Възможно ли е да се намираш в режим „оцеляване“?

Предполагам знаеш, че ние хората се влияем силно от адаптивните сили на организма. Проблемът е, че те могат да работят както за нас, така и срещу нас. Особено, когато изпаднем в режим „оцеляване“.

Точно така, говорим си за стрес и хормона кортизол, който от милиони години насам те кара да:

– съхраняваш мазнини, защото утре може да няма храна;
– да спиш леко, защото може да има хищници в района;
– да не можеш да забременееш, защото бебето изисква много енергия и ценни вещества, а ти в момента нямаш излишни;
– да се чувстваш изморена, за да съхраниш енергия;
– да създаде вътрешни възпаления, за да тушира невидимите за теб травми;
– да изпитваш силен глад, защото до клетките не стигат ценни вещества и така нататък.

Защо изпадаваш в режим „оцеляване“ и как да излезеш от него, виж тук:

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

Още публикации: