Пътят на един хормон или какво НЕ знаеш за щитовидната си жлеза

Както може би знаеш, днес, 25-ти май, е Световният ден за здравето на щитовидната жлеза, затова реших да подготвя извънредно видео по темата, която според мен е изключително актуална, защото по последни данни от проблеми на щитовидната жлеза страдат над милиард и половина души по света и над 1 милион българи или по-точно българки, защото в масовият случай потърпевшите са жени. Проблемът със щитовидната жлеза е, че отново по официални данни, недиагностицираните са поне 3 пъти повече.

Затова днес ще споделя с теб:

  • какво представлява щитовидната жлеза
  • кои симптоми показват, че може да имаш проблем с жлезата и е добре да я прегледаш
  • какъв път изминават хормоните й от създаването им до реалното им използване от клетките в тялото
  • какво стои зад термина TSH и какво са Т4 и Т3
  • какво означават ниски или високи нива на TSH – хормонът, чийто показател се следи у нас
  • как да се пребориш с неприятните симптоми, съпътстващи проблемите с щитовидната жлеза
  • и какви стойности е добре да поддържаш на TSH, T4, Т3 и reverse T3 за максимално здраве.

P.S. И едно важно уточнение – всичко, което обсъдихме във видеото, говори за проблем на щитовидната жлеза, но не е задължително този процес да е автоимунен. Когато обаче диагнозата стане “автоимунно заболяване” познато ти като Хашимото, това вече означава, че към картината трябва да добавим и имунната система, а автоимунно заболяване реално означава, че твоята собствена имунна система те атакува. Уточнявам още веднъж, за да няма недоразумения – хипофункция на щитовидна жлеза и Хашимото са две различни състояния, при първото се следят нивата на хормони, като TSH, T4 и T3, а при другото се следят антитела и/или ехограф, за които си говорим по-подробно в програмата.

P.P.S. Искам да благодаря и на всички, които се грижат за себе си помощта на програмите ми! С ваша помощ мога да поддържам този сайт безплатен за всички останали и повече важна, ценна и полезна информация да стига до нуждаещите се! Благодаря ви!

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.