всичко, което трябва да знаеш, за да се справиш със сезонните алергии и хистамина

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Ако кажа, че живеем във времената на непоносимостите, мисля че няма да съм далече от истината. Организмите ни са толкова претоварени от всичко, с което сме ги затрупвали в последните години, че навигирането до достигане на собственото ни здраве се оказва дълга и тежка битка, в която една по една се разкриват нови и нови непоносимости или казуси, за които да внимаваме.

Например, ако до преди 30 години се случваше някой да има алергия към нещо, то беше рядко и се срещаше тук-таме. Преди около 5 години започна главоломно да нараства броя на IgG алергиите, а днес извън всички антитела, които може би ни идват в повече се налага да се съобразяваме още с хистаминова, лактозна и фруктозна непоносимост. А за да влоша нещата, ще ти кажа, че съществуват още такава към глутамати и оксалати…

Но, понеже навън дръвчетата разцъфтяха и полените започнаха да превземат въздуха, една от тях изпъкна сред тълпата – хистаминовата непоносимост.

Какво е хистаминова непоносимост?

Хистаминова непоносимост се води състояние, при което организмът ни не успява да разгради определени субстанции – хистамини, които започват да активират възпалителни реакции в организма и да всяват смут в имунната ни система, предизвиквайки редица неприятни симптоми. За да ги разгради по принцип, тялото ни използва определени ензими – diamine oxydase (DAO) или histamine N-methyltransferase (HNMT).

Генералната идея е, че всеки един от нас има различни нива на въпросните ензими и съответно може да разгражда по-малко или повече хистамини. Когато дойде пролетта обаче, заради полените във въздуха, организма има нужда от повече ензими и когато ние нямаме достатъчно – хистамините се натрупват и тялото реагира…

Симптомите

които може да изпитваш, ако имаш хистаминова непоносимост включват:

Сезонни алергии, както и

Храносмилателни:

  • Диария
  • Хроничен запек
  • Болка в стомаха и/или червата
  • Крампи в червата
  • Повръщане

Кожни:

  • Обриви
  • Екзема
  • Уртикария
  • Акне

Други:

  • Главоболия граничещи с мигрена
  • Течащ нос
  • Виене на свят
  • Пълна липса на енергия и силна умора
  • Подуване в областта на очите и около устните
  • Задържане на вода
  • Зачервявания по лицето и гърдите
  • Силни болки по време на цикъл
  • Ниско кръвно
  • Сърцебиене
  • Проблеми със съня
  • Рязко изпотяване
  • Неврологични – рязки пристъпи на агресия, липса на концентрация

Проблемът в повечето случаи е правилното диагностициране, защото хистаминовата непоносимост (както и фруктозната) имат симптоми, които се припокриват с много други състояния. Затова и често се налага да се мине през първоначален режим без възпалителни храни, за да се стигне до корена на проблема.

Продуктите, които създадохме за теб:

Какъв е изходът?

Наличието на сезонна алергия само по себе си означава, че човек има някаква форма на хистаминова непоносимост и затова е важно в тези моменти да намали натоварването като спре поне храните, богати на хистамини (списъкът следва).

А ако имаш няколко и от другите симптоми целогодишно, то най-доброто решение отново е да спреш хистаминовите храни и после постепенно да ги въвеждаш обратно в менюто си като се следиш за симптоми. Това е единственият начин да забележиш коя храна какво ти причинява и да знаеш да внимаваш с нея и за в бъдеще.

Изпускаме ли нещо?

За съжаление, понякога е възможно хистаминовата непоносимост да върви ръка за ръка с други такива, като най-честите заподозряни са:

  • Хроничен стрес
  • Глутенова ентеропатия
  • Пропускливост на червата
  • SIBO и/или чревен дисбаланс
  • Нетолерантност към лактоза
  • IgG непоносимости
  • Микотоксини
  • Fructose malabsorption

Затова, ако имаш съмнения за хистаминова непоносимост и спазвайки режим на хранене без хистамини част от симптомите ти отшумят, но не всички, е добре да се помисли и за:

  • намаляване на стреса чрез медитации, йога и т.н.
  • елиминиране на глутена (заради евентуална глутенова ентеропатия)
  • премахване на млечни от менюто (лактозна)
  • елиминационна диета или тест за IgG непоносимости (корекция на пропускливост на червата, корекция на SIBO и кандида)
  • проверка на дома и храните за мухъл и микотоксини
  • спиране на храните с високо съдържание на фруктоза и фруктан.

image

Къде има хистамин?

Храни с високо съдържание на хистамин включват:

  • Алкохол и червено вино
  • Ферментирали храни, особено кисело зеле, оцет и сирена
  • Пушени меса и риби, консерви
  • Месо и риба приготвени на слаб огън или съхранявани дълго време
  • Морски дарове
  • Бобови
  • Ядки
  • Шоколад и продукти с какао
  • Кафе, черен чай, зелен чай, мате чай
  • Солени снаксове, като чипс, солети и т.н.
  • Подобрители на вкуса, изкуствени оцветители, консерванти
  • Мая

Храни, които допринасят за симптомите и също е добре да се избягват:

  • Цитруси
  • Папая, ананас, ягоди
  • Сушени плодове
  • Домати, патладжан
  • Спанак
  • Пшеница
  • Кисело мляко
  • Белтък на яйце

Добре де, а какво да ям?

Храни БЕЗ хистамини:

  • Прясно пасищно месо
  • Прясно уловена дива риба
  • Всякакви зеленчуци и подправки, без спанак, домати и патладжан
  • Всякакви плодове, без авокадо, сушени плодове, цитруси, папая, ананас и ягоди
  • Киноа, елда, амарант
  • Кокос
  • Билков чай
  • Мазнини – кокосово масло, гхи, растителни студено-пресовани

В горния списък присъстват храни със съдържание на фруктоза, затова, ако имаш съмнение и за фруктозна непоносимост извади още кокоса, всички плодове и зеленчуците със съдържание на фруктан от режима.

Допълнителни препоръки:

  • Яж само прясно приготвена храна, по възможност ден за ден.
  • Ако няма как – внимавай да не стои храната дълго извън хладилник.
  • Избягвай да се храниш навън.
  • Води си Дневник на храните и записвай какво си яла и как се чувстваш. Дневника на храните е ключов, за да може да забележиш коя храна как ти се отразява!

Важно! Месо, риба и зеленчуци отделят повече хистамини при дълго съхранение, затова е важно храната да е максимално прясна. Например риба съхранявана в камерата няколко месеца, не е прясна риба. Прясно се води всичко със срок на съхранение под 7 дни, в идеалния вариант до 3-4 дни.

Има ли хранителни добавки, които да подпомогнат процеса?

Да, има микро елементи и ензими, които помагат за разграждане на хистамините в храните, но не винаги може да се разчита само на тях. И все пак, ако решиш да ги добавиш към деня си, можеш да разчиташ на:

  • Витамин С
  • Витамин B6, B12, фолиева киселина
  • Минералите магнезий и цинк
  • Алое
  • Кварцетин
  • SAMe
  • Даозин

И все пак, съветът ми е да приемаш добавките под контрол на специалист, а не произволно.

Важно! Пробиотиците като цяло са безопасни за прием, но някои видове бактерии могат да засилят хистаминовата реакция при по-тежките случаи, затова е добре да се избягват. Това са L bulgaricus, L casei & L rauteri. Пробиотиците, които пък подпомагат разграждането на хистамини са B infantis, B longum & L plantarum.

Ако имам хистаминова непоносимост завинаги ли трябва да избягвам хистаминовите храни?

Не. Само тези към които реагираш. Например, ако имаш сезонни алергии е добре да ограничиш хистаминовите храни в периода на полените. А ако имаш симптоми целогодишно – действай на принципа на елиминационна диета – спри всички храни от списъка докато симптомите не отшумят и след това въвеждай постепенно като се следиш за симптоми. Забелязала съм, че при повечето хора реакция има само към силно хистаминовите храни, като червено вино например, но реагират добре на всички останали. Всички сме различни и индивидуални, затова е важно да разбереш кои храни толерира твоят собствен организъм, а не да се водиш по общи списъци.

Това беше от мен за днес! Надявам се да съм ти била полезна!

Сега е твой ред – сподели статията с приятели, особено такива със сезонни алергии, за да помогнеш и на тях да се почувстват по-добре по-бързо. А ние ще се видим отново следващия вторник :))

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации:

wisdom kitchen My kitchen