Автоимунните заболявания и собственото ни ДНК

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Напоследък все повече се говори за персонализирана медицина, или такава насочена към спецификите на всеки конкретен човек.

А аз съм особено щастлива от факта, защото както винаги съм казвала – всеки един от нас е уникален и неповторим. Затова и в последните години се опитвам да ти покажа точно това – различните нюанси на всички режими на хранене, работа с личните ни особености, разкриване на индивидуалните ни непоносимости и редица други.

Проблемът с персонализирането е, че обикновено не знаем от къде да тръгнем и се налага да работим на принципа проба-грешка, докато не разберем. Затова и днес съм особено щастлива да ти дам идея как да си спестиш голяма част от пътя, като тръгнеш от собственото си ДНК.

Или с други думи казано – да минеш напряко като разбереш безкомпромисно какво ти вещаят гените ти в поредица от цели 6 видеа!

Темата на деня е автоимунните заболявания и гените, които ги отключват, но мисля, че информацията ще е полезна за всички, затова не я пропускай. Гените ни ни говорят, а ние е добре да се научим да ги слушаме…

Панел Детоксикация

Обсъждаме гените CYP – първа фаза на детоксикация & GST – втора фаза на детоксикация, както и какви превантивни мерки може да вземеш.

Токсините и канцерогените, за които говоря във видеото са живак (амалгамни пломби), хлор (във водата), флуор (пасти за зъби), микотоксини (мухъл), пестициди в храната, канцерогени отделяни при готвене (акриламид и др.), битова химия и т.н.

Панел Метилова група

Говорим за мутацията на MTHFR гена, има ли връзка метилацията на витамините от група В с автоимунните, каква е разликата между фолиева киселина и фолат, и какво да направиш по въпроса.

Храните най-богати на метионин, за които споменавам във видеото са някои бобови (соя, бял боб), млечни (кисело мляко, пармезан и др. сирена), ядки (бразилски орех), яйца (всички), риба (черупчести и риба тон) и месо (всички меса).

В витамините са фолат (folate) и В12 – метилкобаламин.

Панели Възпаление и Оксидативен стрес

Какво означава мутацията на IL2 & IL6, каква е връзката с омега 3 и още – гена TNF, кои противовъзпалителни да присъстват в менюто, и какво да направим, за да се справим с оксидативния стрес.

Различните форми на омега 3 са ALA, DHA & EPA. Проблем с усвояването има основно при ALA формата, защото трябва да се преобразува до DHA & EPA.

Витамин Д и Хранителен панел

Какво означава мутация на VDR гена и каква е връзката между витамин Д и автоимунните, както и какво включва Хранителният панел:

Лектини

Кой е генът, който има пряка връзка с автоимунните, а във видеото споделям какво означава mbl2, къде има лектини и какво можем да направим по въпроса.

А темата за накисване, покълване и ферментиране е подробно засегната в книгата ми – В търсене на истината за храната и здравето, както и в безплатната елиминационна програма за без-лектиново хранене.

ДНК тестът, за който говорим в горните видеа е NGHealth, предлаган от Нутриген България. В него има още панели за Инсулинова резистентност и Метаболизъм на мазнини, които не са засегнати в горните видеа.

Ако решиш да си направиш теста, от Нутриген бяха така добри да ни предоставят код за отстъпка – NADIA5

P.S. В теста не са засегнати казуси като глутенова, хистаминова и фруктозна непоносимост, чревен дисбаланс, пропускливост на червата, както и разкриването на личните хранителни непоносимости, извън лактозна и кофеинова, затова за по-завършена картина препоръчвам да се комбинира с Елиминационна програма или допълнителни хранителни диагностики.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: