Израснала съм в семейство, където супата е задължителна. Може да няма основно, десерт или салата, но супа винаги има. Не знам дали традицията идва от руските корени на майка ми, любовта на баща ми към супите и небрежното му отношение към всички останали ястия като “нещо сухо” или просто защото всички ние обичаме супа. Но тази любов е нещо, което пазя и днес. Супичката, както галено я нарича Део, ми разтапя сърцето и спокойно мога да изкарам цял ден само с нея.
През последните години супите се промениха. Не като вкус, не. Все още любима ми е гъбената, зелева хапвам в краен случай, а супата от броколи ще остане неизменно в сърцето ми. Но супите вече не са онези странно изглеждащи купи с вода и нещо плуващо вътре. Днес те са почти изцяло пасирани, на крем. Някои ги обичат по-гъсти, други – не, но новият й вид възприеха всички. Дори и аз.
Опитвам се да въведа в къщи ‘супа на седмицата’, за да накарам Део да се влюби в тях. За момента без успех. Въпреки това продължавам да твърдя, че нищо не може да се сравни с топлата уханна крем супа, пълна с всичко, което есента може да предложи – моркови, тиква, броколи, карфиол…
Чудих се дълго кои подправки да сложа и чий вкус да преобладава в супата, но накрая реших да я оставя семпла, само с щипка сол, черен пипер и капка зехтин. Надявам се да ти хареса, поне толкова колкото на мен.
Есенна крем супа
[list type=“icon“ style=“none“ icon=“asterisk“ icon_color=“#555″]
- 2 чаши броколи;
- 2 чаши карфиол;
- 3 картофа;
- 2 малки моркова;
- 1/2 чаша тиква;
- зехтин или гхи;
- сол и черен пипер.
[/list]
Инструкции:
1. Сложи всички зеленчуци в тенджера и залей с вода, колкото да ги покриеш.
2. Вари около 30 минути на умерен огън или докато картофът е готов.
3. Добави малко мазнина, сол и черен пипер на вкус, пасирай и сервирай топла с малко магданоз или натрошено козе сирене.