Споделяла съм неведнъж, че сладко приготвям изключително рядко, обикновено по рождени дни, празници и… Коледа.
Просто покрай Коледа и Нова година ми се приисква цялата къща да ухае на печива, да ни е топло, уютно, да си приготвим по чаша чай и да се насладим на почивката с хубава книга или филм. И единственото, което ми липсва, за да е идилията пълна са десертите…
Затова днес ти предлагам 2 супер лесни за приготвяне десерта, в които да се влюбиш и които са перфектни за празниците, защото са леки и вкусни. При това и двата са здравословни, безглутенови и кето. Казах ли и че са супер вкусни, мисля че да. Е, вкусни са. Много!
И двата десерта се приготвят точно от 5 съставки и отнемат около 10 минути, без печенето.
Първият е италианска класика, за която ме подсетиха societeanonyme и за която ще ти трябват бадемово брашно, малко кокосова захар, мед, белтъци и кедрови ядки. А вторият – любимото ми брауни с кестеново брашно, какао на прах, масло, подсладител и яйца.
Pignoli
Pignoli са традиционни дребни сладки, популярни в Сицилия и Каталуния. И понеже състава им се доближава много до френските макарони, някои дори ги наричат Сицилиански макарони.
Аз лично обожавам френските макарони и според мен, двата типа сладки са много различни на вкус и това е нормално, предвид факта, че макароните са супер, супер сложни за приготвяне, както може да се подсетиш от рецептата им тук. Затова и за мен, pignoli-те са просто вид сладки – вкусни, сочни и много лесни за приготвяне.
За целта ще ти трябват:
2 чаши бадемово брашно
2/3 чаша кокосова захар
1 с.л. мед
2 белтъка
1/4 чаша кедрови ядки
Белтъците се разбиват на сняг в кухненски робот, с приставката за миксер, и постепенно към тях се добавят захарта, меда и бадемовото брашно. С малка лъжица се взима от сместта и се слага в тавичка за печене, а след това се добавят кедровите ядки отгоре. Пече се в предварително загрята на 175 градуса фурна за около 15-20 минути или докато не станат златисти в краищата. В Instagram highlights може да видиш и всички стъпки от приготвянето им, една по една.
Сервират се охладени с ароматна чаша чай и се съхраняват на стайна температура.
И само за инфо – оригиналните pignoli са бели, защото използват бяла захар. Моите са кафяви, заради кокосовата захар и не толкова сладки, отново заради нея. Ако искаш да опитам оригинала – рецептата е същата, но захарта е бяла.
Шоколадово брауни
Браунито пък е фаворит на мъжа ми, който е голям почитател на шоколада и всичко шоколадово. Моята интерпретация на десерта използва кестеново брашно и според мен само от него разликата във вкуса е невероятна, затова аз винаги използвам само и единствено него.
И е малко по-сладко отколкото е по принцип, отново, за да го нагодя към вкуса на Део. Ако предпочиташ браунито си по-натурално на вкус, можеш да намалиш захарта до 1/2 чаша, но предупреждавам, че кокосовата захар по принцип не е толкова сладка, колкото другите подсладители, затова ако ще я заменяш с нещо – намали и пропорцията й. Друга версия на същия десерт, може да намериш тук.
А за това брауни ще ти трябват:
1/3 чаша какао на прах
3/4 чаша кестеново брашно (или кокосово, бадемово и т.н.)
1/2 чаша краве масло
3/4 чаша кокосова захар
4 яйца
Всичко се разбърква заедно в кухненски робот. По желание, могат да се добавят цели лешници в готовото тесто.
Пече се 20-30 минути на 180 градуса във форма за торта или малка тавичка, като следиш да не загори отгоре. Лесно е, нали!
Весели празници от мен и ще се видим отново догодина :)))
P.S. Кухненският робот, който който виждаш тук е на Kenwood – MultiPro, с различни приставки и искам да те подсетя, че и ти можеш да спечелиш един кухненски робот от KENWOOD! Играта е тук, можеш да участваш колкото пъти желаеш, само не забравяй да добавяш хаштага #Kenwood към коментарите си!