Знаеш ли каква вода тече от чешмата ти вкъщи и КАКВО можеш да направиш по въпроса?

Убедена съм, че знаеш колко е важна водата и внимаваш много каква точно вода пиеш. Проучила си всичко по темата – дали да е изворна, минерална, филтрирана, колко често се сменя филтъра и т. н.

Замисляла ли си се обаче, че тялото ни абсорбира и някои от елементите, които влизат в контакт с кожата и че няма значение само каква вода пиеш, а също така с каква вода се къпеш, готвиш, миеш си лицето…

Особено, ако имаш кожен проблем, автоимунно заболяване или деца в къщи.

В действителност, водата, която тече от чешмата и банята ти вкъщи може да бъде доста токсична, затова и някои държави като Германия, Белгия и Холандия работят упорито по въвеждане на системи за пречистване с озон или UV.

У нас, за съжаление, сме далече от подобни нововъведения, затова се налага отново да се погрижим сами за себе си. И ако искаш да знаеш какво евентуално тече от чешмата ти вкъщи и какво можеш да направиш по въпроса – днешното видео е за теб:

А ето и обещаните линкове:
– статията в ТЕМА
– онлайн магазин за филтри за вода на Павирани
– допълнителна информация за пречистване на водата

––––––––––––-

Видео текст:

Убедена съм, че знаеш колко е важна водата и внимаваш много каква точно вода пиеш. Проучила си всичко по темата – дали да е изворна, минерална, филтрирана, колко често се сменя филтъра и така нататък.

Замисляла ли си се обаче, че тялото ни абсорбира и някои от елементите, които влизат в контакт с кожата и че няма значение само каква вода пиеш, а също така с каква вода се къпеш, готвиш, миеш си лицето… Особено, ако имаш кожен проблем, автоимунно заболяване или деца в къщи.

Защото някои от съставките в течащата от мивката ти вода не са най-добрата новина за здравето на кожата ти, а от там и за организма. В действителност водата в къщата ти идва от естествен източник и този източник често е преносител на зарази и бактерии, като например е-коли. Затова тази вода трябва да се обеззарази, преди да стигне до крайния потребител, при това на сравнително ниска цена.

От тук и проблема, защото за пречистването й от някои токсични елементи се използват други токсични такива, като хлор и хлорамин, които пък освобождават свои си периферни елементи, които са много лоша новина за кожата и автоимунните заболявания, защото играят ролята на мощен оксидант.

Качеството на водата също така е различно от град до град, а за София дори от квартал до квартал и зависи от това от кой естествен източник идва водата и как точно се пречиства тя.

Реално, у нас, има градове, където пречиствателните станции са изключително стари и в лошо състояние и в тази вода няма много хлор, за сметка на това пък може да има други зарази и бактерии. И има места у нас, където станциите са нови и изключително добри, но пък прекаляват с количеството хлор и си имат и някои други проблеми.

За да добиеш реална представа какво тече от чешмите ни в България, под видеото ще приложа една доста добра статия по темата на списание Тема, която разглежда проблема от всички ъгли и споделя, че в някои области в България водата изобщо не се пречиства. В други се пречиства, но пък водопреносната мрежа, тоест тръбите са в окаяно състояние. А на трети хлор има в изобилие, но хлорът е от най-нискокачественият възможен, особено в сравнение с техниките за пречистване на водата, които се прилагат в други държави.

Патова ситуация от където и да го погледнеш, изходът от който за момента, поне според мен е един.

Да вземем за пореден път ситуацията в свои ръце и да се погрижим за качеството на водата си сами. Това беше и първото нещо, което направихме като се преместихме да живеем в къща в Нови хан – сменихме тръбите в цялата къща и монтирахме филтри за пречистване на водата на входа на къщата.

Истината е обаче, че не е задължително да живееш в къща, за да се погрижиш за водата си и ти, защото вече има и доста по-лесни за монтиране системи. Като се започне от такива, които могат да се монтират буквално под мивката ти в къщи и се стигне до душ слушалка с филтър, която да смениш за 1 минута сама.

Но за да ти дам по-обща картина на опциите за домашно пречистване, ето и най-известните от тях:
– механични филтри за вода
– пречистване с активен въглен
– омекотителни инсталации за твърда вода
– и системи за пречистване на вода за питейни цели.

Механичните филтри за вода са най-евтините и най-достъпните. Те се монтират на водопровода и филтрират успешно повечето твърди частици – пясък, утайка, ръжда. Подходящи са за домакинствата, които са убедени, че водата идваща към тях е много добре пречистена, но не са сигурни за водопреносната мрежа. По последни данни това са само някои квартали на София, но отново, имайки предвид качеството на хлора, който се използва у нас, не съм много сигурна, че изобщо има такова нещо като хубава вода от чешмата.

Филтрите с активен въглен са ти добре познати от каните за пречистване на вода и действат на същия принцип като премахват 99% от свободния хлор и 85% от органичните субстанции.

Добре е да знаеш, че активният хлор е по-голям проблем най-вече по време на къпане, защото топлата вода и изпаренията му позволяват да навлезе много по-лесно в тялото. Затова е добре да помислиш за такъв точно в банята, а най-достъпният начин е като се монтира душ слушалка с филтър от активен въглен, чиято цена също е много поносима. Под видеото ще приложа линк към магазина, от който си сменям филтрите в къщи.

Системите за пречистване на водата за пиене са различни, те включват няколко специално подбрани за целта филтри и се монтират под кухненската мивка. Mогат да бъдат с капилярна или осмотична мембрана.

Системите с капилярната мембрана са по-евтини и са на цени от около 150 до 170 лв.

А обратната осмоза е метод, който се използва дори и в космоса, защото при него се елиминира всичко от водата – тежки метали, хлор, флуор, вируси, бактерии, канцерогенни елементи и така нататък. Това е и най-скъпата система, като цените и започват от 300 лв. и вървят нагоре.

Или в резюме – ако искаш да подходиш към здравето си отговорно е добре да знаеш и каква вода тече от чешмата ти в къщи и да вземеш мерки за допълнително й пречистване. Домашните системи за целта вече са широко достъпни и у нас и нямаш извинение да не се възползваш от някоя от тях.

Това беше от мен за днес, радвам се, че бяхме отново заедно, а сега е твой ред – сподели видеото с приятели във фейсбук, за да помогнеш и на тях да са по-здрави по-дълго време, а ние ще се видим отново следващият вторник.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.