4 нови книги, които си струват

Както знаеш аз съм сред хората, които четат като луди. Може би едно от сериозните пера в семейният ни бюджет са разходите ми за амазон под формата на електронни книги.

Извън професионалната литература, съм върл фен и на всичко де що е фентъзи, като Тери Пратчет, Хари Потър (не ме съди, възрастта е привидно измамна), Джим Бъчър и т.н. Но, днес няма да си говорим за Света на диска, а за новото на небосклона по отношение на здраве и хранене.

И искам да ти препоръчам 4 нови книги, които според мен си струва да прочетеш. И започвам, разбира се, със заглавията преведени на български.

Микробиом диета на Д-р Рафаел Келман

Мисля, че няма нужда да обяснявам какво е микробиом и чревен баланс, все пак си говорим в сайта по темата от няколко години насам. И ако още не си започнал/а да ферментираш зеле вкъщи, не знам какво чакаш ;))

Но, шегата настрана, тази книга определено е интересна, има нова и различна информация в нея и дава професионален подход към чревния дисбаланс с конкректни стъпки за корекцията му под формата на четирите П – премахване, подновяване, подхранване и поправяне. Като предоставя режим на хранене, подходящите хранителни добавки за всеки етап и изобщо пълен протокол за всяка стъпка.

Книгата може да се комбинира с Готварската книга за микробиома на Памела Елгън, за да ти е по-лесно. И двете се продават тук, а yours truly (тоест аз) въведе някои леки корекции в превода и на двете.

Яжте мръсно на Д-р Акс

е втората книга излязла този месец на български език и целта й е (както пише на корицата) да ти помогне да се справиш с чревната пропускливост, за която също сме си говорили в сайта.

Самият Д-р Акс пък е доста интересно лице в нашите среди – известен с факта, че се грижи за храненето на Американският отбор по плуване, който с негова помощ печели десетки награди. Сред имената, които спазват режим на Д-р Акс са Майкъл Фелпс, Райън Локти и др.

А в книгата ще намериш информация за микробиома и чревния баланс, храните които предизвикват чревна пропускливост и пълен протокол за справяне с него. Интересното при Д-р Акс е, че той разделя чревната пропускливост на 5 различни вида и препоръчва различен подход за справяне с всеки вид. Определено има информация, която е добре да се прочете. И за тази книга играх ролята на консултант при превода, затова – чети спокойно.

Hashimoto’s protocol на Изабела Уенц

е дългоочакваният протокол по темата от няколко месеца насам. За момента книгата е прясна-прясна и налична само на английски, но имам информация от български издател, че правата са налице и вече се работи по превода и издаването й в България. Това ще се случи най-вероятно догодина, затова за по-нетърпеливите книгата е налична на английски, с поръчка от амазон (us за kindle версия и uk за печатен вариант).

В нея ще намериш информация за симптомите при Хашимото, кои са възможните корени на проблема, протоколи за черен дроб, изтощени надбъбречни жлези, баланс на микробиома, както и инфо за оптимизиране на тироидния хормон, хранене и ценни вещества при Хашимото (хранителни добавки). В протокола е включена и информация за напреднали – хора, които са минали вече всички стъпки описани по-горе.

Може би знаеш, че Изабела Уенц пусна и документален филм с цели 9 серии по темата с името The thyroid secret и ми изпратиха като подарък пълният пакет DVD-та с отделна книга за transcripts, така че очаквай тук в сайта подробно резюме на протокола и филмите.

Eat WELL, move WELL, live WELL на Галя и Роланд Дензел

също е сред книгите, които препоръчвам да имаш в библиотеката си на английски. И въпреки, че книгата е за начинаещи в правилното хранене и ресторативното движение, в нея има супер лесни за приложение идеи за ежедневието, с чиято помощ да се чувстваш добре.

Книгата е оформена като „52 начина да се почувстваш по-добре за седмица“ и включва точно 52 задачки, които да изпълняваш една по една. Книгата е написана по много лек и забавен начин, и за мен беше истинско удоволствие да я прочета и да изпълнявам задачите, особено в частта с ресторативното движение. За момента няма идеи за превод на български, но се надявам това да се промени…

За момента книгата може да се набави от амазон (us & uk).

И за да разбереш колко са ценни и полезни съветите на Галя Дензел, с нейно разрешение ще публикувам 3 практики под формата на видеа, които тя беше заснела специално за програмите ми и които включват:

– практика за лимфна система
– практика за храносмилане и
– практика за релакс.

Това беше от мен за днес, разкошен ден!
Надя

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.