
В последните години са супер популярни различни видове разтоварвания (говоря от опит – първата ми книга на български – „14 дни детокс“ води класацията спрямо всички останали с цели 3 поредни тиража и 2-ро издание). И темата, разбира се, е най-адекватна пролетно време, когато природата се събужда и около нас е пълно със свежи зеленчуци.
И аз не съм изключение и вече активно планирам кога да си взема поредната порция с 14 дни на сурова храна. Но преди да се гмурна в приключението винаги се подготвям за него, плавно и полека.
В моя случай, това означава да започна да правя мини-детокс като ям само сурови зеленчуци за 1-2 дни в седмицата. Зимата това са дните на крем супи и бульони, но пролетта и лятото минавам на сурова храна, салати, смутита и сокове.
Това за мен е период на разтоварване, на прочистване на стомашно-чревния ми тракт от по-тежката храна в последните месеци и начин (в преносния смисъл на думата) да си продухам глава, разбирай да се пречистя, точно както се предполага по време на пост.
За някои хора подобен пост е лишаване от храна, за други – интернет детокс (супер популярен напоследък), за трети – детокс от социалните мрежи (практикувам го активно спрямо личния си фейсбук от миналата година) и т.н.
Но да се върнем на темата на деня – пролетният ми детокс, който се фокусира върху 1-ва, 2-ра и 4-та фази на детоксикацията на организма (набавяне на определени ценни вещества и фибри за естествена елиминация) и включва 1 ден в седмицата само на сурова храна като се фокусирам върху зеленчуците (особено кръстоцветните и зеленолистните като кориандър), някои плодове (бери-та), различни суперхрани (матча, мака) и адаптогени (куркума).
Или с други думи казано, моето пролетно разтоварване за 1 ден изглежда така:
Напитки – 2-3 л. вода, билков чай, матча, домашни напитки
Храни – сурови плодове (бери-та), зеленчуци, ядки и семена
Суперхрани и адаптогени – куркума, мака, асай бери, спирулина, матча
Закуската
е нещо леко – смути купа, зелено смути или чиа пудинг. Напоследък любим ми е чиа пудингът, освен това той засища за по-дълго, затова и тук ще предпочета него. За да го подсиля му добавям суперхрани, като мака и асай бери. Подходящи са още различните видове водорасли и адаптогени.
Чиа пудинг със суперхрани
1/2 чаша кокосово мляко (от кен)
1 с.л. чиа семена
1 ч.л. мака на прах
1/4 ч.л. асай бери на прах
плодове – малини, боровинки, ягоди, къпини, киви и др.
по желание може да се добави и малко подсладител (за начинаещи)
Разбъркай маката, асай берито, няколко малини и кокосовото мляко добре.
Добави в бурканче или купа чиа семената, залей с кокосовото мляко, разбъркай и остави на плота или в хладилника за 15-30 минути, за да дадеш време на чиата да набъбне.
Добави свежи или замразени плодове към пудинга и му се наслади.
Обядът
е сурова крем супа и салата. Суровите супи са нещо като смутита, но приготвени само от зеленчуци и с добавени сол и черен пипер към тях. Формулата ми за тях обикновено е същата като за топлите крем супи – просто блендирам всичко, което имам под ръка. Обикновено се старая да е нещо зелено с авокадо, но не е задължително. Доматената крем супа (гаспачо), тараторът с ядково мляко и подобни са типични примери за вкусна студена сурова супа.
Крем супа с броколи
1/2 краставица
1/2 тиквичка
1/2 авокадо
няколко цветчета броколи или Романеско
шепа зеленолистни или кориандър, ако го обичаш
вода, сол и черен пипер
Всичко се слага в блендера и се пасира до фина хомогенна смес.
По желание може да добавиш различни билки и подправки, като магданоз, куркума, джинджифил, микрозеленолистни и т.н.
Следобедната закуска
в случая е нещо, което не бих изпуснала, защото в противен случай може да се окажа твърде гладна и за вечеря да се изкуша да наруша режима. Иначе в ежедневието си нямам нужда от хапване следобяда, но по време на суров режим знам, че се чувствам по-добре като я включа.
Тук може да се хапне нещо леко – като бананов сладолед например, но когато съм наистина гладна предпочитам нещо по-засищащо като например ядки (мазнини и протеин). Ако съм в настроение и имам време си правя някакъв десерт с тях, но през седмицата в масовия случай нямам време за излишни екстри, затова просто хапвам шепа накиснати от предната вечер сурови бадеми.
Бадемите са богати на моно-ненаситени мазнини (подходящи за мен) и нямат толкова омега 6, затова са предпочитан вариант за следобедно ми похапване по време на детокс. Когато обаче правя 14 дни поред ротирам различните видове ядки и семена.
Вечерята
винаги е нещо по-интересно и любимо, като например спагети от тиквички с различни зеленчуци и домашно песто. Мммм. И не е нужно да имаш спиралайзер, за да си ги приготвиш – домашна мандолина или обикновена белачка също вършат работа!
А преди тях малка салата от ферментирали зеленчуци, като лилаво зеле, моркови и репички.
Екстри
Ако пък в рамките на деня огладнея много между храненията се старая да се поглезя с нещо, което да ми е много вкусно. Така не се чувствам все едно се лишавам от храна, а по-скоро го приемам като награда – нещо приятно по средата на деня.
Вариантите, които използвам най-често са малко от любимият ми бананов сладолед или авокадо сладолед, когато е топло. Или мега смути със суперхрани.
Бананов сладолед
1 замразен банан
1/4 чаша замразени плодове (малини, боровинки, киви, ананас и др.)
1/2 меко авокадо, по желание
1 с.л. вода, кокосово или ядково мляко
Добави замразените плодове в кухненски робот или мощен блендер и пасирай докато не получиш консистенция на сладолед. Сервирай веднага.
Ледено изкушение с авокадо
1 меко авокадо
1 чаша замразени плодове (малини, боровинки, киви, ананас и др.)
Добави замразените плодове и авокадото в кухненски робот или мощен блендер и пасирай докато не получиш консистенция на сладолед. Сервирай веднага.
Мега смути със суперхрани
1/2 чаша замразен ананас
1/2 чаша замразена сурова тиквичка (замествам банана с нея и така намалявам сладкото)
1 ч.л. мака на прах
1 ч.л. матча
1 мерителна л. one
1/2 чаша кокосово мляко
вода
Всичко се добавя в блендера и се пасира до хомогенна смес. Пие се веднага.
Това е. Лесно е, нали!
P.S. Суровите зеленчуци и плодове не са подходящи за повечето хора със стомашно-чревни проблеми, от типа на гастрит и язва. За тях са по-щадящи омекотени (сготвени) зеленчуци под формата на крем супи, яхнии, бульони и т.н. При хипофункция пък е добра идея да се избягват суровите кръстоцветни.
P.P.S. Имай предвид също, че някои ограничителни режими могат да вкарат организма в състояние на силен стрес и това да има обратен на желаният ефект, особено при автоимунни заболявания. Затова, ако решиш да предприемаш такъв първо се консултирай с лекаря си, а след това следи състоянието си, не само физическото, но и психическото и ако прецениш, че това, което правиш те стресира – спри.