Интелигентният подход – как да се грижим за себе си според възрастта

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Изобщо няма да те изненадам днес като повторя отново, че съм привърженик на персонализираният подход към грижата за себе си. И когато казвам персонализиран, имам предвид не само кои храни са подходящи лично за нас, според собственото ни ДНК, заболяванията и симптомите, които имаме, хранителни непоносимости, резултатите, които искаме да постигнем, нивото ни на физическа активност и т.н., ами включвам и още един, често пренебрегван фактор – възрастта.

В крайна сметка, всеки с дете внимава и знае, че има специфики при захранването им, но малко от нас си дават сметка, че ние, възрастните, също сме специални и си имаме определени нужди, които се променят с годините. Затова днес, ще се опитам да споделя какво научих по темата грижа за себе си и възраст, и как е редно да се променя тя, за да се чувстваме добре и да сме здрави колкото се може по-дълго.

И за да го визуализирам, започвам с тази семпла таблица, която е обяснена подробно по-надолу.

А сега, нека обясня и какво означава всяка графа в таблицата. Първо,

Килограмите

Тези плюсове, които виждаш там, означават колко реално може да се очаква да качиш, като минимум, с нарастване на годините, без промяна в навиците.

Тоест, ако на 40 се грижиш за себе си, както когато си бил/а на 20 – би било нормално да си с 7-8-10 кг отгоре. Това включва хранене, движение и всичко останало. И това е нормално. Затова, ако искаш на 40 да изглеждаш като на 20… ще се наложи да промениш нещо.

От моя гледна точка обаче, ние, жените, изглеждаме малко по-добре с едни килограми отгоре над 35. Най-малкото лицето е по-опънато, бръчките не са толкова видими, бюстът е по-голям и т.н. Това не са лоши промени, и честно казано, аз нямам нищо против да съм с няколко килограма отгоре, на това което бях на 20 и се чувствам прекрасно така. Дори нямам кантар вкъщи, изхвърлих го преди 5 години, и нямам нуждата да знам колко точно кг тежа, по-важното е да се харесвам, гледайки се в огледалото и да се чувствам добре.

От здравословна гледна точка, също има изследвания, която показват, че хората, които следват естествените цикли на възрастта си и с годините качват по малко килограми, са по-здрави от другите и живеят по-дълго. Като под „другите“ се имат предвид прекалено слабите за възрастта си, както и тези с наднормено тегло.

Затова, ако на си 40, 50 и нагоре и не тежиш колкото, когато си бил/а на 20 – спокойно! Това е напълно нормално, естествено и се приема за здравословно. И единственият адекватен критерий в случая е да се харесваш, независимо колко килограма показва кантара…

Продуктите, които създадохме за теб:

Водата

е следващият фактор. За нея имам подробно описана публикация тук, с която може да се запознаеш.

Но накратко, ние, хората, сме изградени на 50-60-80% от вода. Организмите на бебетата и малките деца са на почти 80% вода и с годините, процентът вода в тялото започва да намалява, заради което се появяват и някои неприятни симптоми, като болки в ставите, липса на енергия, запек, наднормено тегло и т.н..

Затова е добре да помним, че е изключително важно да се пие вода, не мога дори да акцентирам колко много важно е, затова отново – прочети този материал и започни да приемаш адекватно количество вода, за да си здрав/а колкото се може по-дълго.

Единствената специфика, която се появява с годините, е че на някои хора вече НЕ им се пие толкова вода, или пък се появяват други проблеми – с простата, задържане и т.н., заради които не искат да пият 2 литра вода на ден. И в такива случаи е добре да се научим да се хидратираме по малко по-различен начин, с помощта на елетролитна вода, гел-вода и т.н. В тази статия има списък с идеи.

Движение

Тук има 3 важни аспекта, които взимам под внимание. Първият е тренировката с тежести, която най-вероятно забелязваш, че присъства навсякъде. Причината за това е елементарна – натоварването с тежести е единственото нещо, което поддържа костно-ставната ни система здрава.

Проблемът с нея е, че организмът ни е така създаден, че той НЕ изпраща ценни вещества към системи, които не се използват. Затова, ако сме обездвижени, дори и да приемаме огромно количество ценни вещества за нея, като колаген, калций и т.н. – той няма да ги използва там. За повече информация по темата и опита на НАСА за нея, може да се запознаеш с тази публикация.

Извън тежестите, има подходящи тренировки по възрасти, които са напълно логични. Например, при по-младите може те да са по-интензивни, като високо-интервални тренировки и бягане, докато от 35 нагоре е добре да се забави темпото и да се работи повече в посока разтягане (стречинг) и ходене, за да не се натоварва допълнително костно-ставната системата, а по-скоро да се работи в посока подкрепата й.

Храносмилането и хормоналният баланс

са следващите ключови аспекти. За храносмилането съм писала подробно на няколко места в сайта. Но отново, набързо – то отслабва драстично от едни години нагоре, като кривата започва да пада стремглаво още между 20 и 30 годишна възраст. До 40 годишна възраст, храносмилането ни вече работи едва на 40-50%, от това което е било. Не много розова ситуация, от където и да я погледнем, може да се запознаеш с нея подробно тук.

Същото се случва и с хормоналният ни баланс, защото от едни години нагоре просто всичко се забавя и се синтезира в по-малки количества. Като например, организмът започва да произвежда все по-малко прогестерон, естроген, тестостерон, DHEA и др., затова и ние, жените, започваме да сваляме все по-трудно килограми, да нямаме енергия, либидото ни спада и т.н.. Произвежда и все по-малко хормон на щитовидната жлеза, затова и от едни години нагоре е нормално TSH стойностите да са по-високи и т.н.

Но, добрата новина е, че всички медицински изследвания по темата ни демонстрират, че промените в храненето и начина ни на живот могат да повлияят положително на тези промени.

Но е важно да се взимат мерки навреме – като се грижим за храносмилането си и си набавяме достатъчно ценни вещества, които да компенсират нещата. Което ни води и на последната точка в графата:

Хранене и набавяне на ценни вещества

И отново (някои неща ще ги повтарям до припадък, не ми се сърди :) – целта на храната е да си набавяме ценни вещества, за да имаме енергия, да се чувстваме добре и организмът ни да е здрав и да работи оптимално.

Когато обаче, този същият организъм, се забавя, се налага да акцентираме върху тази точка все повече и повече. Ако имаш съмнения за себе си, дали успяваш да го постигнеш – запознай се с този материал, разгледай внимателно симптомите, говорещи за дефицит на ценни вещества и прецени сам/а.

Тоест, ВАЖНО е, от едни години нагоре, бих казала 30, 35+, храненето да е все по-чисто и по-добро, ако не искаме на 50 да грохнем съвсем.

Това означава да ядем основно храни, супер богати на ценни вещества – приоритетно, това са всички натурални храни, като:

  • зеленчуци и плодове – салати, зеленолистни, кръстоцветни, кореноплодни и т.н.
  • качествени мазнини – авокадо, зехтин, ядки и семена, омега 3 и т.н.
  • протеини – риба, месо, ядки и семена, бобови и т.н.
  • фибри, храни богати на пробиотици и т.н., и т.н.

Мисля, че схвана идеята. Диетите, които отговарят на критериите са Средиземноморска, палео, пескетарианство, кетогенна и подобни.

Или казано по друг начин, ако на 20 ни се е разминавало с ядене на празни калории (храни по презюмпция бедни на ценни вещества, като бургери, торти и т.н.) по цял ден и сме се чувствали добре, то на 40, 50, 60 и т.н. – това няма как да се случи. И се налага да се храним с годините все по-добре и да полагаме все по-осъзнати грижи за себе си.

Личният ми опит

Както най-вероятно знаеш, миналата година навърших 40 и за разлика от 30-тата ми годишнина, която приех силно драматично, то 40-тият ми рожден ден беше нещо очаквано и приятно. Защото се чувствам добре в кожата си и имам спокойствието, че се грижа за себе си по хубав начин.

И това ме кара да се радвам на годините, а не да гледам на тях с неприязън. И се надявам, с бъдещите материали, които подготвям да помогна и на теб, да гледаш на тази прекрасна възраст по малко по-широко скроен начин. В крайна сметка сме си го заслужили, 40 години не са малко ;)))

Иначе, аз на 40 съм с около 5-6 кг над 20-годишното ми аз, но ми харесва. Храня се много чисто обаче, за да ги поддържам:
– основно зеленчуци (всякакви и всякак – салати, запечени на фурна, крем супи, смутита и т.н.),
– протеини (яйца, риба, месо) и
– качествени мазнини (авокадо, зехтин, кокос, ядки и семена).

Плодове, сладко, млечни и зърнени – рядко. Ако ти е интересно как се храня в реално време – често споделям процеса в Instagram stories.

Благодарение на комбинацията от ONE, Daily & ZEN (можеш и ти да си ги набавиш тук), и подходящата за мен външна грижа, кожата ми започва да изглежда все по-добре, но отчитам като грешка факта, че започнах да се грижа за нея твърде късно – едва преди 2 години. И ми се иска да бях започнала на 30… Всичко е поправимо донякъде, разбира се, дори и да започнем на 50, но е много по-лесно нещо да се поддържа в добър вид, отколкото да се върне в добър вид.

Хормоналният ми баланс е перфектен, цикълът – по график, имам енергия и сили, и се чувствам здрава. Ще споделя подробно какво правя за себе си в отделна публикация, но днес само исках да кажа, че ако човек знае какво прави – резултатите са налице, и от към здраве, и от към външен вид :))

Това беше от мен за днес, надявам се да ти е било полезно!

Разкошен ден,
Надя

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: