Знаеш ли каква вода тече от чешмата ти вкъщи и КАКВО можеш да направиш по въпроса?

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Убедена съм, че знаеш колко е важна водата и внимаваш много каква точно вода пиеш. Проучила си всичко по темата – дали да е изворна, минерална, филтрирана, колко често се сменя филтъра и т. н.

Замисляла ли си се обаче, че тялото ни абсорбира и някои от елементите, които влизат в контакт с кожата и че няма значение само каква вода пиеш, а също така с каква вода се къпеш, готвиш, миеш си лицето…

Особено, ако имаш кожен проблем, автоимунно заболяване или деца в къщи.

В действителност, водата, която тече от чешмата и банята ти вкъщи може да бъде доста токсична, затова и някои държави като Германия, Белгия и Холандия работят упорито по въвеждане на системи за пречистване с озон или UV.

У нас, за съжаление, сме далече от подобни нововъведения, затова се налага отново да се погрижим сами за себе си. И ако искаш да знаеш какво евентуално тече от чешмата ти вкъщи и какво можеш да направиш по въпроса – днешното видео е за теб:

А ето и обещаните линкове:
– статията в ТЕМА
– онлайн магазин за филтри за вода на Павирани
– допълнителна информация за пречистване на водата

––––––––––––-

Видео текст:

Убедена съм, че знаеш колко е важна водата и внимаваш много каква точно вода пиеш. Проучила си всичко по темата – дали да е изворна, минерална, филтрирана, колко често се сменя филтъра и така нататък.

Замисляла ли си се обаче, че тялото ни абсорбира и някои от елементите, които влизат в контакт с кожата и че няма значение само каква вода пиеш, а също така с каква вода се къпеш, готвиш, миеш си лицето… Особено, ако имаш кожен проблем, автоимунно заболяване или деца в къщи.

Защото някои от съставките в течащата от мивката ти вода не са най-добрата новина за здравето на кожата ти, а от там и за организма. В действителност водата в къщата ти идва от естествен източник и този източник често е преносител на зарази и бактерии, като например е-коли. Затова тази вода трябва да се обеззарази, преди да стигне до крайния потребител, при това на сравнително ниска цена.

От тук и проблема, защото за пречистването й от някои токсични елементи се използват други токсични такива, като хлор и хлорамин, които пък освобождават свои си периферни елементи, които са много лоша новина за кожата и автоимунните заболявания, защото играят ролята на мощен оксидант.

Качеството на водата също така е различно от град до град, а за София дори от квартал до квартал и зависи от това от кой естествен източник идва водата и как точно се пречиства тя.

Реално, у нас, има градове, където пречиствателните станции са изключително стари и в лошо състояние и в тази вода няма много хлор, за сметка на това пък може да има други зарази и бактерии. И има места у нас, където станциите са нови и изключително добри, но пък прекаляват с количеството хлор и си имат и някои други проблеми.

За да добиеш реална представа какво тече от чешмите ни в България, под видеото ще приложа една доста добра статия по темата на списание Тема, която разглежда проблема от всички ъгли и споделя, че в някои области в България водата изобщо не се пречиства. В други се пречиства, но пък водопреносната мрежа, тоест тръбите са в окаяно състояние. А на трети хлор има в изобилие, но хлорът е от най-нискокачественият възможен, особено в сравнение с техниките за пречистване на водата, които се прилагат в други държави.

Продуктите, които създадохме за теб:

Патова ситуация от където и да го погледнеш, изходът от който за момента, поне според мен е един.

Да вземем за пореден път ситуацията в свои ръце и да се погрижим за качеството на водата си сами. Това беше и първото нещо, което направихме като се преместихме да живеем в къща в Нови хан – сменихме тръбите в цялата къща и монтирахме филтри за пречистване на водата на входа на къщата.

Истината е обаче, че не е задължително да живееш в къща, за да се погрижиш за водата си и ти, защото вече има и доста по-лесни за монтиране системи. Като се започне от такива, които могат да се монтират буквално под мивката ти в къщи и се стигне до душ слушалка с филтър, която да смениш за 1 минута сама.

Но за да ти дам по-обща картина на опциите за домашно пречистване, ето и най-известните от тях:
– механични филтри за вода
– пречистване с активен въглен
– омекотителни инсталации за твърда вода
– и системи за пречистване на вода за питейни цели.

Механичните филтри за вода са най-евтините и най-достъпните. Те се монтират на водопровода и филтрират успешно повечето твърди частици – пясък, утайка, ръжда. Подходящи са за домакинствата, които са убедени, че водата идваща към тях е много добре пречистена, но не са сигурни за водопреносната мрежа. По последни данни това са само някои квартали на София, но отново, имайки предвид качеството на хлора, който се използва у нас, не съм много сигурна, че изобщо има такова нещо като хубава вода от чешмата.

Филтрите с активен въглен са ти добре познати от каните за пречистване на вода и действат на същия принцип като премахват 99% от свободния хлор и 85% от органичните субстанции.

Добре е да знаеш, че активният хлор е по-голям проблем най-вече по време на къпане, защото топлата вода и изпаренията му позволяват да навлезе много по-лесно в тялото. Затова е добре да помислиш за такъв точно в банята, а най-достъпният начин е като се монтира душ слушалка с филтър от активен въглен, чиято цена също е много поносима. Под видеото ще приложа линк към магазина, от който си сменям филтрите в къщи.

Системите за пречистване на водата за пиене са различни, те включват няколко специално подбрани за целта филтри и се монтират под кухненската мивка. Mогат да бъдат с капилярна или осмотична мембрана.

Системите с капилярната мембрана са по-евтини и са на цени от около 150 до 170 лв.

А обратната осмоза е метод, който се използва дори и в космоса, защото при него се елиминира всичко от водата – тежки метали, хлор, флуор, вируси, бактерии, канцерогенни елементи и така нататък. Това е и най-скъпата система, като цените и започват от 300 лв. и вървят нагоре.

Или в резюме – ако искаш да подходиш към здравето си отговорно е добре да знаеш и каква вода тече от чешмата ти в къщи и да вземеш мерки за допълнително й пречистване. Домашните системи за целта вече са широко достъпни и у нас и нямаш извинение да не се възползваш от някоя от тях.

Това беше от мен за днес, радвам се, че бяхме отново заедно, а сега е твой ред – сподели видеото с приятели във фейсбук, за да помогнеш и на тях да са по-здрави по-дълго време, а ние ще се видим отново следващият вторник.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: