зимна приказка със стекове от карфиол

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Миналата събота реших да отида до София за бързи хранителни покупки и две минути след излизането ми от Нови хан се оказах на -16 градуса, студ и мъгла. За момент дори се замислих дали да не се върна, защото пътят беше тотално заледен, но вместо това реших да се огледам и за моя голяма изненада установих, че красотата наоколо може да ти спре дъха. Всички дървета бяха побелели, видимостта беше само 100 метра напред и усещането беше като в приказка! По целия път до магистралата и после до София беше нечовешки красиво и дори и само заради тази гледка, знаех, че си е струвало да изляза.

И тогава реших да пресъздам онази бяла красота в чиния, със стекове от карфиол :)))

Карфиолът е един от малко подценяваните продукти по нашите ширини, но истината е, че той е доста многолик зеленчук и може лесно да се трансформира в какво ли не – супа, „ориз“, блат за пица и т.н.

И за да се опитам да те накарам да хапваш повече от него, днес ти го представям в натуралния му блясък – с едни лесни и вкусни стекове от карфиол, запечени на фурна с щипка сол и зехтин. А следващата седмица ще споделя и една доста свежа крем супа с карфиол и ябълка, както и любимата ми гарнитура – „ориз“ от карфиол.

Ако пък се интересуваш от множеството ползи от карфиола, като например противо-раковите му свойства, помощта му за храносмилателната ни система и други, тази статия има някои интересни тези.

Стекове от карфиол
1 малка глава карфиол се разрязва на стекове с дебелина 1.5 см и се подрежда в тавичка.
Поръсва се със зехтин и сол и се запича на 180 градуса за 20-25 минути или докато не потъмнее по краищата.

Идеи за декорация
– запечен за 5 мин настърган пармезан
– натрошен суров шам-фъстък
– микрозеленолистни
– запечени или мариновани репички (тук има видео с техниката за правене на фунийки, а целта на марината е репичката да омекне, за да може да се нагъне и да стои в съответната форма)

Подходящи сосове
– горчица с подправки
– майонеза
– песто
– пюре от авокадо

Подсещам, че организмът ни има нужда от мазнини, освен това мазнините правят всичко по-вкусно, така че не ги пренебрегвай! Малко домашно приготвено песто с качествен зехтин правят чудеса за вкуса на семплия карфиол.
Пробвай, няма да съжаляваш :))

Продуктите, които създадохме за теб:

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: