ДНК тестът – личният ми опит 9 месеца по-късно

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Днес отварям леко завесата зад личният ми ДНК тест, за да споделя какво ново научих от него за себе си, какво приложих и какво се промени вследствие на това. Ако пък искаш да научиш повече за самия ДНК тест, тук има поредица от видеа за него и въпреки, че темата е автоимунните, информацията в тях е общовалидна.

И така, първо искам да кажа, че идеята на ДНК теста е персонализиране на информацията. Факт, който винаги ме е впечатлявал силно, защото съм убедена, че бъдещето е запазено за персонализираната медицина. Тази, в която докторът ми ще е наясно с моето ДНК, цялата ми здравна картина и ВИНАГИ ще базира препоръките си на тях. Е, още не сме стигнали до там, но затова пък сме се упътили стремглаво и ДНК тестът е стъпка в правилната посока.

А персонализирането е важно поради много причини, дори и да вземем нещо елементарно звучащо като отслабването. Не случайно има толкова много различни диети – и истината е, че всички те са полезни за някои и хората постигат резултати. Но не за всички. И се получава така, защото НЕ сме успяли да намерим най-подходящият начин на хранене и движение точно за нас. Нищо повече от това.

Тук е момента да уточня, че и понякога е възможно човек да се самонаблюдава толкова добре, че с помощта на принципа проба-грешка да открие много неща за себе си. Нещо, което аз лично правя в последните години и някои от негативните резултатите в собствения ми тест не ме изненадаха особено, но пък затвърдиха сериозно знанията ми и станах по-стриктна. Други – бяха тотална изненада… чети нататък и ще разбереш :))

Та, тестът, който си направих аз е health, може да го видиш тук. Резултатите в него идват на панели, които ще споделя с теб днес, заедно с част от моите, наученото, промените и какво постигнах за последните 9 месеца. И така, първият панел е:

Метаболизъм на мазнините

В моя случай се оказа, че наситените мазнини не са подходящи за мен. Грешка, която допусках стремглаво през последните години, въпреки че в момента ми се отразява добре факта, че съм сгрешила, приземява ме, така да се каже. Нека обясня.

Ако си чела книгата ми „В търсене на истината за храната и здравето“ знаеш, че там има цял раздел за мазнините, и в него е обяснено, че мазнините не са ни враг и трябва да присъстват в менюто. И супер популярните напоследък кетогенна (високо-мазнинна) и палео диети го потвърждават. Затова и мазнините присъстваха упорито и в моя ден, докато не се оказа, че за организма ми не всички мазнини са еднакво добри (шегата е за моя сметка, нали) и трябва да избягвам наситените (кокосово масло, животински мазнини, сирена), а да увелича само моно-ненаситените (зехтин, авокадо, шоколад!, сурови растителни мазнини, ядки и семена).

В противен случай състоянието на сърдечно-съдовата ми система може да се влоши (което си е казус предвид факта, че маман е с два инсулта) и… качвам килограми. Та, благодарение само на тази промяна в деня ми, резултатите са налице – килограмите ми са надолу (не съм сигурна колко, защото нямам кантар, ориентирам се по дрехите) и се чувствам прекрасно без никакви ограничения, само намалих наситените мазнини. Което ме навежда на идеята да поговоря с Нутриген за направата на средно-статистическа извадка базирана на тестовете направени до момента, защото от тях знам, че повечето хора в България не се справят добре с наситените мазнини и някои неща е добре да се променят.

Метилация

Това е един от доста важните панели, но е малко сложен за разбиране. Ключови в него са метилацията на витамините от група В, които пък имат отношение към забременяване и износване на плода (фолат и В6), автоимунни (В12) & доминантен естроген и всичко съпътстващо го като кисти, миоми, рак на гърдата.

Продуктите, които създадохме за теб:

Най-важният ген за повечето жени в случая е MHTFR генът, който има ключова роля в забременяването и често е причина за липсата на такова или пък за помятания. Например, моя близка направи няколко спонтанни аборта в рамките на година, докато не разбраха, че има мутация на MHTFR гена и не усвоява фолиевата киселина, а се налага прием на фолат (метилирана фолиева киселина). В момента, в който се разбра проблема и решението, тя забременя и износи здраво бебенце, което в момента се радва и на здрава мама.

При мен има намалена ензимна активност на един от MHTFR гените, за който няма много информация (1298, има много повече за 677, който се води и по-проблемен), но все пак имам препоръка от Д-р Михайлова да приемам метилирани В витамини – фолат, В2, В6 и В12 метилкобаламин, и да си следя нивата на хомоцистеин. Затова и в ONE ги има всичките ;))

Тук има и ген, който се отнася по-конкретно към В12, липсата на който е пряко свързана с автоимунните, но при мен няма проблеми с него.

Имам обаче силна мутация на COMT гена и съответно завишен риск от рак на гърдата. Факт, който може да стресне някои хора, но на мен ми действа успокояващо да знам, че това е казус, по който взимам мерки от сега с цел да го предотвратя. И това, според мен, е хубаво да се знае. Например, ако не знаех за тази си генна мутация никога нямаше да направя някои от нещата, които правя като превенция сега и знае ли се един ден какво можеше да стане…

И тук ще си позволя да цитирам Д-р Сара Готфрийд, която казва „гените зареждат пистолета, но начинът ни на живот е това, което натиска спусъка“. И допълва, че в 90% от случаите, това което ни е генетично заложено може да бъде преодоляно. А за мен това означава само едно – стига да познаваме собствените си гени, ние ще сме тези, които ще преценяват кой спусък да натиснат и кой не. И тогава всичките ни знания ще бъдат много по-смислени и по-целенасочени.

Та, превенцията в моя случай включва прием на DIM, увеличение на фибрите (чиа, инулин, пектин и т.н.), намаляване на наситените мазнини и увеличаване на моно-ненаситените, редовна физическа активност и прием на антиоксиданти и магнезий. Нищо сложно, но важно за мен.

Същият ген има силен израз при тютюнопушене, затова е важно да се стои далече от задимени пространства. Нещо, което отново правя от години насам. Отделно точно този аспект ми дава допълнително спокойствие, защото както знаеш гените са ни наследени, тоест генът за рак на гърдата идва от моето семейство. Въпросът е, че нито една жена в него няма рак. В същото време, нито една от тях и не пуши, така че тук всичко е ясно – ако стоя далече от дима, ракът би трябвало да стои далече от мен.

Детоксикация

Не искам да се хваля, добре де, хваля се, но тук съм шампион! Имам завишен риск (отново) само при тютюнопушене, но аз не пуша, така че направо го броим като перфектен панел.

Имай предвид обаче, че в този панел има цели 5 гена, които могат да объркат много нещата при доста жени с автоимунни, ракови, кожни и други заболявания, затова изгледай видеото по темата тук.

Възпаление

Тук е връзката между възпалително и противо-възпалително хранене, за което си говорихме в практикум статията за омега 3, и при мен се оказва, че е абсолютно задължително да приемам омега 3 за противо-възпалителен ефект (реално, 90% от хората са в тази категория).

Това е нещо, което правя от 10 години насам и като го видях и на хартия се почувствах изключително горда със себе си, че вече го прилагам. Други противо-възпалителни, които е добре да присъстват в деня ми са куркумин, джинджифил, бъз и подобни, както и да се избягва тютюнопушенето. Отново – нищо сложно, но good to know.

Оксидативен стрес

Трагично, плачевен панел в моя случай, за който трябва да се грижа по-сериозно.

Превенцията ми включва задължителен прием на омега 3, тонове антиоксиданти и ядене на колкото се може повече зеленчуци. Разбира се, балансираното здравословно меню в идеалния си вариант изглежда точно така, което е още една причина да съм супер щастлива от факта, че си промених по-генерално храненето преди 10 години :)) Едно е да знаеш, че така трябва, друго е да го видиш на хартия, при това лично за теб.

Здраве на костите

Тук са заложени факторите, които влияят на костната ни система, и по-специално тези, които помагат на организма ни да създава нова костна маса и тези, които му пречат. Или с други думи казано – витамин Д, калций и кофеин. И трите имат сериозно отношение и към автоимунните (както разбра от тази статия, дефицитът на витамин Д е пандемия днес), затова е добре човек да си знае генетичните особености в тази насока.

При мен нещата са ОК, но едно проследяване нивата на витамин Д и намален прием на кофеин няма да ми навредят.

Чувствителност към инсулин

е следващия панел или за да си го кажем на нормален език – към захари. Тук се изследват цели 4 гена, за да се разбере как се справя организма с тях и статистиката сочи, че повечето хора НЕ могат да разграждат захарите (зърнени, захар, алкохол). Всъщност едва 10% от хората имат гени, които са с позитивен ефект по отношение на инсулинова сенситивност и могат да ядат зърнени до откат без това да влияе на здравето и килограмите им (мъжа ми има такива гени, завиждам му благородно). При мен има минимална мутация за захарите, което също си е повод за празнуване – тоест мога да ги ям и стига да не прекалявам с тях ще съм ОК.

Нещо, което реших да тествам и в последните месеци упорито намалявах наситените мазнини, но увеличих зърнените в деня си и резултатът потвърждава ДНК теста ми – отслабвам, въпреки че ям много повече тесто от това, което си позволявах в последните години.

Проблемът тук е, че според мен много хора наистина прекаляват с тях. Представи си – кроасан за закуска, сандвич на обяд, десертче за следобедна и манджа с хляб за вечеря… може и да звучи вкусно, но определено е твърде много захар. Затова, ако човек си знае гените по темата може да се стресне леко и наистина да вземе мерки, или поне като развие диабет или нещо друго – да не се чуди от къде му е дошло.

В същия панел има и ген, който показва до каква степен движението е важно за килограмите и ТРЯБВА ли да спортуваш, за да отслабнеш или може да си спестиш потенето във фитнеса. При мен се оказва, че трябва да има физическа активност и като цяло движението ми се отразява много добре, много бързо. Нещо, което знаех и бях забелязала през последните години, защото посещенията във фитнеса наистина ме „прибират“ супер бързо, а знам, че не при всички е така.

И последният панел е

Хранителният

Тук при мен има максимална лактозна непоносимост, проблем с метаболизирането на кофеина, поли-ненаситените мазнини (рафинираните растителни, като олио, както и олио от царевица, соя, рапица & всички нагряти растителни, вкл. печени ядки и семена) и солта.

Като цяло най-лошият ми панел от всички е този. И интересното е, че за повечето неща вече знаех, вследствие на сериозното си самонаблюдение в последните години.

Знаех, че млечните не ми се отразяват добре и ги бях намалила драстично, сега просто ги спрях напълно или когато ям нещо млечно приемам и ензима лактаза, който моят организъм не произвежда.

Бях забелязала, че кофеинът ми се отразява и затова внимавам с приема му и пия кафе само рано сутрин. Поли-ненаситените мазнини така или иначе не попадат в категорията на здравословните и съм ги извадила отдавна от менюто си (сега изключих напълно и ядките като брашно за печене), а вкъщи винаги се е готвело леко безсолно и аз самата не обичам много сол. Явно в случая вкусовите ми рецептори са ме предпазвали и от нея :))

Или в резюме:

  • Имам генерален проблем с някои мазнини в храненето и препоръката ми е да намаля наситените и поли-наситените мазнини, а да увелича моно-ненаситените мазнините.
  • Млечните, кофеина и солта също не са ми приятел.
  • Пушенето е строго no-no за мен, не че съм се засилила да пуша, но да си кажа.
  • Трябва да приемам омега 3, много зеленчуци, антиоксиданти, метилирани В витамини и DIM завинаги.
  • И е важно да се движа по-активно и да не се заседявам.

Или се оказа, че най-подходящото хранене за мен е Средиземноморската диета – повечко риба, морски дарове, зеленчуци, моно-ненаситени мазнини и малко въглехидрати, в комплект с много слънце и разходки по плажа. Не се оплаквам, но пък се замислям сериозно да сменя локацията на живеене. Мхм :)))

P.S. Мисля, че съм го споделяла, но ще го напиша отново – реално подобен тест изследва супер малка част от гените ни, но пък за сметка на това са подбрани тези, които имат силно и пряко проявление върху здравето ни и можем да им влияем, затова и аз, и мъжа ми си направихме теста. И ако се върна 9 месеца назад – бих го направила отново.

P.P.S. Поредицата от видеа за ДНК теста и код за отстъпка ще намериш тук.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: