перфектно изпечени зеленчуци на фурна, всеки път

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Елиминационна безлектинова програма

„Зеленчуци, който не яде…“ Помниш я, нали? Ех, ако можеше да си я пеем още всеки ден, за да се подсещаме, че е важно да се ядат зеленчуци. Колкото повече – толкова по-добре.

И реално, пролетта и лятото ни е лесно, защото има изобилие от салати и свежи зеленчуци. Зимата и есента обаче повече от нас издъхват и когато говорим за сготвени зеленчуци се сещат само за картофи. А аз днес искам да ти покажа, че дори и без картофи в менюто, човек пак може да яде много и различни зеленчуци всеки ден. Трябват само малко въображение и желание.

  Затова днес ти представям любимците ми за сезона есен-зима:

 • кореноплодните – алабаш, земна ябълка, моркови, сладък картоф, репички, ряпа, пащърнак, целина, цвекло и ямс
 • луковите и тиквените – лук, праз лук, чесън, шалот, всички видове тиква
 • и кръстоцветните – броколи, брюкселско зеле, карфиол и зеле.

Хм, доста са, нали!
И са невероятно вкусни приготвени по супер семпъл начин – на фурна.

И така, предполагам помниш mise-en-place, където препоръчвам да се пекат няколко тави със зеленчуци едновременно във фурната, за да имаш готови зеленчуци поне за няколко дни напред. Това, все още е идея, която споделям и прилагам постоянно.

Единственото, което трябва да вземеш под внимание при нея, е че различните зеленчуци имат различно време за готвене и ако искаш перфектно изпечени зеленчуци всеки път, трябва да се съобразиш с него. Та, за целта има само 3 фактора, които са важни:

 • зеленчуците да са нарязани на приблизително еднакъв размер, за да се изпекат едновременно,
 • да са предварително овкусени – в мазнина (аз използвам зехтин на спрей за по-фино разнасяне) и сол (или други билки и подправки),
 • и да се разделят на кореноплодни и кръстоцветни (виж списъка горе), защото едните имат нужда от повече време във фурната.

И по специално:

 • 30-45 минути с обръщане на 20-тата минута – нарязани кореноплодни, тиква, лукови & 60-70 минути цели на 180 градуса
 • 20 минути, без обръщане – нарязани кръстоцветни & 40-50 минути цели.

Това е! Нищо сложно, нали! И съответно, ако имаш 2-3 тави за фурна и искаш да приготвиш зеленчуци за няколко дни напред – първо слагаш тавата с кореноплодните, а на 20-тата минута добавяш и тавата с кръстоцветните. Ако приготвяш зеленчуци само за 1 ядене – на 20-тата минута вадиш тавата, за да обърнеш кореноплодните и добавяш в нея и кръстоцветните.

Voila! Имаш перфектно изпечени зеленчуци. Всеки път.

Продуктите, които създадохме за теб:

И можеш да ги използваш по няколко различни начина:

 • като основно ястие, в което те да са диаманта в короната,
 • като гарнитура към различни видове риба и месо,
 • за салата-ястие с различни зеленолистни,
 • на пюре, блендирани с малко разтопено масло и вода,
 • и на крем супа, блендирани с вряла вода.

Запечени зеленчуци на фурна

Лилав картоф, червено цвекло, жълто цвекло, черна ряпа, розова ряпа, алабаш и червен лук се нарязват на кубчета с еднаква дебелина, овалват се в зехтин, сол и мащерка и се подреждат в тавичка.

Пекат се 20 мин на 180 градуса, вадят се от фурната и се обръщат. Тогава се добавят карфиол и броколи на тънки резени и всичко се пече още 10-15 минути.

Поднасят се заляти със зехтин овкусен с див лук (1/2 връзка див лук се блендира с 1/2 чаша зехтин и се прецежда) и микрозеленолистни. По желание може да добавиш различни сосове, като песто, горчица, майонеза, балсамова редукция, гуакамоле и др.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: