less food – more nutrition

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Един от най-любимите ми цитати по отношение на храната идва от Майкъл Полън и гласи: “Eat food. Not too much. Mostly plants.” – “Яж храна. Не много. Най-вече растителна.” Три кратки изречения резюмиращи всичко!

Яж храна. Точно така, храна. Не това, което се продава като храна или изглежда като храна, а ясно и просто – е храна. Няма по-елементарно правило от това. Проблемът е, че списъкът зад него е голям. Или по-скоро нашите възприятия по темата са се променили. За мен като цяло това означава:
– избягвай химикалите в храните или по-скоро изкуствените храни – тук влизат всички е-та, екстракти и странно звучащи съставки;
– избягвай изкуствените напитки;
– избягвай всички рафинирани храни – бяло брашно, бяла захар, бял ориз, хидрогенирани и транс мазнини, и др.
– и за последните години акцентът при мен се е преместил върху произхода на самата храна, но затова ще си говорим друг път.

Не много. Друго изключително важно и съществено правило. Хората като цяло преяждат. Почти на всяко хранене, но най-вече на вечеря. Проблемът идва от забавения сигнал към мозъка, че си се нахранил, който пътува цели 20 минути. Явно природата е решила, че сигналите от стомаха не са живото-застрашаващи и не ги е приоретизирала, като тези идващи от нервите и сигналите за болка. В крайна сметка няма кой знае какво да ти се случи, ако сигнала не дойде веднага, нали. Само ще преядеш. И ти, както и аз, хич не си и поплюваме, и в действителност го правим – ядем повече от необходимото. Преминаваме от много съм гладен към преядох. Ей така.

Да се научиш да не преяждаш е индивидуален процес, но това което ми помага най-много са соковите дни. След тях, някак естествено ям по-малко и се чувствам сита. Друг трик, който помага е храненето бавно – разточи една салата с чаша вино до 30-40 минути и ще забележиш, че след нея почти не си гладен. Изпитано работи.

Най-вече растителна. Е тук вече е писано и говорено много и няма да се повтарям. Всички знаем ползите от растителната храна. Не е задължително, разбира се, да се храниш само с такава. Но тя винаги трябва да преобладава. Това е най-доброто, което можеш да направиш за тялото си. Растителна напоследък също се оказа разтегливо понятие и искам да уточня, че според мен това са всички зеленчуци, зеленолистни и плодове. Зърнените и нишестяните ги добавям със звездичка. Защо ли? Защото отново прекаляваме с тях.

Ще дам пример с постите, които са в разгара си в момента. Когато се премахнат животинските храни от менюто, човек обикновено не заменя ястията с по-леките плодове и зеленчуци, а започва да набляга на хляба, тестените изделия, бобовите и нишестяните зеленчуци, като картофи и ориз. За съжаление, всички тези храни, въпреки че са наистина растителни, са доста тежки за организма и храносмилането, особено ако се приемат само те за дълъг период от време и комбинирани една с друга (класически комбинации – боб с хляб или хумус с хляб). Ефектът от подобен пост би могъл да бъде дори обратен на желаното – вместо чувство на лекота и енергия, човек може да се затлачи допълнително и да не се чувства добре.

Изходът е ситуацията е лесен. Не се лишавай от зърнени, бобови и нишестяни – просто ги направи акцент към ястията си, вместо основа. Например поддържай в хладилника сварен нахут, сварен боб, сварен грах, сварена елда и ги добавяй по малко към обедните си и вечерни салати. Така ще имаш много засищаща салата-ястие и ще си изпълнил заръките на Майкъл Полън – “Яж храна. Не много. Най-вече растителна.”

Тези дни ще публикувам и заготовките, благодарение на които ядем засищащи салати-ястие в къщи всеки ден. Очаквайте :))

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: