микс зеленолистни & градинарство

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

микс зеленолистни & градинарство

Единствената причина да публикувам салата от листни зеленчуци през декември е за да се похваля. Точно така, хваля се. Защото въпросните зеленолистни са от моята градина и преживяха 30 см сняг, студ, скреж и минусови градуси, а са все така вкусни като през пролетта :)) Към момента ми се намират магданоз, спанак, рукола и два вида салатки. Последните са на привършване, не за друго, но ги поизядохме…

За начинаещите градинари като мен, които още се учат, ето как да си отглеждаш зеленолистни почти целогодишно.

mixed-greens-3

Спанакът се оказа най-издържлив на минусови температури и има нужда само от нещо, което да го предпази да не бъде затрупан от снега. Ние използваме дървени трупчета през равни интервали върху които сложихме прозорците от старата дограма, със стъклата (същата работа би свършил и опънат плътен найлон). Единственият проблем в случая се оказа Хана, която по неведоми за мен причини обожава да стъпва върху тях и успя да счупи 2… За щастие на нея нищо и няма!

mixed-greens-2

Останалите зеленчуци, като магданоз, рукола и салатки бяха подложени на по-специални грижи и засадени в две повдигнати лехи, оградени отвсякъде и отново затворени с прозорци. Получи се нещо като мини-парник, в който не влиза студ, почвата му е много добра и получават достатъчно слънце… когато го има, разбира се.

Спецификата на повдигнатите лехите е наслагването от елементи. В интернет има много информация какво точно се слага в тях и можеш да я потърсиш търсейки „повдигнати лехи“ или „raised garden bed soil layers“ на английски. Най-елементарните изискват слой кашони, дървени стърготини, компост и почва. В идеалния вариант лехите се създават през есента и се оставят незасадени до следващата пролет. Нашите са вече две-годишни и всичко посято върху тях пониква от раз.

eb070ec86339a46425f952fe9341b39e

Нарочно потърсих и снимка на малки повдигнати лехи в интернет, за да ти покажа, че всеки може да си отглежда по няколко такива съндъчета – на балкона или в къщи. Можеш да използваш буквално каквото имаш под ръка, дори и стари щайги :)) А целта е да разполагаш със зеленолистни… почти целогодишно!

mixed-greens-4

Продуктите, които създадохме за теб:

салата с нар
2 чаши микс зеленолистни
1/4 малко авокадо
1/4 чаша суров шам-фъстък
ядково сирене, нар и дресинг на вкус

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: