non-celiac gluten sensitivity

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Днес сме директно с подкаст, в който си говорим за non-celiac gluten sensitivity или „непоносимост към глутен, без да има глутенова ентеропатия“. Тук ще спомена само някои неща, които пропуснах да кажа (това е проблемът на подкаста, не можеш да се върнеш и да го редактираш, като се сетиш още нещо :)

Непоносимостта към глутен, за която говоря е т.нар. алергична реакция от забавен тип и при нея кръвният тест показва завишени IgG антитела. Писала съм по темата тук.

Съответно списъците ми с къде има глутен и къде няма глутен.

При изреждането на симптомите изпуснах да спомена желязо-дефицитната анемия (има силни връзки свързващи непоносимостта към глутен и точно този вид анемия) и проблемите с щитовидната жлеза. Както знаеш органите ни са изградени от протеини и 33-те аминокиселини на глутена са част от клетките на щитовидната жлеза, затова имунната система атакува точно нея, когато се активира срещу глутен. Ще го обясня по-подробно следващият път.

В следващ подкаст ще ви обясня и защо при някои хора защитната бариера поддава, а при други не. И ще си поговорим за пропускливостта на червата, позната още като intestinal permeability или leaky gut syndrome.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: