въпроси и отговори свързани с теста за чревен дисбаланс

След теста за чревен дисбаланс в много от вас се появиха въпроси и това е нормално, затова тук ще се опитам да отговоря на някои от тях.

На първо място, “храня се здравословно от 2-3-5 години, защо тестът показва, че имам дисбаланс”? Всъщност, да уточня, тестът не показва нищо, твоите симптоми показват. Или имаш симптоми, или нямаш. А промяната в храненето не е помогнала, защото:

– тук ще цитирам един доктор (след тоновете изгледани лекции по темата, вече не помня кой точно го каза, но сумира ситуацията изключително добре). Той каза така: “Не можеш да засадиш цветна градина върху бунище. Първо трябва да разчистиш бунището”. Мисля, че няма нужда от повече коментари.

– и втората причина е, че промяната в храненето не гарантира пълно усвояване на ценните вещества от приетата храна. Какво ядеш и дали го усвояваш са 2 различни неща, затова първата стъпка, която предприемам с клиенти е усвояване.

Също е добре да знаеш, че чревният дисбаланс не се случва за 2 дни или дори за месец, това е натрупване с години (единственото изключение са антибиотиците, които могат да сринат всичко много бързо) и факторите, които спомагат да се случи са, че в минал период от живота си си се хранил така:

– класическата Western diet – fast food, газирани безалкохолни и т.н.;
– прекаляване с антибиотици, за сведение думата антибиотик означава против-живота, а пробиотик = за-живота;
– недостиг на добри бактерии (пробиотици) в ежедневието. Тук проблемът е, че дори и хората, които ядат кисело мляко всеки ден не си гарантират пробиотици, защото в повечето кисели млека те са прекалено малко. Дори и домашно заквасено кисело мляко със закваска от купено кисело мляко не е пробиотично. Повече по темата има тук.
– хранене, в което преобладава захарта и всичко сладко като цяло, включително чисто плодови диети и плодови фрешове;
– твърде много алкохол и/или кофеин в ежедневието;
– хранене, в което преобладават ГМО храни (не заради самото ГМО, а заради пестицида, който върви с тях – roundup, който предизвиква пропускливост на червата). Храните са соя, захар, рапица, ленено семе, царевица и високо-фруктозен царевичен сироп;
– хранене, в което преобладават рафинираните храни, като бяло брашно, бял ориз, бяла захар и транс мазнини;
– хранене, в което преобладават храни с висок Гликемичен индекс;
– хаотично хранене, с честа промяна на режими, диети и т.н.;
– ниско въглехидратна / високо мазнинна диета или кетоза (моля, да не се бърка с палео, в чистата кетоза мазнините са 80% от храненията за деня и липсват пробиотични храни + фибри).

Следват точките в теста. По принцип точките са за специалиста, който ще работи с теб, но ги оставихме в теста, за да можеш да следиш прогреса си и ако си имал например 18 точки, а след 2 месеца си на 13 – ще знаеш, че някои симптоми са изчезнали и имаш прогрес. Точки, при които има налице дисбаланс са от 20 нагоре. Това е и ситуация, при която е препоръчително да се видиш със специалист, за да “разчистите бунището” заедно, преди да “засадите градината с цветя”.

И на последно място – “Защо докторът ми не знае нищо по темата”. Отговарям веднага – защото информацията достига до него с 18 години закъснение. Това беше един от интересните факти, които научих наскоро – оказва се, че всяка нова информация по темата за храненето и съответно лечението стига до медицинските кабинети с около 18 години закъснение! Причината – трябва да се утвърди, да се появи в учебниците по медицина и след това да навлезе стабилно в практиките на докторите. Така че, ако се чудиш защо от мен научаваш неща, които твоят доктор не знае – това е причината. Той ще ти го каже… след около 18 години, ако си направи труда разбира се да се запознае с новата литература в неговата област…

И, разбира се, това е валидно за САЩ. На някои области в България може да им отнеме и 32… Държа също така да уточня, че в България има невероятно добри специалисти, които са на върха на знанията в тяхната област. Защото не спират да учат. Защото се интересуват.

Защо тази информация стига до мен по-бързо, ще попиташ ти. И истината е, че информацията е тук и е налична за всички, които имат нужда от нея. Всеки месец има поне по една голяма и важна конференция, summit, session и каквото се сетиш още. А най-добрата част – времената, в които живеем правят възможно да чуеш последното интервю с Др. Марш от собствения си компютър, без да ходиш до Оксфорд за целта. Вълната от информация, която ни залива е по-голяма от всякога, затова се налага и отсяване. Това е и моята роля. Едно от определенията за нутриционист, което чух и ми хареса беше “нутриционистът трябва да отсее цялата налична информация по дадена тема и да я предостави на достъпен език”. Надявам се, че го правя за теб.

P.S. Горната информация стигна до теб благодарение на обучението ми в CSNN, курсът за човешки микробиом в University of Colorado, който завърших преди 1 седмица, конференцията на 23-24 октомври в Лозана, Швейцария на тема микробиом + над 20 часа видео интервюта със специалисти от цял свят по темата за микробиома.

P.P.S. Ако още не си направил теста, можеш да го направиш тук.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.