2-минутната техника, която ще те превърне в победител

Започваме годината с едно изключително видео, в което споделям техника, която може да промени живота на всеки един от нас!

Техника, която отнема точно 2 минути и е напълно безплатна.

При това може да се приложи към всеки един аспект от ежедневието – от нещо елементарно като „не мога да направя това“ до нещо по-сериозно като интервю за работа, изпит, състезание или справянето с тежък здравословен проблем.

Готова ли си? Започваме:

Radical remission
Видеото на Ейми Къди в TED

Видео текст:

Здравей! Аз съм Надя Петрова, а днес е вторник и ние отново търсим истината за ЗДРАВЕТО, без разбира се да пропускаме и удоволствието от храната и живота.

А днес ще си говорим за силата на мисълта, силата на позицията на тялото и как да излизаш победител от всяка една ситуация.

Знам, че си чувала тезата „мислите ти те определят“ или с други думи казано какво мислиш за себе си е важно. Това, което обаче е възможно да не знаеш, е че не само мислите ни ни определят (и това е научно доказано, както ще разбереш след малко), но позицията на тялото ни има същият ефект върху нас, ако не и по-голям. Интересно, нали!

Но преди да ти разкажа как точно позицията на тялото ти влияе на начина по който се чувстваш и действаш, ще ти споделя няколко истории, за да се убедиш каква сила има собствената ни мисъл върху случващото ни се.

И първата е медицинска и се случва в далечната 1983 година при изследване на нов вид химиотерапия. Както знаеш, плацебо ефектът е доказана величина и затова по закон при тестване на нов вид терапия или лекарство винаги има 2 групи – тази, на която се дава реалният медикамент и плацебо група, която получава воден разтвор.

Химиотерапията не е била нещо ново по онова време и е имала силен страничен ефект – на всички минаващи през химиотерапия им падала косата. Факт, който бил пределно ясен и на двете групи в изследването. Резултатите от него обаче били това, което озадачило докторите.

Получило се така, че в рамките само на няколко дни, 31 процента от участниците в плацебо групата загубили косата си. Уточнявам, говорим за групата, която само си е мислела, че е на истинска химиотерапия. Тоест, те толкова силно вярвали, че им се провежда лечение, при което косата пада, че мозъкът им изпълнил мислите им – те загубили косата си. Цялата.

Другата история отново е за ракови пациенти, но този път показва как положителните мисли имат силата да променят статуквото. Става въпрос за книгата на Доктор Кели Търнър – radical remission, която обикаля света, за да ни разкаже историите на 70-те човека, които са успяли да преборят 4-та степен рак и да проследи какво е направил всеки един от тях, за да се справи.

Техниките прилагани от всеки, както можеш да се досетиш са били различни, според това кой къде живее и какви традиционни методи има в неговия район. Но всичките оцелели са направили някои неща по абсолютно еднакъв начин. Всички те са си променили храненето, започнали са да практикуват различни техники за разтоварване и най-важното – всички те са се възприемали като оцелели. Като победители. Всички те не са се предали и са били убедени, че ще се преборят. Всички те са вярвали в себе си.

Това е силата на мисълта.

И тук идва големият проблем. Дори и когато сме убедени, че мислите ни ни определят, това не ни спира от негативни такива. И в крайна сметка, вместо да си помагаме, ние си вредим. И тук е момента да кажа, че изход има, защото на помощ в случая идва… точно така, позицията на тялото. Или най-лесният начин да излъжеш мозъка си, че е победител е… като заемеш позицията на победител.

Нека обясня.

Тезата е на психолог на Харвард – Ейми Къди, която изследва в продължените на години как начинът по който е позиционирано тялото ни влияе на решенията, които взимаме и начина, по който се чувстваме и възприемаме. И това, което забелязва тя е изключително. За да видиш цялата история те съветвам да изгледаш видеото й в ТЕД, което ще споделя под моето.

Но накратко. Ейми Къди забелязва, че когато човек е притеснен, той автоматично се свива, опитвайки се да се направи по-малък и невидим. Което обаче се оказва, че влияе директно на начина, по който мозъкът ни ни възприема и свивайки се по този начин, ние започваме да мислим за себе си, че сме малки и невидими. Че сме хора, от които не зависи нищо и не могат да променят нещата.

В същото време, Ейми изследва и позициите на тялото на победителите, на хората, които току-що са спечелили маратон, мач, голяма награда или каквото и да. И забелязва, че всички тези хора заемат една и съща поза на тялото – позата на победителя.

Но тук идва и още по-интересната част. Оказва се, че не е необходимо да спечелиш Световна титла по бягане с препятствия, за да се почувстваш победител. Достатъчно е да заемеш позата на победителя. При това, само за 2 минути. И това ще подаде автоматично сигнали ИЗ цялото тяло, че ТИ си победител и ти ще започнеш абсолютно неосъзнато да се държиш като такъв!

Или с други думи казано – следващия път, когато ти предстои важна среща, голямо интервю, говорене пред публика или каквото и да е събитие, което би те притеснило, вместо да седиш на стола в позата на малко и невинно момиче, притеснявайки се – отиди в банята и стой 2 минути като победител. Кажи на тялото си и на мозъка си, че ти можеш и ти ще се справиш.

Прилагай тактиката и всеки път, когато изпаднеш в ситуацията на „това не мога да го направя“, независимо дали говорим за нещо ежедневно, като да се въздържиш от изяждането на ей онзи десерт или пък нещо важно и сериозно като изпит например. Заемай позата на победителя колкото пъти се налага, ако трябва и по няколко пъти на ден. Или както казва Ейми – fake it, till you make it, за да се превърне във fake it, till you become it!

А сега е твой ред – харесай и сподели видеото с приятели във фейсбук, за да промениш и техния живот към по-добро. Бъди победител и помни, че ти си по-силна от всичко! Ти си победител!

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети, вдъхновение и специално съдържание, което не се публикува никъде другаде =>