Предколедно – 2 супер лесни безглутенови кето десерта

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Споделяла съм неведнъж, че сладко приготвям изключително рядко, обикновено по рождени дни, празници и… Коледа.

Просто покрай Коледа и Нова година ми се приисква цялата къща да ухае на печива, да ни е топло, уютно, да си приготвим по чаша чай и да се насладим на почивката с хубава книга или филм. И единственото, което ми липсва, за да е идилията пълна са десертите…

Затова днес ти предлагам 2 супер лесни за приготвяне десерта, в които да се влюбиш и които са перфектни за празниците, защото са леки и вкусни. При това и двата са здравословни, безглутенови и кето. Казах ли и че са супер вкусни, мисля че да. Е, вкусни са. Много!

И двата десерта се приготвят точно от 5 съставки и отнемат около 10 минути, без печенето.

Първият е италианска класика, за която ме подсетиха societeanonyme и за която ще ти трябват бадемово брашно, малко кокосова захар, мед, белтъци и кедрови ядки. А вторият – любимото ми брауни с кестеново брашно, какао на прах, масло, подсладител и яйца.

Pignoli

Pignoli са традиционни дребни сладки, популярни в Сицилия и Каталуния. И понеже състава им се доближава много до френските макарони, някои дори ги наричат Сицилиански макарони.

Аз лично обожавам френските макарони и според мен, двата типа сладки са много различни на вкус и това е нормално, предвид факта, че макароните са супер, супер сложни за приготвяне, както може да се подсетиш от рецептата им тук. Затова и за мен, pignoli-те са просто вид сладки – вкусни, сочни и много лесни за приготвяне.

За целта ще ти трябват:
2 чаши бадемово брашно
2/3 чаша кокосова захар
1 с.л. мед
2 белтъка
1/4 чаша кедрови ядки

Продуктите, които създадохме за теб:

Белтъците се разбиват на сняг в кухненски робот, с приставката за миксер, и постепенно към тях се добавят захарта, меда и бадемовото брашно. С малка лъжица се взима от сместта и се слага в тавичка за печене, а след това се добавят кедровите ядки отгоре. Пече се в предварително загрята на 175 градуса фурна за около 15-20 минути или докато не станат златисти в краищата. В Instagram highlights може да видиш и всички стъпки от приготвянето им, една по една.

Сервират се охладени с ароматна чаша чай и се съхраняват на стайна температура.

И само за инфо – оригиналните pignoli са бели, защото използват бяла захар. Моите са кафяви, заради кокосовата захар и не толкова сладки, отново заради нея. Ако искаш да опитам оригинала – рецептата е същата, но захарта е бяла.

Шоколадово брауни

Браунито пък е фаворит на мъжа ми, който е голям почитател на шоколада и всичко шоколадово. Моята интерпретация на десерта използва кестеново брашно и според мен само от него разликата във вкуса е невероятна, затова аз винаги използвам само и единствено него.

И е малко по-сладко отколкото е по принцип, отново, за да го нагодя към вкуса на Део. Ако предпочиташ браунито си по-натурално на вкус, можеш да намалиш захарта до 1/2 чаша, но предупреждавам, че кокосовата захар по принцип не е толкова сладка, колкото другите подсладители, затова ако ще я заменяш с нещо – намали и пропорцията й. Друга версия на същия десерт, може да намериш тук.

А за това брауни ще ти трябват:
1/3 чаша какао на прах
3/4 чаша кестеново брашно (или кокосово, бадемово и т.н.)
1/2 чаша краве масло
3/4 чаша кокосова захар
4 яйца

Всичко се разбърква заедно в кухненски робот. По желание, могат да се добавят цели лешници в готовото тесто.

Пече се 20-30 минути на 180 градуса във форма за торта или малка тавичка, като следиш да не загори отгоре. Лесно е, нали!

Весели празници от мен и ще се видим отново догодина :)))

P.S. Кухненският робот, който който виждаш тук е на Kenwood – MultiPro, с различни приставки и искам да те подсетя, че и ти можеш да спечелиш един кухненски робот от KENWOOD! Играта е тук, можеш да участваш колкото пъти желаеш, само не забравяй да добавяш хаштага #Kenwood към коментарите си!

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации:

wisdom kitchen My kitchen