какво предстои тук и какво да очакваш от мен

Лятото е почти към края си и активният работен сезон започва, затова реших, че е време да споделя с теб малко вътрешна информация какво ще се случва тук, в сайта. Нещо, което трябваше да направя отдавна, но все отлагах, защото исках да до-избистря концепцията за себе си, но вече мисля, че нещата започват да придобиват визия и мисъл и сметнах за редно да споделя и с теб – какво предстои тук, в сайта, и какво да очакваш от мен за в бъдеще, или поне в близката една година. И започвам, разбира се, с:

Безплатни програми и протоколи

Както може би забелязваш в сайта започнаха да се появяват все повече и все по-често безплатни протоколи и безплатни програми. И това определено е тенденция, която смятам да продължа. За да си наясно с термините:

протокол е наименованието на файла, по който работят нутриционисти и доктори по цял свят, когато отидеш на лична консултация при тях. Протоколите винаги са за конкретен проблем или заболяване и генерално включват няколко точки – кои са възможните корени на проблема и съответно храни, на които да се наблегне, храни, които да се избягват и хранителни добавки, които да подпомогнат справянето с проблема. Има по-семпли протоколи, при които коренът на проблема е ясен и просто трябва да се разреши. Но има и доста сложни такива, при които възможностите са няколко и човек трябва след това да ги отмята една по една, както е например протокола за проблемна кожа.

– а програмите са по-обширни като казуси и обикновено могат да се прилагат при множество различни състояния. Например, когато говорим за автоимунни – всяко едно автоимунно заболяване си има собствен протокол (възможно е да има допирни точки между тях, но винаги имат и специфики за конкретната диагноза), но в същото време всички автоимунни могат да се водят по обща програма, която да корегира храносмилането, чревният дисбаланс, хранителните непоносимости и т.н. Тук също има варианти за по-семпли програми, които таргетират едно нещо и по-сложни такива, като елиминационните например, които комбинират няколко различни програми в едно.

Затова, според мен, е добра идея да комбинираш протоколи и програми за максимални резултати, според твоето конкретно състояние, и да помниш, че обикновено нито едно от двете не е достатъчно само по себе си.

Публикациите, по които работя в момента и може да очакваш скоро са:

всичко за лактозната непоносимост,
– безплатна програма за подобряване на храносмилането,
безплатна програма при доминантен естроген (коренът на проблема при кисти, миоми, ендометриоза и т.н.),
– безплатен протокол при Хашимото,
– статия за ангиогенезиса – съвременните тенденции за лечение и превенция на ракови заболявания и много, много други.

Всички протоколи и програми, които виждаш тук са изцяло базирани на медицински изследвания по темите, лечебни протоколи от различни институции тип CSNN, ESPEN и др., а под всеки протокол си запазвам правото да добавям и лично мнение, ако разбира се, имам такова или смятам, че имам какво да кажа.

Важно е да уточня също, че не претендирам, че публикуваното от мен ще е най-доброто по съответната тема, но обещавам да давам всичко от себе си, както до сега. Това означава, че най-вероятно ще допускам и грешки понякога, в превода, в някой термин или нещо подобно, за което те моля от сега да бъдеш една идея по-снизходителна. Не съм перфектна и никога не съм претендирала, че съм ;))

Между програмите и протоколите ще разнообразявам сайта с актуална информация, чиято роля в масовия случай е да бъде от полза за изпълнението на въпросните програми, като рецепти, информация за отделни храни и добавки и т.н.

Запазвам си също правото да публикувам и някои не толкова здравни теми, защото според мен цялостният подход към добруването ни включва и други неща. Като да се смеем, да се движим, да разтоварваме ежедневия стрес и т.н.

Конгреси, конференции и подобни

Планирам също да започна да посещавам все повече и все по-често различни международни конгреси на тема здравословно хранене, а не само обучения. Това като цяло е нещо, което почти никой от България не прави и е напълно разбираемо, защото цените им са доста солени, а нямаме спонсори, които да ни покриват разноските (както е в някои други среди).

И първият от поредицата ще е сега – от 9-ти до 12-ти септември в Хага, след който се надявам да се върна с много нова и ценна информация по различни актуални теми. И от който ще документирам всичко на живо с поредица от снимки и видеа в Инстаграм сторис, затова ако още не ме следваш там – сега е момента.

Една от темите, която ще се обсъжда там ще е тази за наситените мазнини, която нашумя сериозно напоследък покрай новината, че кокосовото масло може да не е толкова полезно, колкото си мислехме до сега. По време на конгреса на ESPEN ще има отделна дискусия по темата и затова изчаквах и не писах за мазнините до сега. Искам да видя какво ще се обсъжда там и ще комбинирам знанията в една обща статия.

По време на конгреса ще има още лекции за микробиома, за солната киселина в стомаха, която очаквам с голямо нетърпение, хранене и дълголетие и много, много други, така че ще има доста материали и в сайта след нея.

Подобни конгреси са много важни за мен, защото колкото повече знания по темата хранене придобивам, толкова повече въпросителни изникват. Особено когато темата е противоречива и общността е разделена на лагери, а това е масовка в нашия случай.

Затова и често имам нужда да обсъдя казуса с други специалисти, а подобни конгреси ми дават шанса да се срещна с хиляди доктори и нутриционисти от цял свят и да разбера техните нагласи и мнения. Нещо, което ще ми бъде супер полезно, за да затвърдя или променя своите, и след това да го споделя с теб.

Каква е целта на тези промени

Както знаеш, аз съм първият нутриционист в България със съответното образование и като такъв винаги съм чувствала отговорността да водя с пример. И сайта ми не е изключение, като с него винаги съм целяла да съм полезна с колкото се може повече безплатна ценна информация, която да стига до много повече хора. Затова в сайта ми вече НЯМА да има платени програми, платени протоколи или консултации от какъвто и да било вид. Всичко ще е безплатно, за да може

ТИ да поемеш отговорност за собственото си здраве.

Тоест, от теб ще се очаква да действаш, а не просто да изпълняваш нечии препоръки. Важно е също да обсъждаш винаги наученото при мен с лекуващият те лекар, за да може заедно да оптимизирате програмата или протокола да работи лично за теб. Насърчавам и да си проучваш нещата допълнително. Това като цяло си има и плюсовете и минусите, защото в интернет вече има много грешна информация, но все пак е за предпочитане да се информираш от няколко места – най-вече от сайтове и книги на специалисти (а НЕ от анонимни материали споделяни във фейсбук).

Защото само след като и ти свършиш своята част от работата, ще осъзнаеш истински, че ОТГОВОРНОСТТА ЗА ТВОЕТО ЗДРАВЕ Е САМО ТВОЯ. От теб, и само от теб зависи да проучиш, да планираш и да действаш. От никой друг. И според мен, тогава резултатите ти ще са много, много по-добри.

Не ме разбирай погрешно, в никакъв случай не казвам да си поставяш сам/а диагнози или да се самолекуваш с медикаменти. Но е добре да помниш винаги, че да се храниш адекватно и да вземеш мерки за собственото си здраве като посетиш правилният доктор, направиш си съответните диагностики, храниш се добре, движиш се, приемаш хранителни добавки и т.н. е твоя отговорност.

Добавките

Както знаеш, от началото на тази година имам и собствена хранителна добавка и при нея също има няколко разкошни новини!

Като за начало, производителят ни, BioHealth Германия беше обявен за една от ТОП 50 най-добри компании на Германия за 2017-та година и смея да твърдя, че е напълно заслужено и много се радвам за тях. И за всички, които работим с тях, разбира се.

При ONE новината е, че новият вкус на шоколад вече е напълно разработен. Добавихме повече сурово какао, за да не стои блудкав и да замаскира джинджифила, който някои не харесвате. Ще е в България до края на годината.

Имаме и напълно нов продукт, който ще пристигне през октомври – Daily. Това е изцяло нова формула и нито една от съставките в нея не се припокрива с ONE.

Daily е веган добавка и отново ще се грижи за здравето и красотата едновременно, като за целта в нея има няколко разкошни елемента – като зелени храни (сред които и броколи, заради мощните му противо-ракови свойства), няколко различни суперхрани (като мака, ресвератрол от нар, куркумин с черен пипер и други), протеолитични ензими, един много специфичен щам хитов пробиотик и една звездна съставка, която за момента ще запазя в тайна. Ще споделя всичко за Daily когато му дойде времето.

И така, това е от мен. Ако имаш някакви предложения, идеи или препоръки – моля, сподели ги в Инстаграм или Фейсбук. Винаги се радвам на добронамерената обратна връзка :))

Разкошен ден,
Надя

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.