какво предстои тук и какво да очакваш от мен

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Лятото е почти към края си и активният работен сезон започва, затова реших, че е време да споделя с теб малко вътрешна информация какво ще се случва тук, в сайта. Нещо, което трябваше да направя отдавна, но все отлагах, защото исках да до-избистря концепцията за себе си, но вече мисля, че нещата започват да придобиват визия и мисъл и сметнах за редно да споделя и с теб – какво предстои тук, в сайта, и какво да очакваш от мен за в бъдеще, или поне в близката една година. И започвам, разбира се, с:

Безплатни програми и протоколи

Както може би забелязваш в сайта започнаха да се появяват все повече и все по-често безплатни протоколи и безплатни програми. И това определено е тенденция, която смятам да продължа. За да си наясно с термините:

протокол е наименованието на файла, по който работят нутриционисти и доктори по цял свят, когато отидеш на лична консултация при тях. Протоколите винаги са за конкретен проблем или заболяване и генерално включват няколко точки – кои са възможните корени на проблема и съответно храни, на които да се наблегне, храни, които да се избягват и хранителни добавки, които да подпомогнат справянето с проблема. Има по-семпли протоколи, при които коренът на проблема е ясен и просто трябва да се разреши. Но има и доста сложни такива, при които възможностите са няколко и човек трябва след това да ги отмята една по една, както е например протокола за проблемна кожа.

– а програмите са по-обширни като казуси и обикновено могат да се прилагат при множество различни състояния. Например, когато говорим за автоимунни – всяко едно автоимунно заболяване си има собствен протокол (възможно е да има допирни точки между тях, но винаги имат и специфики за конкретната диагноза), но в същото време всички автоимунни могат да се водят по обща програма, която да корегира храносмилането, чревният дисбаланс, хранителните непоносимости и т.н. Тук също има варианти за по-семпли програми, които таргетират едно нещо и по-сложни такива, като елиминационните например, които комбинират няколко различни програми в едно.

Затова, според мен, е добра идея да комбинираш протоколи и програми за максимални резултати, според твоето конкретно състояние, и да помниш, че обикновено нито едно от двете не е достатъчно само по себе си.

Публикациите, по които работя в момента и може да очакваш скоро са:

всичко за лактозната непоносимост,
– безплатна програма за подобряване на храносмилането,
безплатна програма при доминантен естроген (коренът на проблема при кисти, миоми, ендометриоза и т.н.),
– безплатен протокол при Хашимото,
– статия за ангиогенезиса – съвременните тенденции за лечение и превенция на ракови заболявания и много, много други.

Всички протоколи и програми, които виждаш тук са изцяло базирани на медицински изследвания по темите, лечебни протоколи от различни институции тип CSNN, ESPEN и др., а под всеки протокол си запазвам правото да добавям и лично мнение, ако разбира се, имам такова или смятам, че имам какво да кажа.

Важно е да уточня също, че не претендирам, че публикуваното от мен ще е най-доброто по съответната тема, но обещавам да давам всичко от себе си, както до сега. Това означава, че най-вероятно ще допускам и грешки понякога, в превода, в някой термин или нещо подобно, за което те моля от сега да бъдеш една идея по-снизходителна. Не съм перфектна и никога не съм претендирала, че съм ;))

Между програмите и протоколите ще разнообразявам сайта с актуална информация, чиято роля в масовия случай е да бъде от полза за изпълнението на въпросните програми, като рецепти, информация за отделни храни и добавки и т.н.

Продуктите, които създадохме за теб:

Запазвам си също правото да публикувам и някои не толкова здравни теми, защото според мен цялостният подход към добруването ни включва и други неща. Като да се смеем, да се движим, да разтоварваме ежедневия стрес и т.н.

Конгреси, конференции и подобни

Планирам също да започна да посещавам все повече и все по-често различни международни конгреси на тема здравословно хранене, а не само обучения. Това като цяло е нещо, което почти никой от България не прави и е напълно разбираемо, защото цените им са доста солени, а нямаме спонсори, които да ни покриват разноските (както е в някои други среди).

И първият от поредицата ще е сега – от 9-ти до 12-ти септември в Хага, след който се надявам да се върна с много нова и ценна информация по различни актуални теми. И от който ще документирам всичко на живо с поредица от снимки и видеа в Инстаграм сторис, затова ако още не ме следваш там – сега е момента.

Една от темите, която ще се обсъжда там ще е тази за наситените мазнини, която нашумя сериозно напоследък покрай новината, че кокосовото масло може да не е толкова полезно, колкото си мислехме до сега. По време на конгреса на ESPEN ще има отделна дискусия по темата и затова изчаквах и не писах за мазнините до сега. Искам да видя какво ще се обсъжда там и ще комбинирам знанията в една обща статия.

По време на конгреса ще има още лекции за микробиома, за солната киселина в стомаха, която очаквам с голямо нетърпение, хранене и дълголетие и много, много други, така че ще има доста материали и в сайта след нея.

Подобни конгреси са много важни за мен, защото колкото повече знания по темата хранене придобивам, толкова повече въпросителни изникват. Особено когато темата е противоречива и общността е разделена на лагери, а това е масовка в нашия случай.

Затова и често имам нужда да обсъдя казуса с други специалисти, а подобни конгреси ми дават шанса да се срещна с хиляди доктори и нутриционисти от цял свят и да разбера техните нагласи и мнения. Нещо, което ще ми бъде супер полезно, за да затвърдя или променя своите, и след това да го споделя с теб.

Каква е целта на тези промени

Както знаеш, аз съм първият нутриционист в България със съответното образование и като такъв винаги съм чувствала отговорността да водя с пример. И сайта ми не е изключение, като с него винаги съм целяла да съм полезна с колкото се може повече безплатна ценна информация, която да стига до много повече хора. Затова в сайта ми вече НЯМА да има платени програми, платени протоколи или консултации от какъвто и да било вид. Всичко ще е безплатно, за да може

ТИ да поемеш отговорност за собственото си здраве.

Тоест, от теб ще се очаква да действаш, а не просто да изпълняваш нечии препоръки. Важно е също да обсъждаш винаги наученото при мен с лекуващият те лекар, за да може заедно да оптимизирате програмата или протокола да работи лично за теб. Насърчавам и да си проучваш нещата допълнително. Това като цяло си има и плюсовете и минусите, защото в интернет вече има много грешна информация, но все пак е за предпочитане да се информираш от няколко места – най-вече от сайтове и книги на специалисти (а НЕ от анонимни материали споделяни във фейсбук).

Защото само след като и ти свършиш своята част от работата, ще осъзнаеш истински, че ОТГОВОРНОСТТА ЗА ТВОЕТО ЗДРАВЕ Е САМО ТВОЯ. От теб, и само от теб зависи да проучиш, да планираш и да действаш. От никой друг. И според мен, тогава резултатите ти ще са много, много по-добри.

Не ме разбирай погрешно, в никакъв случай не казвам да си поставяш сам/а диагнози или да се самолекуваш с медикаменти. Но е добре да помниш винаги, че да се храниш адекватно и да вземеш мерки за собственото си здраве като посетиш правилният доктор, направиш си съответните диагностики, храниш се добре, движиш се, приемаш хранителни добавки и т.н. е твоя отговорност.

Добавките

Както знаеш, от началото на тази година имам и собствена хранителна добавка и при нея също има няколко разкошни новини!

Като за начало, производителят ни, BioHealth Германия беше обявен за една от ТОП 50 най-добри компании на Германия за 2017-та година и смея да твърдя, че е напълно заслужено и много се радвам за тях. И за всички, които работим с тях, разбира се.

При ONE новината е, че новият вкус на шоколад вече е напълно разработен. Добавихме повече сурово какао, за да не стои блудкав и да замаскира джинджифила, който някои не харесвате. Ще е в България до края на годината.

Имаме и напълно нов продукт, който ще пристигне през октомври – Daily. Това е изцяло нова формула и нито една от съставките в нея не се припокрива с ONE.

Daily е веган добавка и отново ще се грижи за здравето и красотата едновременно, като за целта в нея има няколко разкошни елемента – като зелени храни (сред които и броколи, заради мощните му противо-ракови свойства), няколко различни суперхрани (като мака, ресвератрол от нар, куркумин с черен пипер и други), протеолитични ензими, един много специфичен щам хитов пробиотик и една звездна съставка, която за момента ще запазя в тайна. Ще споделя всичко за Daily когато му дойде времето.

И така, това е от мен. Ако имаш някакви предложения, идеи или препоръки – моля, сподели ги в Инстаграм или Фейсбук. Винаги се радвам на добронамерената обратна връзка :))

Разкошен ден,
Надя

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: