Skip links

въпроси и отговори свързани с теста за чревен дисбаланс

След теста за чревен дисбаланс в много от вас се появиха въпроси и това е нормално, затова тук ще се опитам да отговоря на някои от тях.

На първо място, “храня се здравословно от 2-3-5 години, защо тестът показва, че имам дисбаланс”? Всъщност, да уточня, тестът не показва нищо, твоите симптоми показват. Или имаш симптоми, или нямаш. А промяната в храненето не е помогнала, защото:

– тук ще цитирам един доктор (след тоновете изгледани лекции по темата, вече не помня кой точно го каза, но сумира ситуацията изключително добре). Той каза така: “Не можеш да засадиш цветна градина върху бунище. Първо трябва да разчистиш бунището”. Мисля, че няма нужда от повече коментари.

– и втората причина е, че промяната в храненето не гарантира пълно усвояване на ценните вещества от приетата храна. Какво ядеш и дали го усвояваш са 2 различни неща, затова първата стъпка, която предприемам с клиенти е усвояване.

Също е добре да знаеш, че чревният дисбаланс не се случва за 2 дни или дори за месец, това е натрупване с години (единственото изключение са антибиотиците, които могат да сринат всичко много бързо) и факторите, които спомагат да се случи са, че в минал период от живота си си се хранил така:

– класическата Western diet – fast food, газирани безалкохолни и т.н.;
– прекаляване с антибиотици, за сведение думата антибиотик означава против-живота, а пробиотик = за-живота;
– недостиг на добри бактерии (пробиотици) в ежедневието. Тук проблемът е, че дори и хората, които ядат кисело мляко всеки ден не си гарантират пробиотици, защото в повечето кисели млека те са прекалено малко. Дори и домашно заквасено кисело мляко със закваска от купено кисело мляко не е пробиотично. Повече по темата има тук.
– хранене, в което преобладава захарта и всичко сладко като цяло, включително чисто плодови диети и плодови фрешове;
– твърде много алкохол и/или кофеин в ежедневието;
– хранене, в което преобладават ГМО храни (не заради самото ГМО, а заради пестицида, който върви с тях – roundup, който предизвиква пропускливост на червата). Храните са соя, захар, рапица, ленено семе, царевица и високо-фруктозен царевичен сироп;
– хранене, в което преобладават рафинираните храни, като бяло брашно, бял ориз, бяла захар и транс мазнини;
– хранене, в което преобладават храни с висок Гликемичен индекс;
– хаотично хранене, с честа промяна на режими, диети и т.н.;
– ниско въглехидратна / високо мазнинна диета или кетоза (моля, да не се бърка с палео, в чистата кетоза мазнините са 80% от храненията за деня и липсват пробиотични храни + фибри).

Следват точките в теста. По принцип точките са за специалиста, който ще работи с теб, но ги оставихме в теста, за да можеш да следиш прогреса си и ако си имал например 18 точки, а след 2 месеца си на 13 – ще знаеш, че някои симптоми са изчезнали и имаш прогрес. Точки, при които има налице дисбаланс са от 20 нагоре. Това е и ситуация, при която е препоръчително да се видиш със специалист, за да “разчистите бунището” заедно, преди да “засадите градината с цветя”.

И на последно място – “Защо докторът ми не знае нищо по темата”. Отговарям веднага – защото информацията достига до него с 18 години закъснение. Това беше един от интересните факти, които научих наскоро – оказва се, че всяка нова информация по темата за храненето и съответно лечението стига до медицинските кабинети с около 18 години закъснение! Причината – трябва да се утвърди, да се появи в учебниците по медицина и след това да навлезе стабилно в практиките на докторите. Така че, ако се чудиш защо от мен научаваш неща, които твоят доктор не знае – това е причината. Той ще ти го каже… след около 18 години, ако си направи труда разбира се да се запознае с новата литература в неговата област…

И, разбира се, това е валидно за САЩ. На някои области в България може да им отнеме и 32… Държа също така да уточня, че в България има невероятно добри специалисти, които са на върха на знанията в тяхната област. Защото не спират да учат. Защото се интересуват.

Защо тази информация стига до мен по-бързо, ще попиташ ти. И истината е, че информацията е тук и е налична за всички, които имат нужда от нея. Всеки месец има поне по една голяма и важна конференция, summit, session и каквото се сетиш още. А най-добрата част – времената, в които живеем правят възможно да чуеш последното интервю с Др. Марш от собствения си компютър, без да ходиш до Оксфорд за целта. Вълната от информация, която ни залива е по-голяма от всякога, затова се налага и отсяване. Това е и моята роля. Едно от определенията за нутриционист, което чух и ми хареса беше “нутриционистът трябва да отсее цялата налична информация по дадена тема и да я предостави на достъпен език”. Надявам се, че го правя за теб.

P.S. Горната информация стигна до теб благодарение на обучението ми в CSNN, курсът за човешки микробиом в University of Colorado, който завърших преди 1 седмица, конференцията на 23-24 октомври в Лозана, Швейцария на тема микробиом + над 20 часа видео интервюта със специалисти от цял свят по темата за микробиома.

P.P.S. Ако още не си направил теста, можеш да го направиш тук.

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.