КАК да си приготвиш тайният еликсир вкъщи

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Е, мисля че се ориентира – днес продължаваме с темата от по-миналата седмица и ще споделя с теб КАК да се възползваш от тайният еликсир за по-добро храносмилане и ти, с точни инструкции и рецепти.

И ако мислиш, че приготвянето им изисква поне докторантура по химия или пък да се превърнеш в професор Снейп от училището по магия и вълшебство Хогуордс – то грешиш. Приготвянето на горчивка в домашни условия е лесно като детска игра, а единственото, което ти трябва за целта са няколко базови съставки и… търпение :)))

А днес продължаваме с темата от миналата седмица и ще споделя с теб КАК точно да си приготвиш горчивка вкъщи с подръчни средства.

Но преди това – добрата новина – горчивката е нещо, което не само, че всяка една от нас може да си направи сама вкъщи, но и процесът е изключително лесен. Това е една от малкото рецепти, които не изискват никакви, ама никакви кулинарни умения, за да се забърка и имайки предвид ползите за здравето от нея, които споделих с теб миналата седмица, ще си е направо грехота да не я приготвиш и ти.

За целта ще ти трябват само:
– горчиви билки, подправки и други елементи за овкусяване,
– качествен алкохол с над 50% съдържание на алкохол, като например водка, бренди или домашна ракия
– един буркан и търпение…

А за самото приготвяне на домашна горчивка имаш 2 варианта:
– да използваш готова рецепта и да спазиш точните инструкции за време на накисване и пропорции на съставките или
– да накиснеш различни билки и продукти една по една и да се правиш на луд учен в кухнята и да ги смесваш, когато са готови. Изборът е твой.

Обикновено като за начало, аз препоръчвам готовите рецепти с по-лесни комбинации и малко съставки. Като например, горчивка от кафе и шоколадови зърна! Звучи приятно, нали! Ще добавя рецептата под видеото. Но професионалистите в сферата винаги предпочитат самостоятелните тинктури, защото различните съставки изискват различно време за накисване, за да се извлекат максимум вкус и аромат.

В случая ще подходя като към начинаещи и ще споделя техниката за приготвяне на микс, но ако те интересува и по-професионалният метод – остави коментар под видеото във фейсбук и ще направя тема и за него.

И така, правим домашна горчивка с микс от съставки. За целта – вземи малък буркан, добави в него елементите по рецепта и ги залей с алкохол. Златното правило в случая е пропорцията, която е 1 част сушени билки към 5 части алкохол или 1 част свежи билки към 2 части алкохол. И не препълвай буркана, защото билките могат да си увеличат обема и горчивката ти да прелее.

Важно правило в случая е използваният алкохол да е с високо процентно съдържание на алкохол, като препоръките са за около 50 процента алкохол, но в краен случай може да използваш и 45. Подбери най-качествният възможен алкохол, все пак го правиш за себе си. Добри варианти са водка, бренди, ром или както казах преди малко – качествена домашна ракия.

Продуктите, които създадохме за теб:

Но да се върнем на рецептата – след като залееш съставките, остави буркана на плота в кухнята, но НЕ на директна слънчева светлина и разклащай леко буркана всеки ден, за да може ароматите да се смесят. Остави така за около 2-3 седмици, след това прецеди внимателно през двойна марля или филтър за кафе. Алколната тинктура прехвърли в съд от тъмно стъкло и прибери в хладилник.

От тук насетне пак имаш 2 варианта – може да оставиш нещата както са или може съставките да минат през още една процедура с вода, за да ги изтискаш буквално до край.

Ако се спреш на втория вариант – изсипи ги в малък съд, залей ги с вода, която трябва да е наполовина на използвания алкохол, кипни на котлона и остави да се запарват за около 20 минути. След това охлади, прехвърли отново в буркан и остави на плота в кухнята за още 1 седмица, като отново разклащаш всеки ден.

След това прецеди и смеси водната запарка с алкохолната тинктура и върни в хладилника. Изчакай поне 3 дни, за да премахнеш всичко, което може да изплува на повърхността като прецедиш отново през марля и горчивката ти е готова за консумация!

По желание може да й добавиш малко подсладител, от типа на мед, меласа или захарен сироп, но не прекалявай с него, все пак целта е напитката да е горчива на вкус, а не да я превръщаме в сладък ликьор.

И Voila! Имаш си храносмилателен елексир, от който можеш да добавяш по половин чаена лъжичка разреден във вода или друг алкохол към всяко хранене и да черпиш максимума от ценните вещества в храната, която ядеш.

А сега запретвай ръкави и отивай да си сглобиш един! Следващата седмица пък ще споделя и кои са най-добрите билки и подправки за храносмилателни горчивки и има ли специални формули за кърмещи мами!

А ето и обещаните рецепти:

Горчивка с кафе и какао
10 части кафе на зърна
3 части какао на зърна или люспи
1 част портокалови корички
1 част канела

Натроши всички съставки, залей ги с алкохол по избор и остави за 2 седмици на плота в кухнята.

На финала тази горчивка ухаеше превъзходно и реших да не я разреждам с вода, а я оставих само в тинктурата от алкохол. В този й вариант се използват по 10-20-30 капки преди и/или след хранене разредени във вода или друг алкохол, защото е смъртоносно горчива :))

Лимонена горчивка
1 цял лайм
1 среден размер глухарче с корена и листата
1/2 пръчка канела
2 с.л. корен джинджифил

Нарежи всички съставки на дребно, залей с алкохол по избор и остави за 2 седмици на плота в кухнята.

Тази реших да я разгърна и да използвам двойната система, включваща и запарка. Съответно прецедих съставките, прибрах алкохолната тинктура в хладилник, залях останало с вода, колкото да се покрие, кипнах, оставих да се запарва 20 минути, охладих и оставих на плота за още 1 седмица. После ги комбинирах и съхранявам в хладилник.

Бон апети!

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: