Мисля, че няма да сбъркам, ако кажа, че лютеницата е един от най-обичаните български продукти. Затова с голямо удоволствие и след доста молби и увещания за споделяне на рецептата, ти представям най-добрата лютеница, която си опитвал някога. Тествана в продължение на години и приготвяна с много любов през десетилетията – лютеницата на мама.
Бързам да споделя рецептата, защото сезонът на лютениците започва и не ми се искаше да чакам да я приготвя лично, защото щеще да е късно за теб. Затова – моя снимка от тази година няма (освен в употреба – пицата долу), но повярвай ми, струва си всяка хапка.
А ето и оригиналната рецепта на мама:
6 кг червени чушки
1 кг доматено пюре
1 кг моркови
1,5 кг патладжан
500 мл зехтин
100 мл оцет
1/2 чаша нерафинирана тръстикова захар
каменна сол и черен пипер
Изпечи и обели червените чушки. Изпечи и обели патладжана. Свари морковите.
Когато чушките, патладжана и морковите са готови ги блендирай в кухненския робот и смеси в голяма купа.
Добави всичко останало, без зехтина и разбъркай.
Зехтина се нагрява на котлона до точка на кипене и с него се заливат пюрираните зеленчуци.
Сместта се разбърква добре и се пълнят предварително подготвените буркани. После се запечатват.
За да се запази лютеницата и извън хладилник се налага стерилизация.
За целта – постави всички буркани в голяма тенджера, покрий с вода и вари в продължение на 5 минути. Това е. Лютеницата е готова!
Трик! Добави и няколко люти чушки в половината буркани. Ще получиш невероятно вкусна пикантна разядка.
От горната рецепта получаваш 4.2 кг готова лютеница или 12 буркана по 350 мл, и ако разполагаш с един ден време и всички съставки няма да сбъркаш да си я приготвиш. Но ако решиш, че искаш първо да дегустираш или пък че 4 кг са ти твърде много, пробвай и новата ми умалена рецепта – мини лютеница в бурканче.
Поне докато сме в сезона на червените чушки и вкусните домати тази опция също си я бива. А и е много добър начин да дегустрираш преди да й отделиш един ден за по-голямо количество. Вкусът не е точно едно към едно, но е достатъчно близо до оригинала, за да си струва.
1 кг червени чушки
170 гр доматено пюре
170 гр моркови
250 гр патладжан
80 мл зехтин
15 мл оцет
1 с.л. нерафинирана захар
каменна сол и черен пипер на вкус
Измиваш, нарязваш (без чушките) и подреждаш всички зеленчуци в 2 тави.
Печеш на предварително загрята фурна за 30-40 минути като обръщаш чушките.
Изсипваш всички зеленчуци в кухненския робот и блендираш.
Зехтина се нагрява на котлона до точка на кипене и се добавя към пюрираните зеленчуци. Добавят се и оцета, захарта, солта и пипера и се блендира отново.
Измиваш много добре бурканите (2 бр. по 350 мл или 1 голям), може и да ги кипнеш за малко във вода за допълнителна стерилизация, ако ще ги държиш извън хладилник.
Разпределяш сместта в бурканите и прибираш на студено.
Ако искаш да съхраняваш извън хладилник – стерилизираш бурканите в кипяща вода за 5 минути.