Skip links

Тест – имаш ли пропускливи черва

Вчера отворихме темата с Маги за пропускливите черва и разбира се много от вас се замислиха дали пък това не е корена и на техния проблем. И истината е, че шансът да е, е доста голям.

Затова днес ще ти дам няколко идеи как да разбереш дали да вземеш мерки и за себе си, или пък се намираш в зона на безопасност и цунамито „пропускливи черва“ не е в графата на нещата, за които да се притесняваш.

И, първият начин, разбира се е чрез фецес тест. В червата ни се намира един доста специфичен протеин със звучното име „зонулин“, който може с хирургическа точност да предвиди дали си в риск или не. При този тест се взима фецес проба и в нея се проследяват нивата на зонулин. Ако те са високи – значи пропускливите черва не са подминали и теб.

Вторият е свързан с хранителните непоносимости от забавен тип или завишени нива на IgG антитела. Когато такива са налице, това означава, че в кръвния поток често преминават неразградени протеини и активират имунен отговор от организма. А за да се стигне до там, то това означава, че цялостта на чревната ти бариера не е наред. И да – имаш пропускливи черва.

Третият пък има отношение към множество дефицити на ценни вещества в организма, защото това е един от неприятните ефекти на пропускливите черва. Затова, ако скоро си си правил/а кръвен тест за дефицити на различни витамини и минерали, и всичките са в долна граница или извън нея – то цунамито не е пропуснало и теб.

И четвъртият начин да разбереш е чрез лесен симптоматичен тест, който при това можеш да направиш веднага. Тук и сега. Той включва 20 въпроса, на които да отговориш с Да или Не и веднага те поставя в една от четирите зони:

Зона на безопасност
Зона на риск
Лека форма на пропускливи черва
Остра форма на пропускливи черва

Тестът е тук. Успех!

image-9

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.

Програми