тайната рецепта за лютеница на мама

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Мисля, че няма да сбъркам, ако кажа, че лютеницата е един от най-обичаните български продукти. Затова с голямо удоволствие и след доста молби и увещания за споделяне на рецептата, ти представям най-добрата лютеница, която си опитвал някога. Тествана в продължение на години и приготвяна с много любов през десетилетията – лютеницата на мама.

Бързам да споделя рецептата, защото сезонът на лютениците започва и не ми се искаше да чакам да я приготвя лично, защото щеще да е късно за теб. Затова – моя снимка от тази година няма (освен в употреба – пицата долу), но повярвай ми, струва си всяка хапка.

italian-pizza-3

А ето и оригиналната рецепта на мама:
6 кг червени чушки
1 кг доматено пюре
1 кг моркови
1,5 кг патладжан
500 мл зехтин
100 мл оцет
1/2 чаша нерафинирана тръстикова захар
каменна сол и черен пипер

Изпечи и обели червените чушки. Изпечи и обели патладжана. Свари морковите.
Когато чушките, патладжана и морковите са готови ги блендирай в кухненския робот и смеси в голяма купа.
Добави всичко останало, без зехтина и разбъркай.
Зехтина се нагрява на котлона до точка на кипене и с него се заливат пюрираните зеленчуци.
Сместта се разбърква добре и се пълнят предварително подготвените буркани. После се запечатват.

За да се запази лютеницата и извън хладилник се налага стерилизация.
За целта – постави всички буркани в голяма тенджера, покрий с вода и вари в продължение на 5 минути. Това е. Лютеницата е готова!

Трик! Добави и няколко люти чушки в половината буркани. Ще получиш невероятно вкусна пикантна разядка.

garden-produce-4

От горната рецепта получаваш 4.2 кг готова лютеница или 12 буркана по 350 мл, и ако разполагаш с един ден време и всички съставки няма да сбъркаш да си я приготвиш. Но ако решиш, че искаш първо да дегустираш или пък че 4 кг са ти твърде много, пробвай и новата ми умалена рецепта – мини лютеница в бурканче.

Поне докато сме в сезона на червените чушки и вкусните домати тази опция също си я бива. А и е много добър начин да дегустрираш преди да й отделиш един ден за по-голямо количество. Вкусът не е точно едно към едно, но е достатъчно близо до оригинала, за да си струва.

Продуктите, които създадохме за теб:

1 кг червени чушки
170 гр доматено пюре
170 гр моркови
250 гр патладжан
80 мл зехтин
15 мл оцет
1 с.л. нерафинирана захар
каменна сол и черен пипер на вкус

Измиваш, нарязваш (без чушките) и подреждаш всички зеленчуци в 2 тави.
Печеш на предварително загрята фурна за 30-40 минути като обръщаш чушките.
Изсипваш всички зеленчуци в кухненския робот и блендираш.
Зехтина се нагрява на котлона до точка на кипене и се добавя към пюрираните зеленчуци. Добавят се и оцета, захарта, солта и пипера и се блендира отново.

Измиваш много добре бурканите (2 бр. по 350 мл или 1 голям), може и да ги кипнеш за малко във вода за допълнителна стерилизация, ако ще ги държиш извън хладилник.
Разпределяш сместта в бурканите и прибираш на студено.
Ако искаш да съхраняваш извън хладилник – стерилизираш бурканите в кипяща вода за 5 минути.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: