кисело мляко от кокос!

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

От няколко месеца в България си имаме млад кокос на поносима цена. Не ме разбирай погрешно, не казвам, че е евтин, само че е поносим и ако човек иска да си поиграе с дадени рецепти (като например прословутите цветни хапки на Matthew Kenney от Entertaining in the raw), то вече може да го направи с чиста съвест.

Извън суровите гурме изпълнения друго, което винаги съм искала да пробвам е… кисело мляко от млад кокос.

Рецептата е изключително лесна за реализация, да не кажа, че е по-лесна от нормалното краве кисело мляко. И след като суровината е налице – нямаше какво да ме спре да пробвам.

Киселото мляко от кокос има всички ползи на млечният си събрат, плюс няколко от горе:
– богато е на пробиотици,
– вкусно е и е перфектно за закуска или лек следобеден крем,
– богато е на естествени мазнини (чувала си за кокосовото масло предполагам?),
– и използва електролитната вода на кокоса, която има тонове ползи за здравето.

Единственият проблем е, че е малко и свършва бързо :))

Но, ако все пак решиш, че експериментите в кухнята са ти страст, като на мен, ето и стъпките в снимки за приготвянето на въпросното кокосово изкушение.

1. Набави си млад кокос (бял е отвън и мек отвътре). Разбрах, че рецептата може да се реализира и с кокосово мляко от кен, но не съм пробвала. Направи дупка в горната част на кокоса и излей водата, за да я запазиш. След това разчупи кокоса на 2 половини.

2. Извади „месото“ на кокоса.

Продуктите, които създадохме за теб:

3. Сложи месото плюс половината от електролитната вода в блендера, добави 2 капсули пробиотик или закваска за кисело мляко и блендирай. По желание може да добавяш още от водата, или пък по-малко за по-гъсто кисело мляко.

4. Излей хомогенната смес в малки бурканчета, като оставиш въздух отгоре, защото сместта набухва леко и остави на плота в кухнята за 3-4 часа или в хладилника за 2-3 дни. Ще познаеш, че киселото мляко е готово по малките балончета, които ще се образуват в млякото. Това означава, че ферментацията тече с пълна сила и млякото е готово за консумация. Разбъркай добре и му се наслаждавай с мярка! Съхранявай в хладилник.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: