Инес Субашка за кондиционните тренировки и здравето

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Винаги съм казвала, че единственият подход подход към здравето е холистичният (цялостният), и въпреки че фокусът ми е върху храненето, се старая да не пренебрегвам и останалите му аспекти – движение и разтоварване от ежедневния стрес. Фактори, които много хора пропускат, фокусирайки се само върху едно – хранене, спорт или стрес. Затова днес, с огромно удоволствие те запознавам с една дама, която преобърна света на тренировките у нас и за последните години се отдаде на мисията да убеди нас, жените, че вдигането на тежести е най-доброто, което можем да направим за тялото си. Представям ти Инес Субашка, чаровната и винаги усмихната дама, която освен да поддържа сайта си inspiredfitstrong.com/bg е също така кондиционен треньор и бивш професионален атлет.

Инес, би ли обяснила на читателите, които не са запознати с няколко думи каква е основната разлика между фитнес и тренировките, които водиш ти?

– Ако приемем, че начинът на структуриране на тренировката е стратегията, плана; самата тренировка, усилията, които е необходимо да се положат, т.е. действията, които да ни отведат към целта, то всеки план за действие изхожда от естеството на самата цел. Именно в това е разликата между типичния фитнес, по начина, по който масово се възприема тази дума и асоциациите, до които води и типа тренировки, които провеждаме в IFS.

Фитнесът, така както се приема днес е въплъщение на методиката, която използват бодибилдърите. Искам да кажа, че нямам нищо против тях и методите им на трениране. Време е, обаче, хората да разберат, че бодибилдингът е спорт и като такъв, като бивш професионален спортист, смело, ще заявя, че в професионалния спорт няма нищо здравословно.

Кондиционните тренировки, които провеждаме в IFS, в основата си изхождат от философията ни, че здравето е най-ценното нещо, което притежаваме. В основите на нашата методика, лежи здравето, като фундамент. Използваме залата, като едно “училище“, където в контролирана среда да научим хората, ОТНОВО, как да движат тялото си правилно, като същевременно подобрят мобилността, кондицията и здравето си. Външният вид е само съпътстващия атрибут на всички останали промени, които следват здравословния начин на живот. Красивото тяло, е здравото тяло.

Упражненията, които използваме, наподобяват движенията, които тялото извършва ежедневно, така че хората да се научат да се движат правилно и да не се контузват. Този тип тренировки подобряват здравето, като същевременно повишават силата и помагат на хората да оформят атлетичното тяло, за което мечтаят. Ние не тренираме само за визия. Ние тренираме, първо за функция, защото знаем, че визията е следствие от функцията. Тренировките предизвикват хората непрекъснато да имат цели, които да са ориентирани към качествата и безграничните способности на човешкото тяло. Показваме на „обикновения човек“, че високите спортни постижения не са запазени само за професионални спортисти, а необходимост и възможност на всеки един от нас.

Ние не очакваме от хората да посвещават цялото си свободно време на залата – ние очакваме от тях 1 час, 2-3 пъти седмично, в който да научат правилния начин да движат тялото си, да предизвикат себе си и да осъзнаят на колко много са способни.

Ines-2

[divider icon=“angle-down“ style=“none“]

Защо смяташ, че това е най-подходящият начин за извайване на женско тяло?

Продуктите, които създадохме за теб:

– Това, което правим и средата, в която се намираме, непрекъснато изпраща сигнали на тялото ни. Чрез тези сигнали, тялото и околната среда си взаимодействат и именно тази информация, тялото, интерпретира и „решава“ как да действа. Всичко това се случва посредством хормоните и начина, по който те реагират в отговор на сигналите от външната среда. Ние сме това, което са нашите хормони. Визията е външно отражение на вътрешни процеси в организма.

Начинът, по който жените, масово, тренират и се хранят, изпраща точно противоположните сигнали на това, което те сами биха искали – гладуването, диетите, в които липсва питателна храна, изтощителните тренировки, несметните часове кардио, само „ крещят“ на тялото – „Дебелей и изключи функциите, които не са жизненонеобходими за тялото. Оцеляването ти е застрашено, трябва да работиш в икономичен режим и да трупаш запаси.“

За да изваеш нещо, трябва да има някакъв външен стимул, който да предизвика съответната реакция на организма. Именно тренировките с тежести и тези със собствено тегло, изпращат сигнали на тялото, че е в среда, където трябва да бъде силно, тонизирано и енергично.

Красивото, женско тяло е здравото, функционално тяло. Движенията, които са присъщи на човешкото тяло, са тези, които са най-добри за неговото оформяне и здраве. Какво по-естествено от това да вдигнеш детето си от земята; кашон с летни обувки или пък торбите от пазара? Какво по-естествено от това да клякаш правилно, за да вдигнеш нещо, да избуташ кутия над гардероба и т.н.? Това са все движения, които можем да си припомним как се изпълняват, като ги потренираме в контролирани условия в залата- мъртва тяга, военна преса, клекове и т.н.

Забравили сме как да се движим правилно. Залата е нашето училище – учим се, а после напускаме училището, за да тестваме възможностите си – преходи, плуване, катерене, тичане, скачане, ходене, игра.

[divider icon=“angle-down“ style=“none“]

Подходящи ли са кондиционните тренировки за бременни и жени родили наскоро? Има ли хора, които не бива да тренират по този начин?

– Това е въпрос, който няма еднозначен отговор. Както винаги, всичко е индивидуално. Има редица примери за жени, които тренират по време на бременност и такива, които не могат. Всичко зависи от това какво е здравословното състояние на бременната жена, какъв е бил начинът ѝ на живот преди забременяването, по какъв начин е родила и как се чувства след това. Често, жени, които никога не са спортували, хукват да тренират, когато забременеят. Това е двоен стрес за организма – веднъж бременността, втори път нетипичната физическа активност.

Моят съвет е следния – бременността е 9 месеца. Децата са едно от най-важните неща в живота и не си струва да се рискува здравето на детето, за да се тренира по необмислен начин, единствено с цел отслабване или не-качване на килограми.

Бременните жени пълнеят, защото решават, че могат да ядат от всичко и по много. Аз ще ви кажа, че няма по-важен период, в който да давате най-доброто от себе си, за да се храните с качествена храна и да сте активни. Детето ви, ще бъде това, което вие сте правили преди и по време на бременността.

Разхождайте се, качвайте се по баири, правете клекове през първите месеци, упражнения с ластици, лицеви опори на някой перваз; карайте колело, плувайте. Просто недейте да стоите. Има време, в което да гоните велики спортни постижения.

Докато сте бременни, поставяйте здравето – своето и на детето на първо място. Бъдете активни – но не, за да гоните повърхностни цели за визия, а защото тялото е предназначено да се движи!

[divider icon=“angle-down“ style=“none“]

Има ли състояния, при които тренировката с тежести е задължителна (например остеопения и остеопороза)?

– Често пиша за остеопорозата, която беше тема на един от предходните броеве на IFS Journal-a (моето онлайн списание), както и една от последните ми статии.

Метаболизмът на костите, се влияе от два типа клетки – остеобласти и остеоцласти.

Остеобластите изграждат костите, а остеокластите ги резорбират. Следователно, остеопорозата, може да бъде причинена от неспособността на организма да изгражда костите, от свръх-резорбирането им или пък от комбинация от двете.

Зад остеопорозата стои не само степента на фзиическа кативност, но и типа хранене. В случая, за да не се отклонявам и да отговоря на въпроса, ще кажа следното: изграждането на костите, отново зависи от сигналите, които се изпращат в тялото – хормоналният отговор. Когато във външната среда има някакъв стрес – да речем физическа активност, вдигане на тежести, тогава тялото получава информация, че костите трябва да са здрави, за да понесат това натоварване. Когато такъв стрес липсва, тялото получава сигнал, че костите не са необходими, а тъй като те са активна тъкан и като такава имат нужда от енергия (а тялото се стреми към оцеляване и винаги щади енергията си), в организма се подават „команди“, костите да се резорбират и тази енергия да се пренасочи към по-важни функции.

Затова, жените имат ОТЧАЙВАЩА нужда да се движат, да тренират със собствено тегло и с тежести (като това не означава да стоят само в залата).

[divider icon=“angle-down“ style=“none“]

Съществува ли такова нещо, като перфектното време за трениране – рано сутрин, на обяд, вечер?

– По принцип – да! Въпреки това, ако човек не може да тренира в периода от деня, който е най-удачен за човешкото тяло, това не означава, че трябва да е откаже от тренировките. Понякога важно е не да бъдем перфектни, а да правим оптималното на това, с което разполагаме – като време, ресурси, възможности. По принцип, най-подходящото време за тренировки е между 13:00-18:00ч. Това пак зависи от хормоните, които се освобождават в различните периоди на деня и ефекта, който имат върху тялото. По-подробно, можете да прочетете в последния брой на IFS Journal-a.

Ines-4

[divider icon=“angle-down“ style=“none“]

Би ли дала няколко идеи за кондиционна тренировка извън зала?

– С удоволствие. Всичко, което трябва да направите е да си намерите, прекрасно, местенце сред природата.

Ето и няколко идеи какво да направите:

1 вариант:
10 скачащи клека
Спринт 20-30 метра
10 лицеви опори (тези, които не могат на колене)
Починете 30-40 секунди и направете 1 максимален планк

Повторете 5-6 пъти

2 вариант:
3 серии по 8 пистолета на крак (може прогресиите на пистолет)
3 серии по 10 хоризонтални набирания (трябва да си намерите лост или по-нисък клон)
3 серии по 8 хип тръстера на 1 крак с 5 секунди задържане в най-горната фаза
5 серии по 5 негативни лицеви опори
3 пъти по 90 скеунди, това упражнение, но без ластик.

Ines-3

[divider icon=“angle-down“ style=“none“]

Смяташ ли, че човек може да тренира и сам, или препоръчваш кондиционните тренировките винаги да са с персонален треньор?

– Зависи от това в каква кондиция е човека и до колко има самоосъзнатост за собственото си тяло и начина, по който се движи. Препоръчвам персоналния треньор в началото – докато се усвои техниката и докато човекът започне САМ да усеща как се движи тялото му, кога има нужда от още натоварване и кога трябва да спре. Когато усвои това, тогава е безопасно да тренира и сам. Това е като всичко друго в живота – винаги е по-добре да се обърнеш към специалист, който да ти помогне да усвоиш основите, отколкото да хабиш време да допускаш всички грешки и да се отнасяш към тялото си, като към опитно зайче.

[divider icon=“angle-down“ style=“none“]

Какво би препоръчала на хората, които все не намират време за тренировки?

– Да отидат в парка. Да седнат на пейка. Да забравят какво „трябва“ да правят и да си направят равносметка какво искат и очакват от живота. Да си степенуват приоритетите и ако наистина здравето е сред тези приоритети, в графика им веднага ще се освободи място за физическа активност. Страдаме не от липса на време, а от запълване на времето си с куп безсмислени дейности, които не ни водят към прогрес, а ни дърпат към регрес. Успешни са не тези, които правят много, а тези, които правят достатъчно!

[divider icon=“angle-down“ style=“none“]

Според теб възможно ли е човек да извае тяло само с помощта на тренировки, без правилно хранене?

– Не! За мен тренировките не са със самоцел визия. Здравословния начин на живот не е парченце тренировка и парченце хранене – то е философия. Начин на мислене. Начин на действие. Храната е информацията, която предаваме на тялото си. Давайте му боклуци и му пращате информация, която то не знае как да интерпретира.

Тялото е нашият дом. Не бихте строили къщата си от кибритени клечки, нали? Няма да е устойчива. Защо да го правим със собственото си тяло?

[divider icon=“angle-down“ style=“none“]

Би ли препоръчала подходящо похапване преди, по време на и след тренировка за по-бързо възстановяване?

– Аз не деля храненето на такова преди или след тренировка. Обременяваме се прекалено много с правила и стриктни схеми. Просто яжте истинска, качествена храна. Не яжте по 5-10 пъти на ден. Яжте 3- 4 пъти. Гледайте в храненето си винаги да имате протеин – яйца, месо, риба, домашни млечни продукти, черен дроб, език; мазнини – масло, кокос, авокадо, маслини и тези идващи от яйца, свинско и т.н.; въглехидрати – основно под формата на зеленчуци и сезонни плодове. Яжте тогава, когато усещате, че тялото ви има нужда от гориво, а не тогава, когато „фитнес гуруто“ казва. Слушайте тялото си – не експертите. Никой не е по-добър експерт от собственото ви тяло. Взимайте от другите това, което ви е нужно, но го адаптирайте към себе си и собствените си нужди.

[divider icon=“angle-down“ style=“none“]

И последно, понеже все пак тук се споделят и рецепти – би ли споделила няколко от любимите си рецепти?

Суровата торта с крем от кашу и банани на Вероника.
Суровото, веган баунти на Преси.
Суровите кокосово-таханови сладки с кафе на Катето.
Моята сурова бананова торта и кокосовата палачинка с шоколадов крем от авокадо.

P.S. Надявам се интервюто с Инес да ти е дало достатъчно поводи за размисъл дали правиш достатъчно за тялото си или не, а аз отивам да прилагам наученото в действие, пренасяйки… дърва.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: