вида от тях, преди зеленчука да стигне до супермаркета при някои култури. Въпросните пестициди са на мастна основа, а човешкият организъм не може да се отървава от мастно-разтворими молекули, затова е добре да се погрижим за премахването им преди да попаднат в нас. Оцетът, содата и специфични препарати за измиване на зеленчуци имат свойството да разделят мастните молекули от водата, като по този начин повърхностните пестициди биват елиминирани. Накисване само във вода не върши работа, защото повечето пестициди са създадени така, че да устояват на отмиване от дъжд. За да си гарантираш чисти продукти и да пестиш време, процедирай по следния начин:

  • Веднага щом се прибереш с покупките запуши мивката в кухнята и сложи вътре всички новозакупени плодове и зеленчуци;
  • Добави 1-2 супени лъжици оцет, сода за хляб или препарат за миене на зеленчуци. Точната доза е 1 супена лъжица на 4,5 литра вода за оцет и сода за хляб;
  • Остави ги да се киснат в продължение на 15-30 минути;
  • След това отпуши мивката и ги измий;
  • Подсуши добре с помощта на сушилня за зеленчуци или ленена кърпа преди да ги прибереш в хладилника, в противен случай ще се развалят по-бързо;
  • Консумирай в рамките на 4-5 дни.

salad-in-a-jar-1

За да се възползваш от метода на предварителното приготвяне и да си носиш здравословна салата и в офиса, пробвай нещо също толкова елементарно, което набира невероятна популярност в САЩ от около година насам – сглобявай си цяла салата в буркан или стъклен съд и носи със себе си. Салатата в бурканче също има специфики на проготвяне, най-вече заради дресинга, който няма как да пренесем отделно. Затова когато си приготвяш салата за офиса, мисли… наобратно. Така че когато обърнеш и изсипеш буркана в чиния, всичко да си дойде на мястото.

Принципи на салата за офиса:
Основа, слой 1 – дресинг
Слой 2 – тежки съставки, които иначе биха сплескали крехките зеленолистни / например краставица, репичка, лук, сирене, тофу и др.
Слой 3 – тежки съставки, които е добре да нямат директен контакт с дресинга / например домат, сварени зърнени като киноа, елда, амарант, ориз, бобови
Слой 4 – зеленолистни
Слой 5 – акценти, като натрошени ядки, семена, подправки

salad-in-a-jar-2

Примерни салати:
Дресинг от зехтин, балсамико, хималайска сол и малко мед
Нарязана на кубчета краставица
Нарязан на половинки чери домат
Спанак
Натрошен шам-фъстък
Магданоз на дребно

Дресинг от зехтин, балсамико, хималайска сол и малко мед
Нарязани на кръгове репички
Сварена киноа
Микс от зеленолистни
Натрошени лешници
Конопено семе

Продуктите, които създадохме за теб:

Дресинг от зехтин, балсамико, горчица и хималайска сол
Нарязан на шайби морков
Сварена елда
Рукола, спанак и кейл
Магданоз на дребно

Приготвени и съхранени по този начин салатите издържат до 4-5 дена в хладилник, и сутрин като излизаш можеш просто да грабнеш една без да се налага да губиш излишно време. А комбинирайки методите на сглобяване и готова салата ще имаш свежа и вкусна салата 2 пъти дневно без проблем, една в бурканче за офиса и друга сглобена на място в къщи за вечеря!

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: