лектините и автоимунните – безплатна елиминационна програма

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Съществуват много и различни видове елиминационни програми – реално всеки режим, в който дадена храна (или по-скоро храни) се изключват от менюто може да носи името Елиминационна.

Например, има базова елиминационна, при която се вадят само глутен и млечни. Има АИП (автоимунно палео), която също е вид елиминационна програма. Съществуват още GAPS, Body ecology, хистаминова, палео, кетогенна и т.н. – приликите между всички тях са, че са вид елиминационни програми, тоест разчитат на елиминацията на дадени храни от менюто. Ако искаш да направя материал за всички видове елиминационни програми – остави коментар във фейсбук.

Една от малко познатите елиминационни програми е тази за хранене без лектини, затова днес ще ти подам достатъчно информация, за да се запознаеш и с нея. Реално, според някои специалисти, лектините се водят главен виновник за голяма част от автоимунните заболявания (особено ревматоиден артрит), както и инфекциозните, защото при невъзможност на организма да се справя с тях, той започва да не разпознава адекватно всякакви нашественици, които попадат в тялото.

Други отиват още по-далече и наричат лектините – „грозният братовчед на глутена“ и „нещо по-лошо дори и от глутена“.

Затова ако имаш съмнения, че лектините може да са проблем и за теб, днес ще научиш почти всичко за тях – къде ги има, защо са проблемни и как да ги неутрализираш. Безплатната програма е тук.

P.S. Подсещам и за премиерата на „Ева и ефектът на пеперудата“ довечера в 19 ч. в книжарница Перото, НДК! До скоро :))

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: