Миналата събота реших да отида до София за бързи хранителни покупки и две минути след излизането ми от Нови хан се оказах на -16 градуса, студ и мъгла. За момент дори се замислих дали да не се върна, защото пътят беше тотално заледен, но вместо това реших да се огледам и за моя голяма изненада установих, че красотата наоколо може да ти спре дъха. Всички дървета бяха побелели, видимостта беше само 100 метра напред и усещането беше като в приказка! По целия път до магистралата и после до София беше нечовешки красиво и дори и само заради тази гледка, знаех, че си е струвало да изляза.
И тогава реших да пресъздам онази бяла красота в чиния, със стекове от карфиол :)))
Карфиолът е един от малко подценяваните продукти по нашите ширини, но истината е, че той е доста многолик зеленчук и може лесно да се трансформира в какво ли не – супа, „ориз“, блат за пица и т.н.
И за да се опитам да те накарам да хапваш повече от него, днес ти го представям в натуралния му блясък – с едни лесни и вкусни стекове от карфиол, запечени на фурна с щипка сол и зехтин. А следващата седмица ще споделя и една доста свежа крем супа с карфиол и ябълка, както и любимата ми гарнитура – „ориз“ от карфиол.
Ако пък се интересуваш от множеството ползи от карфиола, като например противо-раковите му свойства, помощта му за храносмилателната ни система и други, тази статия има някои интересни тези.
Стекове от карфиол
1 малка глава карфиол се разрязва на стекове с дебелина 1.5 см и се подрежда в тавичка.
Поръсва се със зехтин и сол и се запича на 180 градуса за 20-25 минути или докато не потъмнее по краищата.
Идеи за декорация
– запечен за 5 мин настърган пармезан
– натрошен суров шам-фъстък
– микрозеленолистни
– запечени или мариновани репички (тук има видео с техниката за правене на фунийки, а целта на марината е репичката да омекне, за да може да се нагъне и да стои в съответната форма)
Подходящи сосове
– горчица с подправки
– майонеза
– песто
– пюре от авокадо
Подсещам, че организмът ни има нужда от мазнини, освен това мазнините правят всичко по-вкусно, така че не ги пренебрегвай! Малко домашно приготвено песто с качествен зехтин правят чудеса за вкуса на семплия карфиол.
Пробвай, няма да съжаляваш :))