практикум: как да спазиш диетата или режима си докрай

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Днес реших да съм полезна по мой си начин – като споделя какво работи за мен по отношение на спазване на диета или режим.

Споделям публикацията, защото по традиция пролетта всички около мен са на диета, а както съм писала не един път, в последните 10 години години поддържането на килограмите си е задача с повишена трудност и за мен, така че диетите не са ми чужди.

Отделно, винаги тествам и почти всеки един протокол или програма, преди да ги споделя тук, като понякога отивам и в крайности. Издателката на книгата ми “14 дни детокс” до ден днешен се впечатлява, защото тествах детокса до откат. 7 пъти за година и един финален пълен детокс отново преди да подам книгата за печат, за да съм сигурна, че всичко възможно е отразено вътре. Разбирай, често съм на режим.

Затова, реших днес да споделя една идея, която винаги ми помага в този период и е приложима независимо от режима. Тоест, няма значение дали си на кето диета, Средиземноморска, детокс или елиминационна. Което работи си работи…

И най-голямата тайна се крие в подготовката.

Нека обясня. Обикновено, повечето от нас допускат грешка в режима си, защото не са подготвени и се оказват в ситуацията да НЯМА нищо подходящо за ядене в момента или нищо, което би им било вкусно да изядат.

Например, ако съм на детокс и съм решила целият ден да пия зелени смутита и да ям салати, но се окаже, че за обяд не мога да си намеря салата… какво правя? Ям нещо друго и си нарушавам режима.

И това е валидно не само за хапванията навън, но и за домашните такива. Затова най-най-важното условие, за да избутаме всеки един режим до край се крие в подготовката. И това е валидно за всяка една част на деня. Трябва да си готов/а с подходящата за теб храна. Във всеки един момент.

Отново, ще дам примери като ги разделям на 2 – базови хранения и такива с екстри.

Базовите са готови за консумация, лесни и бързи – не изискват суетене на момента, супер лесни са за приготвяне и се поддържат готови. Базови са сварените яйца, киселото мляко, овесените ядки, авокадото, ядките и семената, сушените плодове и т.н.

Продуктите, които създадохме за теб:

Тези с екстри изискват отношение – да са приготвени предварително по по-сложен начин или да им се отдели време на момента. В идеалният вариант, храненията са комбинация от тези двете, за да може да импровизираме на момента. Например, ако имам време – приготвям нещо с екстри, ако нямам – да имам бързо хапване на момента.

Нека дам примери. Да речем, че съм решила закуската ми да е протеинова. Това, за мен, означава яйца. Затова се подготвям по следния начин:

Базова закуска – сварени яйца.
Закуска с екстри – бъркани яйца ала Гордън Рамзи, копринено гладък омлет или яйчени хлебчета.

Подготовката – набавяне и сваряване на яйца. И винаги имам сварени яйца под ръка, за да може да хапна и набързо, ако се налага или ако реша, че в момента не ми се готви и нямам излишни 15 минути за омлет.

Ако съм на детокс, това ще е например чиа пудинг или смути, и също ще изисква подготовка – да имам чиа, растително мляко, замразени тиквички, банани или каквото друго използвам за тях, както и зеленолистни в хладилника.

Ако пък млечните не са проблем – киселото мляко също е перфектната закуска, при това от базовият тип. Сварените овесени ядки за седмица напред – също.

Базов обяд – салата & авокадо тост.
Обяд с екстри – салата-ястие със запечени зеленчуци, яйчени хлебчета, гуакамоле, омлет, шакшука, безглутенов киш, салата с леща, броколи на тиган, крем супа и т.н.

Подготовката – винаги имам зеленолистни, авокадо и основа за тоста вкъщи. Авокадо тоста за мен е базов обяд, защото се приготвя точно за 1-2 минути и изисква единствено нарязване на авокадото и екстрите към него, като сьомга, репички, чери-домати или нещо друго. А основата винаги е нещо готово – като тези безглутенови оризови сухари от снимката, кето палео хляб, или дори резен хубав пълнозърнест хляб с квас… според режима. А най-хубавото на авокадо тоста е, че е вкусен и без тост, ето така.

И, съответно, ако имам време за екстри – бих си приготвила едни хубави яйчени хлебчета с гуакамоле или пастет от дроб от треска, вкусна салата-ястие със запечени зеленчуци, копринен омлет или любимата ни напоследък – шакшука. Но е важно да имам и нещо готово под ръка, ако случайно нямам време и/или желание за готвене – да има какво да ям без да си наруша режима.

Базово междинно хранене – сушени плодове / накиснати сурови ядки.
Хранене с екстри – суров или друг домашен десерт.

Подготовката – да имам вкъщи сушени плодове и вечер да си накисвам ядки. Например, в миналото съм изкарвала буквално по 2-3 седмици подред само на сушени червени боровинки като десерт/междинно хранене и ми беше лесно. Просто поддържах пакетче боровинки в чантата и винаги имах вкъщи. Така като ми се доядеше сладко по време на диетата – просто си взимах една шепа от тях и бързо утолявах глада за сладко. В момента са ми любими накиснатите бадеми – супер вкусни са и ако искам да ги подсладя леко, мога да им добавя малко мед или сушен плод.

Както виждаш горните идеи са приложими за всеки – дори и за хората, които не могат или не обичат да готвят. За такива, които се хранят набързо вкъщи, в движение или в офиса.

Всичко е въпрос на добро планиране и подготовка.

И винаги да имаш идеи и подготовка за базово хранене, както и опцията за такова с екстри. Но базовото е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.

И за финал – за да е режимът максимално успешен – не използвай готови схеми и режими на някой друг. Защото всеки един от нас има собствен вкус, различно темпо на деня и своите си особености.

Затова е важно да персонализираш, като нагодиш идеите и подготовката за себе си като си подбираш само вкусни за теб храни и планираш храненията по собствения си ритъм. Така няма да чувстваш лишения, а напротив – всяко хранене ще е свежо, вкусно и здравословно. Перфектно оптимизирано, лично за теб. И винаги бъди готов/a – с базово хранене и опция за екстри.

Това беше от мен за днес, успех по пътя на здравето и ще се видим отново скоро,
Надя

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: