non-celiac gluten sensitivity

Днес сме директно с подкаст, в който си говорим за non-celiac gluten sensitivity или „непоносимост към глутен, без да има глутенова ентеропатия“. Тук ще спомена само някои неща, които пропуснах да кажа (това е проблемът на подкаста, не можеш да се върнеш и да го редактираш, като се сетиш още нещо :)

Непоносимостта към глутен, за която говоря е т.нар. алергична реакция от забавен тип и при нея кръвният тест показва завишени IgG антитела. Писала съм по темата тук.

Съответно списъците ми с къде има глутен и къде няма глутен.

При изреждането на симптомите изпуснах да спомена желязо-дефицитната анемия (има силни връзки свързващи непоносимостта към глутен и точно този вид анемия) и проблемите с щитовидната жлеза. Както знаеш органите ни са изградени от протеини и 33-те аминокиселини на глутена са част от клетките на щитовидната жлеза, затова имунната система атакува точно нея, когато се активира срещу глутен. Ще го обясня по-подробно следващият път.

В следващ подкаст ще ви обясня и защо при някои хора защитната бариера поддава, а при други не. И ще си поговорим за пропускливостта на червата, позната още като intestinal permeability или leaky gut syndrome.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.