2-минутната техника, която ще те превърне в победител

Започваме годината с едно изключително видео, в което споделям техника, която може да промени живота на всеки един от нас!

Техника, която отнема точно 2 минути и е напълно безплатна.

При това може да се приложи към всеки един аспект от ежедневието – от нещо елементарно като „не мога да направя това“ до нещо по-сериозно като интервю за работа, изпит, състезание или справянето с тежък здравословен проблем.

Готова ли си? Започваме:

Radical remission
Видеото на Ейми Къди в TED

Видео текст:

Здравей! Аз съм Надя Петрова, а днес е вторник и ние отново търсим истината за ЗДРАВЕТО, без разбира се да пропускаме и удоволствието от храната и живота.

А днес ще си говорим за силата на мисълта, силата на позицията на тялото и как да излизаш победител от всяка една ситуация.

Знам, че си чувала тезата „мислите ти те определят“ или с други думи казано какво мислиш за себе си е важно. Това, което обаче е възможно да не знаеш, е че не само мислите ни ни определят (и това е научно доказано, както ще разбереш след малко), но позицията на тялото ни има същият ефект върху нас, ако не и по-голям. Интересно, нали!

Но преди да ти разкажа как точно позицията на тялото ти влияе на начина по който се чувстваш и действаш, ще ти споделя няколко истории, за да се убедиш каква сила има собствената ни мисъл върху случващото ни се.

И първата е медицинска и се случва в далечната 1983 година при изследване на нов вид химиотерапия. Както знаеш, плацебо ефектът е доказана величина и затова по закон при тестване на нов вид терапия или лекарство винаги има 2 групи – тази, на която се дава реалният медикамент и плацебо група, която получава воден разтвор.

Химиотерапията не е била нещо ново по онова време и е имала силен страничен ефект – на всички минаващи през химиотерапия им падала косата. Факт, който бил пределно ясен и на двете групи в изследването. Резултатите от него обаче били това, което озадачило докторите.

Получило се така, че в рамките само на няколко дни, 31 процента от участниците в плацебо групата загубили косата си. Уточнявам, говорим за групата, която само си е мислела, че е на истинска химиотерапия. Тоест, те толкова силно вярвали, че им се провежда лечение, при което косата пада, че мозъкът им изпълнил мислите им – те загубили косата си. Цялата.

Другата история отново е за ракови пациенти, но този път показва как положителните мисли имат силата да променят статуквото. Става въпрос за книгата на Доктор Кели Търнър – radical remission, която обикаля света, за да ни разкаже историите на 70-те човека, които са успяли да преборят 4-та степен рак и да проследи какво е направил всеки един от тях, за да се справи.

Техниките прилагани от всеки, както можеш да се досетиш са били различни, според това кой къде живее и какви традиционни методи има в неговия район. Но всичките оцелели са направили някои неща по абсолютно еднакъв начин. Всички те са си променили храненето, започнали са да практикуват различни техники за разтоварване и най-важното – всички те са се възприемали като оцелели. Като победители. Всички те не са се предали и са били убедени, че ще се преборят. Всички те са вярвали в себе си.

Това е силата на мисълта.

И тук идва големият проблем. Дори и когато сме убедени, че мислите ни ни определят, това не ни спира от негативни такива. И в крайна сметка, вместо да си помагаме, ние си вредим. И тук е момента да кажа, че изход има, защото на помощ в случая идва… точно така, позицията на тялото. Или най-лесният начин да излъжеш мозъка си, че е победител е… като заемеш позицията на победител.

Нека обясня.

Тезата е на психолог на Харвард – Ейми Къди, която изследва в продължените на години как начинът по който е позиционирано тялото ни влияе на решенията, които взимаме и начина, по който се чувстваме и възприемаме. И това, което забелязва тя е изключително. За да видиш цялата история те съветвам да изгледаш видеото й в ТЕД, което ще споделя под моето.

Но накратко. Ейми Къди забелязва, че когато човек е притеснен, той автоматично се свива, опитвайки се да се направи по-малък и невидим. Което обаче се оказва, че влияе директно на начина, по който мозъкът ни ни възприема и свивайки се по този начин, ние започваме да мислим за себе си, че сме малки и невидими. Че сме хора, от които не зависи нищо и не могат да променят нещата.

В същото време, Ейми изследва и позициите на тялото на победителите, на хората, които току-що са спечелили маратон, мач, голяма награда или каквото и да. И забелязва, че всички тези хора заемат една и съща поза на тялото – позата на победителя.

Но тук идва и още по-интересната част. Оказва се, че не е необходимо да спечелиш Световна титла по бягане с препятствия, за да се почувстваш победител. Достатъчно е да заемеш позата на победителя. При това, само за 2 минути. И това ще подаде автоматично сигнали ИЗ цялото тяло, че ТИ си победител и ти ще започнеш абсолютно неосъзнато да се държиш като такъв!

Или с други думи казано – следващия път, когато ти предстои важна среща, голямо интервю, говорене пред публика или каквото и да е събитие, което би те притеснило, вместо да седиш на стола в позата на малко и невинно момиче, притеснявайки се – отиди в банята и стой 2 минути като победител. Кажи на тялото си и на мозъка си, че ти можеш и ти ще се справиш.

Прилагай тактиката и всеки път, когато изпаднеш в ситуацията на „това не мога да го направя“, независимо дали говорим за нещо ежедневно, като да се въздържиш от изяждането на ей онзи десерт или пък нещо важно и сериозно като изпит например. Заемай позата на победителя колкото пъти се налага, ако трябва и по няколко пъти на ден. Или както казва Ейми – fake it, till you make it, за да се превърне във fake it, till you become it!

А сега е твой ред – харесай и сподели видеото с приятели във фейсбук, за да промениш и техния живот към по-добро. Бъди победител и помни, че ти си по-силна от всичко! Ти си победител!

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.