Днес реших да съм полезна по мой си начин – като споделя какво работи за мен по отношение на спазване на диета или режим.
Споделям публикацията, защото по традиция пролетта всички около мен са на диета, а както съм писала не един път, в последните 10 години години поддържането на килограмите си е задача с повишена трудност и за мен, така че диетите не са ми чужди.
Отделно, винаги тествам и почти всеки един протокол или програма, преди да ги споделя тук, като понякога отивам и в крайности. Издателката на книгата ми “14 дни детокс” до ден днешен се впечатлява, защото тествах детокса до откат. 7 пъти за година и един финален пълен детокс отново преди да подам книгата за печат, за да съм сигурна, че всичко възможно е отразено вътре. Разбирай, често съм на режим.
Затова, реших днес да споделя една идея, която винаги ми помага в този период и е приложима независимо от режима. Тоест, няма значение дали си на кето диета, Средиземноморска, детокс или елиминационна. Което работи си работи…
И най-голямата тайна се крие в подготовката.
Нека обясня. Обикновено, повечето от нас допускат грешка в режима си, защото не са подготвени и се оказват в ситуацията да НЯМА нищо подходящо за ядене в момента или нищо, което би им било вкусно да изядат.
Например, ако съм на детокс и съм решила целият ден да пия зелени смутита и да ям салати, но се окаже, че за обяд не мога да си намеря салата… какво правя? Ям нещо друго и си нарушавам режима.
И това е валидно не само за хапванията навън, но и за домашните такива. Затова най-най-важното условие, за да избутаме всеки един режим до край се крие в подготовката. И това е валидно за всяка една част на деня. Трябва да си готов/а с подходящата за теб храна. Във всеки един момент.
Отново, ще дам примери като ги разделям на 2 – базови хранения и такива с екстри.
Базовите са готови за консумация, лесни и бързи – не изискват суетене на момента, супер лесни са за приготвяне и се поддържат готови. Базови са сварените яйца, киселото мляко, овесените ядки, авокадото, ядките и семената, сушените плодове и т.н.
Тези с екстри изискват отношение – да са приготвени предварително по по-сложен начин или да им се отдели време на момента. В идеалният вариант, храненията са комбинация от тези двете, за да може да импровизираме на момента. Например, ако имам време – приготвям нещо с екстри, ако нямам – да имам бързо хапване на момента.
Нека дам примери. Да речем, че съм решила закуската ми да е протеинова. Това, за мен, означава яйца. Затова се подготвям по следния начин:
Базова закуска – сварени яйца.
Закуска с екстри – бъркани яйца ала Гордън Рамзи, копринено гладък омлет или яйчени хлебчета.
Подготовката – набавяне и сваряване на яйца. И винаги имам сварени яйца под ръка, за да може да хапна и набързо, ако се налага или ако реша, че в момента не ми се готви и нямам излишни 15 минути за омлет.
Ако съм на детокс, това ще е например чиа пудинг или смути, и също ще изисква подготовка – да имам чиа, растително мляко, замразени тиквички, банани или каквото друго използвам за тях, както и зеленолистни в хладилника.
Ако пък млечните не са проблем – киселото мляко също е перфектната закуска, при това от базовият тип. Сварените овесени ядки за седмица напред – също.
Базов обяд – салата & авокадо тост.
Обяд с екстри – салата-ястие със запечени зеленчуци, яйчени хлебчета, гуакамоле, омлет, шакшука, безглутенов киш, салата с леща, броколи на тиган, крем супа и т.н.
Подготовката – винаги имам зеленолистни, авокадо и основа за тоста вкъщи. Авокадо тоста за мен е базов обяд, защото се приготвя точно за 1-2 минути и изисква единствено нарязване на авокадото и екстрите към него, като сьомга, репички, чери-домати или нещо друго. А основата винаги е нещо готово – като тези безглутенови оризови сухари от снимката, кето палео хляб, или дори резен хубав пълнозърнест хляб с квас… според режима. А най-хубавото на авокадо тоста е, че е вкусен и без тост, ето така.
И, съответно, ако имам време за екстри – бих си приготвила едни хубави яйчени хлебчета с гуакамоле или пастет от дроб от треска, вкусна салата-ястие със запечени зеленчуци, копринен омлет или любимата ни напоследък – шакшука. Но е важно да имам и нещо готово под ръка, ако случайно нямам време и/или желание за готвене – да има какво да ям без да си наруша режима.
Базово междинно хранене – сушени плодове / накиснати сурови ядки.
Хранене с екстри – суров или друг домашен десерт.
Подготовката – да имам вкъщи сушени плодове и вечер да си накисвам ядки. Например, в миналото съм изкарвала буквално по 2-3 седмици подред само на сушени червени боровинки като десерт/междинно хранене и ми беше лесно. Просто поддържах пакетче боровинки в чантата и винаги имах вкъщи. Така като ми се доядеше сладко по време на диетата – просто си взимах една шепа от тях и бързо утолявах глада за сладко. В момента са ми любими накиснатите бадеми – супер вкусни са и ако искам да ги подсладя леко, мога да им добавя малко мед или сушен плод.
Както виждаш горните идеи са приложими за всеки – дори и за хората, които не могат или не обичат да готвят. За такива, които се хранят набързо вкъщи, в движение или в офиса.
Всичко е въпрос на добро планиране и подготовка.
И винаги да имаш идеи и подготовка за базово хранене, както и опцията за такова с екстри. Но базовото е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
И за финал – за да е режимът максимално успешен – не използвай готови схеми и режими на някой друг. Защото всеки един от нас има собствен вкус, различно темпо на деня и своите си особености.
Затова е важно да персонализираш, като нагодиш идеите и подготовката за себе си като си подбираш само вкусни за теб храни и планираш храненията по собствения си ритъм. Така няма да чувстваш лишения, а напротив – всяко хранене ще е свежо, вкусно и здравословно. Перфектно оптимизирано, лично за теб. И винаги бъди готов/a – с базово хранене и опция за екстри.
Това беше от мен за днес, успех по пътя на здравето и ще се видим отново скоро,
Надя