Какво трябва да знае всяка жена над 35 за здравето си

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Пожела и получаваш – видео за здравето на жените над 35 и 40 г.

Ако трябва да съм честна, мисля че видеото ще е полезно и за момичетата над 30, защото в последните години правилата на играта са много променени и нищо не е такова, каквото трябва да бъде. Като навлизане по-рано в пубертет, ранна менопауза и други, но все пак – решението си е твое, а това е само едно видео и нищо не пречи да го изгледаш…

image

–––––––––-

Видео текст:

Здравей, аз съм Надя Петрова, а днес е вторник и ние отново търсим истината за ЗДРАВЕТО, без разбира се да пропускаме и удоволствието от храната и живота.

И първо искам да благодаря на всички момичета, които се включиха с предложения за теми във фейсбук и да ви кажа, че оценявам искрено помощта! И днес започвам с една от темите, която ми предложихте там и ми се стори изключително интересна – женското здраве над 35-40 годишна възраст.

Тема, която ми е близка като идея, най-малкото защото аз самата ще навърша 40 скоро. 40, които смея да твърдя не ме притесняват ни най-малко, поради 2 причини.

Първо, имам много добра идея какво да правя и какво не, за да съм здрава, и надявам се предавам успешно това знание и на теб.

И, второ, през последните години живея с налаганото ни навсякъде, че 30-те са новите 20, а 40-те – новите 30. Е, как да се притесни човек!

Но шегата настрана, 35-40+, според мен е една разкошна възраст за жените, защото тогава най-сетне разбираш коя си, знаеш какво искаш и се чувстваш добре в кожата си. На 40 никой не очаква от теб да имаш тяло на манекенка, акнето си е отишло отдавна и на 40 нещото, което искрено те вълнува е здраве.

Здравето на организма, здравето на кожата и здравето на репродуктивната ти система. И единствената грешка, която можеш да допуснеш тук е да се държиш все едно си на 20. Защото истината е, че не си и нещата между теб и 20-годишните по отношение на грижа за себе си са коренно различни.

Продуктите, които създадохме за теб:

И започвам с чиста физиология на нива хормони. И така, двата основни женски хормона, секретирани от яйчниците са естроген и прогестерон. За да се компенсират един друг те трябва да бъдат произведени в оптимален баланс.

Естрогенът е хормон, който е про-растежен. Той регулира менструалния цикъл, стимулира клетъчното деление и е до голяма степен отговорен за развитието на вторичните женски характеристики по време на пубертета. 3-те компонента на естроген са: естрон E1, естрадиол Е2 и Е3 естриол.

Прогестеронът се произвежда в организма от прегненолон, производно на холестерола. Нивата му са най-високи по време на лутеалният период (19-22 ден от менструалния цикъл). По време на цикъл жената произвежда около 20-25 мг прогестерон на ден и до 300-400 мг ежедневно по време на бременност.

Проблемът е, че от 35 годишна възраст нагоре прогестеронът бавно и постепенно започва да намалява и до 50-годишна възраст, имаме 75% намаление в производството на прогестерон, докато производството на естроген намалява само с около 35%. До менопауза, общата стойност на прогестерона е намаляла драстично, докато естрогена в тялото е все още на около половината от нивата си преди менопауза. А за оптимално здраве, съотношението между прогестерон и естроген трябва да е между 200 и 300:1, като 1 в случая е прогестерона.

Или с други думи казано, важно е да се погрижиш за нивата си на прогестерон. Това става един от най-важните за теб хормони над 40. За целта съобрази се със следните препоръки. До една.

Едно – избягвай храните, които имитират естроген в тялото ни, това са така наречените ксено-естрогени или външни естрогени, които си набавяш чрез пестициди, инсектициди и всички видове химикали в храните и козметиката. Фокусът върху произхода на храната и козметиката ти е важен.

Две – погрижи се в менюто ти да присъстват храни богати на витамин В6, защото той е важен прекурсор за производството на прогестерон. В6 помага и на черния дроб да се отърве от ксено-естрогените, за които споменах преди малко, така че за теб, В6 е две в едно. Добри количества В6 има в месото, морските дарове, спанака, бобовите, картофите и някои други.

Три – увеличи и храните богати на цинк и магнезий, които действат заедно с В6 за адекватно производство на прогестерон. Най-добрите източници на цинк са черният дроб, отново месо и морски дарове, нахут и някои семена, като тиквеното. Магнезий има във всички зеленчуци.

Четири – нивата на кортизол, хормона на стреса, са супер важни! Проблемът с кортизола е, че организма ни има определени дневни дажби кортизол и когато те свършат, единственият вариант на тялото да си ги набави е като преобразува друг хормон, за да отговори на стреса. А когато стресът е налице, репродукцията не е на дневен ред, затова и първият хормон към който тялото ни се обръща е… точно така, прогестерон. Или опростено – когато си стресирана дълго време, тялото ти преобразува прогестерона в кортизол, за да отговори на стреса. Много, много неприятна ситуация, когато говорим за женско здраве.

Пет – запомни думичката „див ям“ или „ямс“, с други думи казано – най-добрият източник на естествен прогестерон. Дивият ям е от семейството на сладкия картоф, но не е сладък картоф. Моля, не ги бъркай. В България масово се продава сладък картоф с надпис ямс, но в действителност, рядко е ямс. Ето и снимка за разликите между двете, за да знаеш какво да търсиш. Това не означава, че сладкият картоф не е добър за теб, напротив, той е едно разкошно кореноплодно, просто не е див ям. ОК? В България див ям се намира най-вече като добавка и крем, които са задължителни за всички дами в категорията 50+ и пожелателни за 45+.

Това беше от мен за днес! Пиши под статията във фейсбук дали темата ти е интересна, за да я продължим и разширим, с видеа за жените над 40 и спорта, движението, красотата, стреса, доминантния естроген, килограмите и така нататък. И сподели видеото с приятелки, за да се чувстват по-добре и те, а ние ще се видим отново следващия вторник.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: