4 нови книги, които си струват

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Както знаеш аз съм сред хората, които четат като луди. Може би едно от сериозните пера в семейният ни бюджет са разходите ми за амазон под формата на електронни книги.

Извън професионалната литература, съм върл фен и на всичко де що е фентъзи, като Тери Пратчет, Хари Потър (не ме съди, възрастта е привидно измамна), Джим Бъчър и т.н. Но, днес няма да си говорим за Света на диска, а за новото на небосклона по отношение на здраве и хранене.

И искам да ти препоръчам 4 нови книги, които според мен си струва да прочетеш. И започвам, разбира се, със заглавията преведени на български.

Микробиом диета на Д-р Рафаел Келман

Мисля, че няма нужда да обяснявам какво е микробиом и чревен баланс, все пак си говорим в сайта по темата от няколко години насам. И ако още не си започнал/а да ферментираш зеле вкъщи, не знам какво чакаш ;))

Но, шегата настрана, тази книга определено е интересна, има нова и различна информация в нея и дава професионален подход към чревния дисбаланс с конкректни стъпки за корекцията му под формата на четирите П – премахване, подновяване, подхранване и поправяне. Като предоставя режим на хранене, подходящите хранителни добавки за всеки етап и изобщо пълен протокол за всяка стъпка.

Книгата може да се комбинира с Готварската книга за микробиома на Памела Елгън, за да ти е по-лесно. И двете се продават тук, а yours truly (тоест аз) въведе някои леки корекции в превода и на двете.

Яжте мръсно на Д-р Акс

е втората книга излязла този месец на български език и целта й е (както пише на корицата) да ти помогне да се справиш с чревната пропускливост, за която също сме си говорили в сайта.

Самият Д-р Акс пък е доста интересно лице в нашите среди – известен с факта, че се грижи за храненето на Американският отбор по плуване, който с негова помощ печели десетки награди. Сред имената, които спазват режим на Д-р Акс са Майкъл Фелпс, Райън Локти и др.

Продуктите, които създадохме за теб:

А в книгата ще намериш информация за микробиома и чревния баланс, храните които предизвикват чревна пропускливост и пълен протокол за справяне с него. Интересното при Д-р Акс е, че той разделя чревната пропускливост на 5 различни вида и препоръчва различен подход за справяне с всеки вид. Определено има информация, която е добре да се прочете. И за тази книга играх ролята на консултант при превода, затова – чети спокойно.

Hashimoto’s protocol на Изабела Уенц

е дългоочакваният протокол по темата от няколко месеца насам. За момента книгата е прясна-прясна и налична само на английски, но имам информация от български издател, че правата са налице и вече се работи по превода и издаването й в България. Това ще се случи най-вероятно догодина, затова за по-нетърпеливите книгата е налична на английски, с поръчка от амазон (us за kindle версия и uk за печатен вариант).

В нея ще намериш информация за симптомите при Хашимото, кои са възможните корени на проблема, протоколи за черен дроб, изтощени надбъбречни жлези, баланс на микробиома, както и инфо за оптимизиране на тироидния хормон, хранене и ценни вещества при Хашимото (хранителни добавки). В протокола е включена и информация за напреднали – хора, които са минали вече всички стъпки описани по-горе.

Може би знаеш, че Изабела Уенц пусна и документален филм с цели 9 серии по темата с името The thyroid secret и ми изпратиха като подарък пълният пакет DVD-та с отделна книга за transcripts, така че очаквай тук в сайта подробно резюме на протокола и филмите.

Eat WELL, move WELL, live WELL на Галя и Роланд Дензел

също е сред книгите, които препоръчвам да имаш в библиотеката си на английски. И въпреки, че книгата е за начинаещи в правилното хранене и ресторативното движение, в нея има супер лесни за приложение идеи за ежедневието, с чиято помощ да се чувстваш добре.

Книгата е оформена като „52 начина да се почувстваш по-добре за седмица“ и включва точно 52 задачки, които да изпълняваш една по една. Книгата е написана по много лек и забавен начин, и за мен беше истинско удоволствие да я прочета и да изпълнявам задачите, особено в частта с ресторативното движение. За момента няма идеи за превод на български, но се надявам това да се промени…

За момента книгата може да се набави от амазон (us & uk).

И за да разбереш колко са ценни и полезни съветите на Галя Дензел, с нейно разрешение ще публикувам 3 практики под формата на видеа, които тя беше заснела специално за програмите ми и които включват:

– практика за лимфна система
– практика за храносмилане и
– практика за релакс.

Това беше от мен за днес, разкошен ден!
Надя

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: