практикум: всичко за активния въглен

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

От маски за лице до чиа пудинги и напитки в черно – днес сме заляти отвсякъде със снимки и информация за последния здравословен тренд на небосклона – активен въглен. Но къде е истината в цялата тази истерия покрай него и трябва ли да го приемаш редовно или не е толкова безопасен и добър, колкото звучи…

И така –

Какво е активен въглен

Генерално казано, това е медицински страничен продукт извлечен от изгоряло дърво, торф или кокосови черупки, обработени с кислород. Процес, който превръща въглена в силно порьозен и неполярен, което пък му позволява да адсорбира (НЕ абсорбира, а АДсорбира) хидрофобни токсини, газове и течности до 1000 пъти собственото си тегло.

Или с други думи казано – активният въглен действа като гъба и “прилепя” към себе си различни елементи, като по този начин помага те да се изхвърлят от тялото без да се усвоят от него. Затова и най-често се използва в медицината като лекарство при натравяния или се рекламира като детоксикиращ продукт.

За какво се използва

Като за начало, в последните месеци, активният въглен набра популярност точно с използването си в рецепти за приготвяне на храна и напитки, защото им придава нестандартен и екзотичен черен цвят. Точно като чиа пудинга, който виждаш по-горе.

На пазара се появиха детокс води с активен въглен, сокове и най-различни рецепти за храни, в които да го включиш. Но за мен лично, използването му по този начин, при това често, е проблем. И проблемът идва точно от характеристаката, заради която е и полезен – адсорбиращият му ефект. Защото той адсорбира НЕ само токсините, но и всичко друго, което попадне в обсега му – като витамини и минерали, например…

Извън добавянето му към храната обаче има и няколко алтернативни начини да се включиш във веселбата и да тестваш това чудо, затова ето няколко идеи, които можеш спокойно да пробваш още днес:

Пробвай да си избелиш зъбите с него. Четох доста по темата и истината е, че активният въглен наистина работи като премахва петната от кафе, вино и т.н. Но и тук е добре да се внимава като експертите препоръчват да не се търкат зъбите с него, а да се подходи по-нежно.

За целта – смеси малко активен въглен на прах с пастата си за зъби, нанеси върху зъбите и остави за 3 минути. После изплакни добре като се стараеш да не гълташ от сместта. Но отново – не го прави всеки ден, защото активният въглен може да наруши емайла на зъбите и устната микрофлора.

Маска за лице е другият изпитан метод, който се препоръчва често. Единственият проблем с него е, че в крайна сметка и той може да се окаже безсмислен, но пък поне се твърди, че няма и да навреди. Проблемът произлиза от мазнината върху кожата ни, в която често се крият нечистотиите и бактериите, а активният въглен не е мастно-разтворим, така че може да не им влияе изобщо. В стомаха ни е различно, защото токсините се намират във водо-разтворима среда, която позволява на въглена да ги адсорбира…

Продуктите, които създадохме за теб:

В горната категория влизат още шампоани, дезодоранти и други бюти продукти с активен въглен, които може да тестваш и да прецениш дали ти допадат.

Филтър за вода е сред най-честите му употреби и там общо взето спорове няма – работи безотказно. Както и като уред за обиране на миризми. За целта просто използвай нов или стар филтър или куб от активен въглен и го остави в шкафа, хладилника или където искаш да ухае добре.

И, разбира се, може да го използваш медицински – като бърз метод за лечение, ако си ял/а нещо лошо навън. Аз лично го поддържам вкъщи и го взимам със себе си докато съм на път само с ТАЗИ цел.

Активният въглен реално, освен че адсорбира токсините в стомаха, може да помогне и при болка причинена от твърде много газове, диария или недобро храносмилане. Отново неща, които могат да ни се случат когато се храним навън или сме на път.

Внимавай обаче, ако приемаш медикаменти, защото отново – той ще адсорбира и тях, затова е важно да има поне няколко часа (2-3 например) между приема на двете.

Как да го приемаш

В момента, в аптеките в България се срещат 2 вида активен въглен за директен прием – на капсули и на таблетки. И въпреки че аз самата пия таблетките от години, то напоследък предпочитам капсулите, защото понякога таблетките залепват някъде по хранопровода и усещането не е много приятно. С капсулите този проблем не е налице, освен това могат лесно да се разтворят и да се използват и за нещо друго, като да си избеля зъбите например :)))

Негативи от използването на активен въглен

Както и с всичко друго в природата, негативите му са пряко свързани с позитивите. Както вече разбра, активният въглен действа като гъба и адсорбира токсини.

Проблемът е, че той не адсорбира само токсини, а и всичко останало, което автоматично означава, че той ще адсорбира и всички ценни вещества, които намери. А това определено не е нещо, което искаме да правим. Особено във времената, в които живеем, когато ценните вещества и без това са трудно достижими.

Затова и аз горещо препоръчвам да НЕ се използва активен въглен ежедневно, а само при нужда. Защото резултатът от честото му използване в дългосрочен план може по-скоро на навреди като ни остави без наличие на така необходимите ни витамини и други ценни вещества.

Извън това са възможни и други странични реакции от приема му, като най-честият е запек, но има случаи и на диария. Да, знам, че звучи странно, защото двете са пълни противоположности, но истината е, че действа по един от тези начини на различните хора.

Той също така дехидратира организма, затова е важно в дните с прием на въглен да има поне 10-12 чаши вода, заедно с него.

Личният ми опит

Вече го написах по-горе, но все пак ще уточня. Аз лично използвам активен въглен от години, винаги го поддържам вкъщи и винаги го нося със себе си докато съм на път. Използвам го основно за бърз прием, ако ми стане зле след ядене навън като взимам 1-2 капсули.

Имам също така филтър с активен въглен на входа на тръбите в къщата, който пречиства водата.

И не се притеснявам да го използвам в разкрасителни процедури, въпреки че не го правя реално. Но си запазвам правото да пробвам повечето то тях за в бъдеще.

Или за финал – съветът ми е да използваш активния въглен само по предназначение и разумно.

Или с други думи казано, ако искаш да впечатлиш гостите си с черни френски макарони – действай смело. Но ако смяташ да го добавяш към храната си всеки ден – по-добре недей.

Това беше от мен за днес, надявам се, че ти е било полезно!

Разкошен ден,
Надя

Използвани източници:

Pubmed, activated charcoal - link

8 Healthy Uses For Activated Charcoal - link

Dr. Axe - Top 10 activated charcoal uses - link

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: