Автоимунните заболявания и собственото ни ДНК

Напоследък все повече се говори за персонализирана медицина, или такава насочена към спецификите на всеки конкретен човек.

А аз съм особено щастлива от факта, защото както винаги съм казвала – всеки един от нас е уникален и неповторим. Затова и в последните години се опитвам да ти покажа точно това – различните нюанси на всички режими на хранене, работа с личните ни особености, разкриване на индивидуалните ни непоносимости и редица други.

Проблемът с персонализирането е, че обикновено не знаем от къде да тръгнем и се налага да работим на принципа проба-грешка, докато не разберем. Затова и днес съм особено щастлива да ти дам идея как да си спестиш голяма част от пътя, като тръгнеш от собственото си ДНК.

Или с други думи казано – да минеш напряко като разбереш безкомпромисно какво ти вещаят гените ти в поредица от цели 6 видеа!

Темата на деня е автоимунните заболявания и гените, които ги отключват, но мисля, че информацията ще е полезна за всички, затова не я пропускай. Гените ни ни говорят, а ние е добре да се научим да ги слушаме…

Панел Детоксикация

Обсъждаме гените CYP – първа фаза на детоксикация & GST – втора фаза на детоксикация, както и какви превантивни мерки може да вземеш.

Токсините и канцерогените, за които говоря във видеото са живак (амалгамни пломби), хлор (във водата), флуор (пасти за зъби), микотоксини (мухъл), пестициди в храната, канцерогени отделяни при готвене (акриламид и др.), битова химия и т.н.

Панел Метилова група

Говорим за мутацията на MTHFR гена, има ли връзка метилацията на витамините от група В с автоимунните, каква е разликата между фолиева киселина и фолат, и какво да направиш по въпроса.

Храните най-богати на метионин, за които споменавам във видеото са някои бобови (соя, бял боб), млечни (кисело мляко, пармезан и др. сирена), ядки (бразилски орех), яйца (всички), риба (черупчести и риба тон) и месо (всички меса).

В витамините са фолат (folate) и В12 – метилкобаламин.

Панели Възпаление и Оксидативен стрес

Какво означава мутацията на IL2 & IL6, каква е връзката с омега 3 и още – гена TNF, кои противовъзпалителни да присъстват в менюто, и какво да направим, за да се справим с оксидативния стрес.

Различните форми на омега 3 са ALA, DHA & EPA. Проблем с усвояването има основно при ALA формата, защото трябва да се преобразува до DHA & EPA.

Витамин Д и Хранителен панел

Какво означава мутация на VDR гена и каква е връзката между витамин Д и автоимунните, както и какво включва Хранителният панел:

Лектини

Кой е генът, който има пряка връзка с автоимунните, а във видеото споделям какво означава mbl2, къде има лектини и какво можем да направим по въпроса.

А темата за накисване, покълване и ферментиране е подробно засегната в книгата ми – В търсене на истината за храната и здравето, както и в безплатната елиминационна програма за без-лектиново хранене.

ДНК тестът, за който говорим в горните видеа е NGHealth, предлаган от Нутриген България. В него има още панели за Инсулинова резистентност и Метаболизъм на мазнини, които не са засегнати в горните видеа.

Ако решиш да си направиш теста, от Нутриген бяха така добри да ни предоставят код за отстъпка – NADIA5

P.S. В теста не са засегнати казуси като глутенова, хистаминова и фруктозна непоносимост, чревен дисбаланс, пропускливост на червата, както и разкриването на личните хранителни непоносимости, извън лактозна и кофеинова, затова за по-завършена картина препоръчвам да се комбинира с Елиминационна програма или допълнителни хранителни диагностики.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.