Новият лукс за кожата е ДНК паспортът й, интервю консултация с Д-р Денкова

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Днес споделям едно изключително интересно интервю-консултация с Д-р Денкова, което беше публикувано в августовския брой на списание EVA, във връзка с новият ДНК тест на Нутриген за състоянието на кожата. Надявам се да ти е интересно и полезно :))

––––-

Текст: Адриана Попова
Фотография: Венцислава Василева

Родителите са ни подарили кожата, с която живеем и която искаме само по един начин – вечно млада. Генетичните дадености обаче се влияят от начина ни на живот. ДНК тестът NGDerm на фирмата NutriGen е създаден не просто, за да разгадае генетичния бекграунд на кожата ни, а и за да ни препоръча какви мерки да предприемем, за да запазим по-дълго красотата й, включително каква козметика и хранителни добавки са подходящи именно за нас.

Нутриционистката Надя Петрова току-що е получила резултатите от своя NGDerm. Известната дерматоложка Д-р Радина Денкова е човекът, който ще й помогне да разтълкува теста си и ще й препоръча професионални процедури, всичко това оформено като елегантен паспорт.

Д-р Денкова, защо е важен ДНК тестът на кожата?

Д-р Денкова: Превенция и персонализация са главни теми на последните конгреси по дерматология. Персонализация на програмите за естетична дерматология, на активните съставки в козметиката, на предписанията за хранене и приемане на добавки, които имат пряко отношение към състоянието на кожата. Реших да работя с NGDerm, защото изследването ни дава много повече от това.

Ние не можем да променим ДНК-то на пациента. Но познавайки генетично заложените „слабости“ на кожата му, можем да предпишем превантивна програма за начин на живот и естетична грижа, съобразена с тези предразположености. И така да им се противопоставим. За жалост липсата на отношение към превенцията е голям проблем в нашата здравна култура. В други държави в Европа или Канада си длъжен да си правиш пълен чекинг на цялото тяло веднъж в годината, в противен случай държавата не отговаря за теб при появата на значимо заболяване. А идеята на генетичния тест е да действа именно като първа стъпка в превантивната грижа за кожата.

Д-р Денкова: Далай Лама е казал, че докато сме млади, даваме пари, за да си разваляме здравето, а когато остареем, даваме пари, за да го оправяме. А младите хора много рядко се замислят за бъдещите последствия от неща, които правят днес.

В моята практика наблюдавам млади момичета, които ходят на солариум, идват при мен и ги питам:
– Защо го правиш, това е най-вредното нещо?
– Ами на мен ми няма нищо.

На теб ти няма нищо сега, но именно UVA лъчите са причината за еластозата и съсипването на кожата на по-късни години. Навремето не се говореше много за вредите от ултравиолетовите лъчи, беше нормално да прекараш 6-7 часа на слънце. И в момента много жени над 55 имат фотоувредена кожа. А голяма част от тях вероятно имат и генетична предразположеност към пигментации, която трябва да ги направи още по-внимателни. С този тест поне можем да дадем шанс на младите и да им подскажем какви мерки да вземат, за да се радват на красива кожа и след 30 години.

Продуктите, които създадохме за теб:

Д-р Денкова, вие имате изключителен опит като дерматолог, затова искам да попитам – когато видяхте Надя, каква „диагноза” й поставихте?

Д-р Денкова: Когато се явих на първия си изпит, за да стана тренер за филъри и ботокс, се наредихме 10 лекари, срещу нас имаше 10 пациенти. И ни казаха: ще се въртите, като всеки трябва да мине през всички пациенти. На първия трябва да определите трите основни проблема на кожата за 30 сек., на втория – за 20 сек., на третия – за 15, и на всички останали за 10 сек. През първите 10 сек., когато видя някого, аз вече съм си свършила работата…

Но има ли разлика между това, което преценихте за тези 10 сек., и това, което показа тестът?

Д-р Денкова: Точно това е въпросът – има. За мен изненадата беше високият риск от оксидантен стрес при Надя, защото тя няма външните белези за това. Причината е, че се грижи изключително добре за себе си.

Надя: Здравословното хранене при мен е в резултат на личен здравословен проблем, който се появи, когато бях на 30. И съм благодарна, че се случи тогава, защото ако не бях взела мерки, сега щях да съм развалина, не само като външен вид, но и здравословно. А за последните години съм правила и детоксикации, и гладувания, и прием на добавки. Може би всичко, което може да бъде направено. Но е факт, че ако знаех предварително кое на генетична база ще работи при мен, щях да спестя много време, усилия и средства. Една жена на 40 може да изглежда по много различни начини. Някои момичета на моята възраст изглеждат с 10 години отгоре, други – с 10 надолу.

Да поговорим за една от най-актуалните категории от изследването – щети от слънцето и пигментация. Лято е…

Д-р Денкова: Установихме, че при Надя рискът е среден, но все пак трябва да внимава. Има предразположение към пигментация. Препоръчителен е астаксантинът, за който тя ми сподели, че е приемала зимата и се е чувствала много добре.

Надя: Имах видимо подобрение в състоянието на кожата от него още след първия месец – загладена, с по-хубав тен, не толкова проблемна, колкото е по принцип, което ме учуди, защото обикновено при добавките трябва натрупване, за да има резултат. В момента астаксантинът е известен като най-мощният антиоксидант, 6000 пъти по-мощен от витамин С и 800 пъти по-мощен от CoQ10. Извлек е от микро водораслото, с което се храни сьомгата и от което месото й става розово. В момента е голям хит (бел.ред. – астаксантинът в наличен в новата ни добавка ZEN, goodbye stress).

Д-р Денкова: Препоръчвам й и продукти, които съдържат бета каротин. С тях няма нужда да се печеш, а пък получаваш един много приличен загар, за да не стоиш бял цяло лято. През есента съм й препоръчала витамин С. При нея това се оказва универсален продукт. Трябва да присъства в състава на козметиката й. И още – коджиева и ферулова киселина, те също подпомагат защитните механизми на организма. Може да ги ползва като пилинги през есента, за да въздейства срещу ефекта на слънчевите лъчи през лятото.

А за най-проблемната й категория – щети от свободните радикали, какво препоръчвате?

Д-р Денкова: Надя трябва редовно да приема антиоксиданти, защото гените й за защита от свободните радикали са слаби. При нея има висок риск от усложнения, причинени от оксидация. Добре би било да използва козметика, съдържаща Q10, препоръчах й също екстракт от гроздови семки като вечерна грижа. Оксидативният стрес сбръчква кожата, тя губи блясък, става вяла.

Ако беше пушачка, щеше да бъде още по-катастрофално. Никотинът извлича от организма витамин С и В комплекс и кожата повяхва. Като козметични процедури й препоръчвам редовни мезотерапии с витамини и антиоксиданти, а също и пилинг с продукт, богат на растителни ензими от ананас или папая.

Какво ще кажете за категорията твърдост и еластичност?

Д-р Денкова: Надя по-трудно образува нов колаген и по-бързо разгражда наличния. Възможно е смъкване и отпускане в долната част на лицето. Разбира се, за отпускането на кожата имат значение и други фактори – започва да се губи мазнина, разхлабват се подкожните връзки, костната плътност намалява и т.н. Но нейните усилия трябва да са насочени към стимулиране на колагена.

Надя: В момента има различни модерни неща и човек пробва. Когато не е специалист, много трудно може да прецени какво да задържи за себе си. Но като имаме генетичните резултати от NGDerm, Д-р Денкова може да каже – за теб са задължителни ретинолът, витамин С, колаген, и това много улеснява нещата…

Бихте ли разяснили малко повече за категорията гликиране?

Д-р Денкова: Най-общо, това е способността на организма да разгражда захарите. Захарта буквално унищожава колагеновите влакна и става причина за отпускането на кожата. Надя има добри гени за разграждане на глюкозата. Но тук също има уловка. Ако прекалява с въглехидратите, ще има проблем. Лошото гликиране най-просто е причина за бръчки. В последните години постоянно говорим, че въглехидратите ни състаряват.

Надя: Излизат много медицински изследвания за кетохраненето специално при жените в менопауза. Дават го като едно от най-подходящите хранения и за хормонален баланс. Но тук е редно в роля влязат другите ДНК тестове на NutriGen – NGDiet и NGHealth. Те могат да кажат как организмът ни се справя с наситените мазнини, които при едно кетохранене може да са повече, отколкото трябва.

Как ще коментирате категорията чувствителност и възпаление?

Д-р Денкова: Тук измерваме рискът от зачервявания, алергии, възпаления. Гените на Надя са много добри в това отношение.

Това ли е категорията, която най-добре може да хване опасността от рак на кожата?

Д-р Денкова: Не, категорията щети от слънцето и пигментация го прави. Ако имаме висок риск към чувствителност и възпаление, означава, че организмът много лесно се поддава на влиянието на студа, на топлината, на алергизиращите растения. При такава кожа имаме видими признаци на сухота, чувствителност към химикали, сърбежи, зачервяване, обриви и подуване. Чувствителност към околната среда.

Всичко, което ни заобикаля. Прах… Кожата е най-големият орган и е най-силно изложена на дразнения. Има и още нещо. Ние си мислим повече за лицето, а колагенът е важен за цялото тяло – целулит, стрии.

Надя, а за вас кое беше изненада в персоналния ви NGDerm?

Надя: Приятно изненадана съм за гликирането. За колагена знаех, че имам проблем. Затова си създадох моята хранителна добавка с колаген. Ние гледаме на колагена само от гледна точка на кожата. Но той може да е фактор и за пропускливи черва, за вътрешното състояние на организма. За щетите от слънцето мислех, че ще е малко по-зле ситуацията, защото цялата съм на лунички.

Д-р Денкова: При Надя се получава нещо като романтична комедия. Имаме начален конфликт – около 30-те, той се преодолява и – хепиенд.

Надя: А сега като включа и правилната външна грижа, препоръчанa от Д-р Денкова, която до момента не съм прилагала, мисля, че на 50 нещата ще са още по-добре.

Д-р Денкова: 50 са новите 40. Хайде, 35 (смее се). За едни луксът може да е спокойствието, за други – да имаш яхта, самолет. За Ричард Брансън е да отиде на Луната. В случая с NGDerm, луксът е в шанса да имаш своя персонална програма за превенция и грижа за кожата.

Защо да си направим ДНК тест на кожата?
– за да се ориентираме по-лесно кое е полезното за нас в съдържанието на един козметичен продукт
– за да избегнем ефекта проба-грешка от употребата на нови продукти
– за да спестим пари от продукти, които не са подходящи за нашата кожа
– за да знаем кои са слабите места на нашата кожа и да вземем профилактични мерки
– за да знае дерматологът ни какви процедури да ни предложи.

Категории, които изследва тестът NGDerm
– щети от слънцето и пигментация
– щети от свободни радикали
– гликиране
– твърдост и еластичност
– чувствителост и възпаление.

––––-

Надя – личният ми опит

Може би се ориентира от горното, че освен с малки изключения, при които гените ми са добри (например гликирането), по всички останали точки нещата се оказаха не толкова розови.

Организмът ми не се справя добре със синтеза на колаген, оксидативният стрес му влияе лошо, както и слънцето и т.н. Но начинът, по който съм се грижила за себе си в последните години е успял да промени нещата в моя полза, както отчете Д-р Денкова.

Пиша го изрично, защото резултатите от правилната грижа за себе си са трудно видими в ежедневието и понякога имаме нужда от подобно сравнение (генетика срещу епигенетика, или ДНК тестът срещу начина, по който реално изглеждам и се чувствам), за да разберем колко голяма крачка в правилната посока сме предприели. И в момента съм убедена, че ако преди 10 години не си бях променила храненето, движението, и всичко останало – днес наистина щях да изглеждам зле и най-вероятно да се чувствам още по-зле.

И горното е поредното доказателство за това. Затова – дерзай, не се отказвай и помни, че усилията се възнаграждават и няма нищо по-хубаво от адекватната грижа за теб самата.

P.S. Моята грижа до момента включва само правилно хранене, хранителни добавки и добре подбрана външна грижа със серум, крем за лице и маски. Нищо друго. Промяната, която ще предприема след теста е да заменя настоящият си серум с нов с ретинол и витамин С, и освен добавките, които вече пия (ONE & Daily, в които има всичко необходимо за мен), ще започна редовен прием и на антиоксиданти, в моя случай – астаксантин.

P.P.S. По традиция успях да се договоря за код с отстъпка за всички желаещи да си направят ДНК паспорт на кожата, който е NADIA5. Повече за теста може да се намери тук, а консултацията с доктор дерматолог и персонализираните препоръки за външна грижа и добавки са неизменна част от него.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: