Френският парадокс – отслабва ли се от червеното вино или ДА?

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Както знаеш обожавам френската и италианската кухни. Всичко в тях буди в мен един такъв неподправен възторг, като на хлапе в сладкарница.

Като започнем от времето, което отделят за ядене.
Удоволствието, което изпитват от храната си.
През аперитивите и дижестивите, за които съм писала.
Социалният елемент силно застъпен в деня им, отново свързан с храната.
Костният бульон, разбира се, както и тяхното mirepoix, зеленчуковият бульон, който превръща всяка семпло звучаща манджа в шедьовър (за него не съм писала, но обещавам да се поправя скоро!).
Тайната им в кухнята. Помниш я, нали? Масло, масло и пак масло!
И стигнем до виното, което е неизменна част от всяко местно меню.

И по-точно червеното вино, което пък е неизменна част от Френския парадокс, за който ще си говорим днес. Дори си мисля, че специално заради тях е измислен термина „ядеш и отслабваш“. Защото един бегъл поглед към френската маса по време на обяд разкрива нещо тотално шокиращо за всяка жена на диета. Там има изобилие от храна (или ПОНЕ салата, предястие, основно и десерт), задължителната багета (разбирай глутен), много мазнини и… алкохол. На всичкото отгоре, французойките са твърдо против всякаква форма на спорт и се бунтуват искрено срещу всеки опитващ се да ги напъха в спортен клин.

Как, по дяволите, тези жени изглеждат толкова добре след всичкото това, се питам аз? И не съм единствената. Защото, оказва се, същият въпрос са си задавали редица учени и изследователи от целия свят. И вкупом са решили, че главен виновник за Френския парадокс е едно единствено нещо – виното.

Хммм. Нека видим и какво точно казват учените по темата.

2010, Harvard School of Public health приключва 13-годишното си изследване за наднорменото тегло, включващо 19 220 жени на средна възраст и безцеременно заявява, че жените пиещи по 2 чаши червено вино на ден имат 70% по-малък шанс да качват излишно тегло. Ха!

След това, Канадският University of Alberta доказва, че червеното вино има капацитета да се бори с килограмите, точно както и спорта! Как да не ги обичаш после канадците?! Как!

През 2012, екип от цели 3 института – Харвард, Norwegian University of Life Sciences & Arizona State University, oткриват, че земните пчели, които консумират ресвератрол (активната съставка в червено вино) вечер, ядат по-малко през деня. Мисля, че пчелата майка не е била доволна от изследването, но за нас, жените, това си е 6-ца от тотото, нали?

Учените от Boston Brigham също се включват в надпреварата с твърдението, че червеното вино има ефект на термогенезис, което означава, че вдига температурата на тялото и така гори повече калории!

Washington State University не остават по-назад и ни разкриват, че ресвератрола (споменахме го по-горе) помага на тялото да преобразува „бялата мазнина“ в „кафява мазнина“, която също гори калории и ни помага да слабеем.

Продуктите, които създадохме за теб:

Харвард бързо наваксват, споделяйки че червеното вино помага също и за увеличаване на добрия холестерол, докато засилва метаболизма на глюкоза. Тоест, гори мазнини!

Норвежците намесват и лептина (хормона регулиращ чувството ни на глад) и твърдят, че 1 чаша червено вино на ден подтиска апетита.

А Purdue University oтиват още по-далеч и откриват, че червеното вино съдържа и piceatannol, който път блокира растежа на мастни натрупвания, бори се с рака, сърдечно съдовите и невродегенеративните заболявания.

За почитателите на гроздов сок имам и една неприятна новина – според едно немско изследване, ползите за почитателите на чашата червено вино са повече от тези на хората, които пият само сок. Защо? Не знам. Само споделям.

И за финал, според American Journal of Clinical Nutrition червеното вино увеличава броя на добрите бактерии в червата!

img_0956

Ок, аз се убедих. За теб – не знам!
Но предлагам да затвърдим наученото до тук.

Червеното вино (акцентирам върху думата червено) е богато на ресвератрол, полифенол, процианидин и флавоноиди – мощни антиоксиданти, които не само, че имат силно лечебен ефект, но и ни помагат да се борим с излишните килограми като възпрепятстват появяването им още в зародиш.

И, за да има баланс след толкова добри новини, е ред и на лошата – не всички червени вина са създадени равни и има сортове, които са по-богати от други на въпросните елементи. Шампионите в областта, според експертите са:
Madiran
Grenache
Muscadine
Pinot noir
Barbera
Merlot
Cabernet sauvignon

Почитателите на широка мелнишка и гъмза, да ме извиняват… Може и да има ресвератрол в тях, но тези от Харвард не са стигнали до тези вина, затова за момента ги водим извън класацията.

И ако вече си се размечтала да отидеш да живееш в някое френско шато и да пиеш вино по цял ден, докато наблюдаваш как килограмите ти се топят, искам да уточня. Не за друго, но за да няма недоразумения – току-що НЕ ти казах да изпиваш по бутилка вино на обяд :))) Защото горните ползи за здравето и килограмите могат да тръгнат и наобратно, ако прекалиш. Точно както и с всичко останало.

За това, придържай се към препоръчителната дневна доза, която е 1 чаша вино на ден, или максимум по 1 на обяд и 1 на вечеря за жени. При мъжете всичко е по 2, заради по-добрия им метаболизъм на алкохол.

Това беше от мен за днес! Надявам се информацията тук и чашата вино на обяд да направят деня ти една идея по-щастлив. Само не забравяй и най-големия акцент от френския парадокс – сподели с приятели! Наздраве! ;)))

P.S. Червеното вино за съжаление е богато и на хистамини, затова може да предизвика леко или по-силно главоболие на всички с хистаминова непоносимост. Просто да си знаеш…

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: