кисело мляко от кокос!

От няколко месеца в България си имаме млад кокос на поносима цена. Не ме разбирай погрешно, не казвам, че е евтин, само че е поносим и ако човек иска да си поиграе с дадени рецепти (като например прословутите цветни хапки на Matthew Kenney от Entertaining in the raw), то вече може да го направи с чиста съвест.

Извън суровите гурме изпълнения друго, което винаги съм искала да пробвам е… кисело мляко от млад кокос.

Рецептата е изключително лесна за реализация, да не кажа, че е по-лесна от нормалното краве кисело мляко. И след като суровината е налице – нямаше какво да ме спре да пробвам.

Киселото мляко от кокос има всички ползи на млечният си събрат, плюс няколко от горе:
– богато е на пробиотици,
– вкусно е и е перфектно за закуска или лек следобеден крем,
– богато е на естествени мазнини (чувала си за кокосовото масло предполагам?),
– и използва електролитната вода на кокоса, която има тонове ползи за здравето.

Единственият проблем е, че е малко и свършва бързо :))

Но, ако все пак решиш, че експериментите в кухнята са ти страст, като на мен, ето и стъпките в снимки за приготвянето на въпросното кокосово изкушение.

1. Набави си млад кокос (бял е отвън и мек отвътре). Разбрах, че рецептата може да се реализира и с кокосово мляко от кен, но не съм пробвала. Направи дупка в горната част на кокоса и излей водата, за да я запазиш. След това разчупи кокоса на 2 половини.

coconut-yogurt-3

2. Извади „месото“ на кокоса.

coconut-yogurt-4

3. Сложи месото плюс половината от електролитната вода в блендера, добави 2 капсули пробиотик или закваска за кисело мляко и блендирай. По желание може да добавяш още от водата, или пък по-малко за по-гъсто кисело мляко.

coconut-yogurt-5

4. Излей хомогенната смес в малки бурканчета, като оставиш въздух отгоре, защото сместта набухва леко и остави на плота в кухнята за 3-4 часа или в хладилника за 2-3 дни. Ще познаеш, че киселото мляко е готово по малките балончета, които ще се образуват в млякото. Това означава, че ферментацията тече с пълна сила и млякото е готово за консумация. Разбъркай добре и му се наслаждавай с мярка! Съхранявай в хладилник.

coconut-yogurt-2

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.