превенция за рак на гърдата

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Случайно попаднах на тази публикация. Мъж отразява всички етапи от борбата на жена си с рак на гърдата. Потресаващо, вдъхновяващо и тъжно. Диагнозата, промяната на живота, постоянната болка, невъзможността на съвременната медицина да помогне, волята за живот…

Рака е коварна болест. Някои успяват да я преборят, други не, но никой не е застрахован. Има много теории по темата кое причинява появата на ракови клетки, но нито една от тях не е константна. Единственото, което можем и сме длъжни да направим е превенция, за да спестим болката на себе си и на хората около нас, които ни обичат.

Превенция чрез редовни прегледи е само част от картината. Превенцията чрез начина на живот е не по-малко важна. Малки стъпки, които всяка една от нас може да предприеме, за да си дари здраве…

Рисковите фактори за рак на гърдата според съвременната нутриционистика са:
* инсулинова резистентност или повишени нива на кръвната захар;
* честа консумация на добре препечено червено месо (дължи се на производството на хетероциклични ароматни амини и други химикали по време на термичната обработка);
* 2 или повече алкохолни питиета дневно, особено от некачествен алкохол;
* хормонални хапчета (противозачатъчни или хормонално лечение);
* заседнал начин на живот, без достатъчно физическа активност;
* не добро качество на съня или работа на нощни смени (дължи се на подтиснатите нива на мелатонин);
* досег с органохлорни химикали (пестициди и подобни);
* радиация;
* постоянен досег с пластмаса (кутии за съхранение на храна, топлене и бутилки за вода и безалкохолни);
* консервирани храни (бисфенол А използван в консервите има естрогенен потенциал и може да стимулира клетките да се разделят);
* дисбаланс на микрофлората на червата (недостиг на добри бактерии).

За да сведеш рисковите фактори до минимум:
* спри противозачатъчните, ако пиеш такива;
* купувай органик храни, за да лимитираш досега с пестициди (виж и методите ми за накисване и изплакване когато не можеш да си набавяш органични зеленчуци);
* използвай алтернативи на пластмасовите съдове за съхраняване на храна и за готвене. Вариантите са стъкло, хартия, керамика и др.;
* избягвай консервираните храни;
* въведи режим на лягане и ставане, като се стараеш да поддържаш 8 часов нощен сън на тъмно;
* минимизирай досега с химикали (кремове, лосиони за тяло, парфюми, домашни почистващи препарати, прах за пране, освежители за въздух, ароматни свещи и др.), потърси органик алтернативи за всички тези продукти или си направи домашни;
* започни да спортуваш минимум 3 пъти седмично, комбинирай силови тренировки с кардио и стречинг. Има сериозна връзка между рака и липсата на физическа активност, не я пренебрегвай;
* контрол върху кръвната захар с правилно хранене;
* контрол върху баланса на микрофлората на червата.

И за финал малко статистика:
Една на 8 жени в някакъв етап от живота си развива рак на гърдата.
При ранно диагностициране процентите възстановяване са 93-100%
(тип I и II).
При късно такова процента пада на 22% (тип IV).
Още статистика и методи за ранна само-диагностика има тук.

Не позволявай да се случи и на теб!

снимка, линк

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: