Пътят на един хормон или какво НЕ знаеш за щитовидната си жлеза

Както може би знаеш, днес, 25-ти май, е Световният ден за здравето на щитовидната жлеза, затова реших да подготвя извънредно видео по темата, която според мен е изключително актуална, защото по последни данни от проблеми на щитовидната жлеза страдат над милиард и половина души по света и над 1 милион българи или по-точно българки, защото в масовият случай потърпевшите са жени. Проблемът със щитовидната жлеза е, че отново по официални данни, недиагностицираните са поне 3 пъти повече.

Затова днес ще споделя с теб:

  • какво представлява щитовидната жлеза
  • кои симптоми показват, че може да имаш проблем с жлезата и е добре да я прегледаш
  • какъв път изминават хормоните й от създаването им до реалното им използване от клетките в тялото
  • какво стои зад термина TSH и какво са Т4 и Т3
  • какво означават ниски или високи нива на TSH – хормонът, чийто показател се следи у нас
  • как да се пребориш с неприятните симптоми, съпътстващи проблемите с щитовидната жлеза
  • и какви стойности е добре да поддържаш на TSH, T4, Т3 и reverse T3 за максимално здраве.

P.S. И едно важно уточнение – всичко, което обсъдихме във видеото, говори за проблем на щитовидната жлеза, но не е задължително този процес да е автоимунен. Когато обаче диагнозата стане “автоимунно заболяване” познато ти като Хашимото, това вече означава, че към картината трябва да добавим и имунната система, а автоимунно заболяване реално означава, че твоята собствена имунна система те атакува. Уточнявам още веднъж, за да няма недоразумения – хипофункция на щитовидна жлеза и Хашимото са две различни състояния, при първото се следят нивата на хормони, като TSH, T4 и T3, а при другото се следят антитела и/или ехограф, за които си говорим по-подробно в програмата.

P.P.S. Искам да благодаря и на всички, които се грижат за себе си помощта на програмите ми! С ваша помощ мога да поддържам този сайт безплатен за всички останали и повече важна, ценна и полезна информация да стига до нуждаещите се! Благодаря ви!

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.