лечебна крем супа с пресен джинджифил

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Помниш ли, когато бяхме малки и се разболеехме, а това си беше драма насред зима, защото не можеш да вилнееш с останалите в снега, баба или мама правеха едно… даваха ти пилешка супичка. За да се оправиш по-бързо. Защото, ами “баба знае най-добре“.

Днес, някои баби или мами все още правят подобна супа, за да ти помогнат да се изправиш на крака по-бързо. Проблемът е, че главните лечебни свойства на супата са позабравени и има голям шанс днешната супа да не е толкова лечебна, колкото би могла. А супата е лечебна по няколко причини:

лесна е за храносмилане и дава нужното време на организма да се заеме с по-важните задачи. В случая – да възстановява, вместо да храносмила по цял ден;
– ценните вещества от зеленчуците и другите съставки в нея остават в бульона и приемаш голяма концентрация от лесно усвоими минерали;
– супичката се готви бавно – да къкри, не да ври, за да се запазят колкото се може повече ценни вещества;
– добавят се лечебни билки и подправки, като магданоз, джинджифил, куркума, розмарин и т.н.;
– и най-важното – навремето са използвали домашно приготвен костен бульон за супата, основно пилешки, заради лечебните му свойства. “Добрият бульон ще възкреси и мъртвите” се казва в една южно-американска поговорка. А легендарният френски готвач Август Ескофиер добавя: “Наистина, бульонът е всичко в готвенето. Без него нищо не може да се направи.”

Днес, за супите се използват готови бульони, които освен изкуствено създаден вкус, нямат никакви лечебни свойства. Зеленчуците ни, както знаеш, също не са толкова богати на ценни вещества. Да не говорим, че идват в комплект с пестициди, инсектициди и т.н. -ициди. Често супата се прави на бързо, понякога дори в микровълнова. И благодарение на всичко това – добрата стара лечебна супа постепенно изчезна от домашните кухни. Дори и бабите ни забравиха за нея. Станаха модерни. Използват готов бульон и разни други неща…

Лечебните супа, които ти предлагам днес акцентират върху няколко важни елемента:
– разнообразие от сезонни чисто отгледани зеленчуци;
– бавно готвене, на слаб котлон или в slow cooker;
– с лечебни пресни билки – джинджифил и куркума;
– с добавен костен бульон по твой вкус – пилешки или телешки.

Крем супа с пресен грах
200 г замразен пресен грах
1 глава лукс
3-4 скилидки чесън
гхи или кокосово масло
по желание може да се добави пуешко филе и авокадо
каменна сол на кристали
костен бульон и/или изворна вода

Крем супа със спанак
1/2 глава карфиол
1 морков
1 глава лук
1/2 стрък целина
1/2 стрък праз лук
3-4 чаши спанак
гхи или кокосово масло
каменна сол на кристали
костен бульон и/или изворна вода

Екстри
пресен корен джинджифил, на вкус
снежен крем от бял лук, на вкус

Нарежи всички зеленчуци и сложи в тенджера с гхи за около 5 минути.
Добави солта, бульона и водата, колкото да покриеш зеленчуците.
Готви на бавен огън, да къкри леко за около 15-20 минути.
Когато супата е готова добави подправки по твой вкус – настърган джинджифил, куркума и др.
И на финала – пасирай всичко на крем супа и поднеси топла или студена.

Продуктите, които създадохме за теб:

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: