И така, днес споделям една от рецептите, която приготвям толкова често през последните години, че вече я възприемам като моя. Особено след като Део успя и да я кръсти БРОКОЧИНИТЕ на Надя.
Затова, ако искаш и ти да се възползваш от тази уникално вкусна, лесна и много, много свежа рецепта, заместваща всички видове хлебчета вкъщи – запознай се с новата ми любимка – БРОКОЧИНИТЕ на Надя, или казано по друг начин – зеленчукови хлебчета само от 3 съставки – броколи, яйца и каквото брашно имаш под ръка ;)))
Мисля, че няма нужда да обяснявам, че са подходящи за всякакви режими – безглутенов, кето, Средиземноморски, палео и т.н. Могат да се хапват спокойно за закуска, обяд, следобедно ядене и дори вечеря. И са вкусни както топли, така и студени. Рецепта с толкова различни приложения, че ще е грехота да не я включиш и в собствения си арсенал.
Рецептата
за 15 бр. брокочини е:
4 кокоши яйца
300-400 г сурови броколи
3 с.л. кокосово брашно
1 връзка див лук, chives
Сложи всичко в кухненския робот и блендирай докато не получиш хомогенна смес.
Не добавяй сол, за да не втечниш яйцата и загрей предварително тигана/тавата, отново, за да не се разтекат.
Оформяйки на кръгчета приготви в тиган на котлона или в тавичка във фурната. Ако печеш във фурната – 15-20 минути на 180 градуса са достатъчни или докато не покафенеят. Ако са на котлона – обръщай като палачинки когато покафенеят леко в краищата.
И понеже брокочините, колкото и да са вкусни сами по себе си, все пак са си една основа, заместител на хлебче, затова ето няколко идеи за екстри, които да отнесат рецептата на съвсем друго ниво!
Екстри:
– по желание може да добавиш към сместта за печене сирене, бекон и подправки на вкус;
– както и масло, а след това да ги изпечеш в гофретник за 5 минути всяка;
– броколите могат да се заменят с карфиол, тиквичка или зеленолистни, както и да се направи микс от тях. Може да се добави повече или по-малко зеленчук, според това колко дебели ги искаш;
– брашното може да е бадемово, овесено, от елда, ленено семе, нахут, тапиока или каквото имаш под ръка;
– кокошите яйца са взаимозаменяеми с 16 пъдпъдъчи.
И за финал – брокочините като всяка друга основа и имат нужда от нещо към тях, за да придобият вкус и да се превърнат в завършено ястие. Затова, ето няколко идеи и от мен.
Добави към тях:
– различни сосове, като майонеза, гуакамоле, айоли, салса, песто и т.н.;
– различни топинги, като домати, моцарела, репички, сьомга, пастет, прошуто или всякакви зеленчуци;
– или ги използвай като основа за пица, сандвич, омлет или солена палачинка!
P.S. И докато не съм забравила, за всички на диета или режим – супер ниско калорични са, 400-500 калории за всичките 15 #брокочини!
Приготвяй смело и споделяй с приятели, има шанс брокочините да се превърнат и в твоето любимо хлебче вкъщи. Пссст, ще съм много благодарна, ако ги споделяш с хаштаг #брокочини, ако решиш да ги снимаш, за да може повече хора да им се насладят.
Разкошен ден,
Надя