моят лесен детокс за 1 ден

В последните години са супер популярни различни видове разтоварвания (говоря от опит – първата ми книга на български – „14 дни детокс“ води класацията спрямо всички останали с цели 3 поредни тиража и 2-ро издание). И темата, разбира се, е най-адекватна пролетно време, когато природата се събужда и около нас е пълно със свежи зеленчуци.

И аз не съм изключение и вече активно планирам кога да си взема поредната порция с 14 дни на сурова храна. Но преди да се гмурна в приключението винаги се подготвям за него, плавно и полека.

В моя случай, това означава да започна да правя мини-детокс като ям само сурови зеленчуци за 1-2 дни в седмицата. Зимата това са дните на крем супи и бульони, но пролетта и лятото минавам на сурова храна, салати, смутита и сокове.

Това за мен е период на разтоварване, на прочистване на стомашно-чревния ми тракт от по-тежката храна в последните месеци и начин (в преносния смисъл на думата) да си продухам глава, разбирай да се пречистя, точно както се предполага по време на пост.

За някои хора подобен пост е лишаване от храна, за други – интернет детокс (супер популярен напоследък), за трети – детокс от социалните мрежи (практикувам го активно спрямо личния си фейсбук от миналата година) и т.н.

Но да се върнем на темата на деня – пролетният ми детокс, който се фокусира върху 1-ва, 2-ра и 4-та фази на детоксикацията на организма (набавяне на определени ценни вещества и фибри за естествена елиминация) и включва 1 ден в седмицата само на сурова храна като се фокусирам върху зеленчуците (особено кръстоцветните и зеленолистните като кориандър), някои плодове (бери-та), различни суперхрани (матча, мака) и адаптогени (куркума).

Или с други думи казано, моето пролетно разтоварване за 1 ден изглежда така:

Напитки – 2-3 л. вода, билков чай, матча, домашни напитки
Храни – сурови плодове (бери-та), зеленчуци, ядки и семена
Суперхрани и адаптогени – куркума, мака, асай бери, спирулина, матча

Закуската

е нещо леко – смути купа, зелено смути или чиа пудинг. Напоследък любим ми е чиа пудингът, освен това той засища за по-дълго, затова и тук ще предпочета него. За да го подсиля му добавям суперхрани, като мака и асай бери. Подходящи са още различните видове водорасли и адаптогени.

Чиа пудинг със суперхрани
1/2 чаша кокосово мляко (от кен)
1 с.л. чиа семена
1 ч.л. мака на прах
1/4 ч.л. асай бери на прах
плодове – малини, боровинки, ягоди, къпини, киви и др.
по желание може да се добави и малко подсладител (за начинаещи)

Разбъркай маката, асай берито, няколко малини и кокосовото мляко добре.
Добави в бурканче или купа чиа семената, залей с кокосовото мляко, разбъркай и остави на плота или в хладилника за 15-30 минути, за да дадеш време на чиата да набъбне.
Добави свежи или замразени плодове към пудинга и му се наслади.

Обядът

е сурова крем супа и салата. Суровите супи са нещо като смутита, но приготвени само от зеленчуци и с добавени сол и черен пипер към тях. Формулата ми за тях обикновено е същата като за топлите крем супи – просто блендирам всичко, което имам под ръка. Обикновено се старая да е нещо зелено с авокадо, но не е задължително. Доматената крем супа (гаспачо), тараторът с ядково мляко и подобни са типични примери за вкусна студена сурова супа.

Крем супа с броколи
1/2 краставица
1/2 тиквичка
1/2 авокадо
няколко цветчета броколи или Романеско
шепа зеленолистни или кориандър, ако го обичаш
вода, сол и черен пипер

Всичко се слага в блендера и се пасира до фина хомогенна смес.
По желание може да добавиш различни билки и подправки, като магданоз, куркума, джинджифил, микрозеленолистни и т.н.

Следобедната закуска

в случая е нещо, което не бих изпуснала, защото в противен случай може да се окажа твърде гладна и за вечеря да се изкуша да наруша режима. Иначе в ежедневието си нямам нужда от хапване следобяда, но по време на суров режим знам, че се чувствам по-добре като я включа.

Тук може да се хапне нещо леко – като бананов сладолед например, но когато съм наистина гладна предпочитам нещо по-засищащо като например ядки (мазнини и протеин). Ако съм в настроение и имам време си правя някакъв десерт с тях, но през седмицата в масовия случай нямам време за излишни екстри, затова просто хапвам шепа накиснати от предната вечер сурови бадеми.

Бадемите са богати на моно-ненаситени мазнини (подходящи за мен) и нямат толкова омега 6, затова са предпочитан вариант за следобедно ми похапване по време на детокс. Когато обаче правя 14 дни поред ротирам различните видове ядки и семена.

Вечерята

винаги е нещо по-интересно и любимо, като например спагети от тиквички с различни зеленчуци и домашно песто. Мммм. И не е нужно да имаш спиралайзер, за да си ги приготвиш – домашна мандолина или обикновена белачка също вършат работа!

А преди тях малка салата от ферментирали зеленчуци, като лилаво зеле, моркови и репички.

Екстри

Ако пък в рамките на деня огладнея много между храненията се старая да се поглезя с нещо, което да ми е много вкусно. Така не се чувствам все едно се лишавам от храна, а по-скоро го приемам като награда – нещо приятно по средата на деня.

Вариантите, които използвам най-често са малко от любимият ми бананов сладолед или авокадо сладолед, когато е топло. Или мега смути със суперхрани.

Бананов сладолед
1 замразен банан
1/4 чаша замразени плодове (малини, боровинки, киви, ананас и др.)
1/2 меко авокадо, по желание
1 с.л. вода, кокосово или ядково мляко

Добави замразените плодове в кухненски робот или мощен блендер и пасирай докато не получиш консистенция на сладолед. Сервирай веднага.

Ледено изкушение с авокадо
1 меко авокадо
1 чаша замразени плодове (малини, боровинки, киви, ананас и др.)

Добави замразените плодове и авокадото в кухненски робот или мощен блендер и пасирай докато не получиш консистенция на сладолед. Сервирай веднага.

Мега смути със суперхрани
1/2 чаша замразен ананас
1/2 чаша замразена сурова тиквичка (замествам банана с нея и така намалявам сладкото)
1 ч.л. мака на прах
1 ч.л. матча
1 мерителна л. one
1/2 чаша кокосово мляко
вода

Всичко се добавя в блендера и се пасира до хомогенна смес. Пие се веднага.

Това е. Лесно е, нали!

P.S. Суровите зеленчуци и плодове не са подходящи за повечето хора със стомашно-чревни проблеми, от типа на гастрит и язва. За тях са по-щадящи омекотени (сготвени) зеленчуци под формата на крем супи, яхнии, бульони и т.н. При хипофункция пък е добра идея да се избягват суровите кръстоцветни.

P.P.S. Имай предвид също, че някои ограничителни режими могат да вкарат организма в състояние на силен стрес и това да има обратен на желаният ефект, особено при автоимунни заболявания. Затова, ако решиш да предприемаш такъв първо се консултирай с лекаря си, а след това следи състоянието си, не само физическото, но и психическото и ако прецениш, че това, което правиш те стресира – спри.

Използвани източници:

Modulation of Metabolic Detoxification Pathways Using Foods and Food-Derived Components: A Scientific Review with Clinical Application – Journal or Nutrition and Medicine – link

Nutrients for detoxification, FX medicine – link

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.