Ефектът на пеперудата или факторите, отключващи автоимунни заболявания

Днес няма да има видео, но пък темата, която засягам е важна и ми се иска да и обърнеш нужното внимание, независимо дали имаш автоимунно заболяване или не.

Причините за това са няколко:

На първо място, колкото и да не ми се иска да ти го казвам, но никой не е застрахован.
На второ – повечето автоимунни заболявания си остават недиагностицирани с години.
На трето – ако имаш едно автоимунно заболяване, шансът да отключиш второ и трето нараства неимоверно.
И на четвърто – новите потърпевши са децата.

А проблемът с автоимунните заболявания е, че те са твърде многопластови. При тях подходът “едно лечение за всички” определено не работи, защото факторите, които им влияят са много и при всеки един от нас наборът може да е различен. Наричам ги “ефектът на пеперудата”, защото често едно, води след себе си друго, после трето, докато цикълът не се затвори. А изходът от него е един – ставаш горд собственик на автоимунно заболяване. При това с нюанси.

Затова и пътят към здравето при всеки е различно дълъг и различно трънлив. За някои е достатъчно да корегират храносмилането, да спрат вътрешните възпалителни процеси и да балансират хормоните. Докато при други се налага да се завърти целият цикъл и да се мине през пълният спектър от нюанси…

Но независимо дали твоят път ще е дълъг или не, според мен е важно да опиташ и да дадеш всичко от себе си, защото ти, както и аз, както и всички около нас – ние заслужаваме да сме здрави. И ако има нещо, което можем да променим, за да го постигнем, смятам че сме длъжни да го направим. Да извървим тези няколко крачки. Да предприемем необходимите стъпки. Защото всяка една от тях е голяма победа. Победата да водиш живот изпълнен с енергия, щастие и пълноценни години пред себе си.

Затова, ако си решила да се бориш или пък да се погрижиш за себе си превантивно, ето и пълният спектър на пеперудата:

Храносмилане. За да разбереш колко е важно то, си представи здравето на организма като пирамида, в чиято основа стои стол с три крака. Основа, върху която се крепи всичко останало, затова на практика е невъзможно да се говори за здраве, ако основите не функционират оптимално. А въпросните основи от гледна точка на хранене са – какво ядеш, дали го разграждаш и колко от него усвояваш. С други думи – храносмилане.

Възпалителни процеси или имунен отговор на организма – всичко свързано с чревният дисбаланс, хранителните непоносимости, пропускливост на червата и т.н., това което отмятаме с Е-диетата.

Специфики на организма и по-специално какво ни е подготвило собственото ни ДНК. Тук има поредица от видеа по темата, които горещо препоръчвам да изгледаш. В тях говорим за гените, които могат да подпомогнат отключването на автоимунен процес, като детоксикацията, метилацията на витамините от група В, усвояването на витамин Д, омега 3 и т.н.

Фактори на околната среда. Това са най-често пренебрегваните фактори, а те играят ключова роля в здравето ни, защото имат капацитета да отслабват имунната система, а отслабената имунна система е лесна плячка за всички автоимунни процеси и заболявания. Сред тях се нареждат хлор (вода), флуор (паста за зъби), микотоксини (плесени), тежки метали, живак (амалгамни пломби), пестициди (храна) и ксено-естрогени, битова химия и много други. Теми, които постепенно ще засягам тук, защото на различните автоимунни заболявания влияят различни фактори на околната среда.

Стрес и възстановяване. Нека не се лъжем, ако искаш да си здрава – трябва да възстановяваш пълноценно. За да се убедиш, изгледай тези видеа:
сънят бил по-важен от храната,
възможно ли е да се намираш в режим оцеляване и
правиш ли тези 5 неща за здравето си.

Детоксикация. Темата е много дълга и интересна, затова смятам да й отделя самостоятелно видео. Но набързо – чисто генетически някои хора нямат гена за детокс, затова им се налага да детоксикират по-често от други. При това, за някои, т.нар. nutritional детокс, този който правим с хранене или липсата на такова не е достатъчен, а се налагат по-крайни мерки…

Хормонален баланс/дисбаланс. Тук се имат предвид ценните вещества необходими на организма, за да създава хормоните, които му трябват и съответно избягването на веществата, които пък му пречат. Виж програма Хашимото за повече информация (между другото, програмата ти дава решение на 2 фактора – храносмилане и хормони).

Mind, body, spirit. Знаеш, че тази тема не ми е силната страна, но пък холистичният подход към здравето ми налага да те подсетя, че тя е не по-малко важна от останалите. Виж и видеото ми „3 от най-добрите техники за по-щастливо аз“ за идеи.

И последна, но не на последно място – движение. Така де, не всичко е храна. Мисля, че отдавна си го разбрала.

И така, това е ефектът на пеперудата. Сега разбираш какво означава като казвам, че автоимунните заболявания са многопластови, нали… За да те улесня, скоро тук ще публикувам самостоятелна страница за автоимунните заболявания, където ще разгръщам постепенно всички нюанси, за да ти помогна да стигнеш до здравето, което заслужаваш по-бързо, по-целенасочено и с по-голям успех. Това е от мен за днес. Успех по пътя и празнувай победите си една по една!

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.