НАУКАТА И ПРИРОДАТА В ПОМОЩ НА „ВТОРОТО СЪРЦЕ НА МЪЖА“ – гост автор Д-р Пашкулев

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Така се нарича от някои простатната жлеза, която всъщност боледува не по-рядко от сърцето при „силния пол“! Терминът „простата” се използва за първи път в Древна Гърция от Хипократ. Произлиза от гръцкото „простат”, което означава „предводител”, „застъпник”.

Анатомично, тя скромно пребивава под пикочния мехур, като обгръща горната част на пикочния канал (уретрата), пред правото черво. Функционално, има съществено значение за оплодителната способност на силния пол, както и за пълноценното му психическо и физическо здраве.

Произвежда простатен секрет, който е важна съставка на семенната течност, която способства придвижването и оцеляването на сперматозоидите. Обемът и структурата й зависят до голяма степен от хормоналното равновесие в организма, от имунната му защита, кръвообращението, нервната система и много други фактори – тя все пак е част от цялостния организъм на мъжа!

ПРОБЛЕМАТИКАТА

Простатата е невралгичен фокус на вниманието на все повече мъже, на техните семейства и на лекуващите ги специалисти. Дали по конвенционален път или с народни методи, всеки се опитва да допринесе с нещо както при затрудненията с уринирането на възрастните (което обичайно се дължи на увеличената жлеза), така и при коварните дълготрайни възпаления (а простатитът зачестява именно при младите хора!).

Статистиката сочи, че 80% от мъжете в даден период от живота си имат проблеми с простатната жлеза. Заболяванията се откриват в много случаи късно, тъй като мъжете се срамуват или си мислят, че ако някой научи, това би могло да накърни имиджа им и т.н. Но поне пред лекарите и близките хора е опасно да се мълчи по повод на такива проблеми, тъй като те могат да прогресират и също така да засегнат общото здраве.

А ако се касае за участие на полови предавани инфекции – съществува и висок риск от разнасянето им, дори и при еднократен интимен контакт! Хроничният простатит е труден за изкореняване, поради упоритото му протичане, макар и често да е с оскъдни симптоми.

Уголемената простата не просто затруднява уринирането, а и улеснява инфектирането на пикочните пътища и половите органи. И двете състояния могат да провокират различни сексуални, хормонални и психоемоционални проблеми.

ПОДЦЕНЯВАНАТА ПРОФИЛАКТИКА

Препоръчително е младите мъже с прекарани пикочополови инфекции редовно да се обследват под ръководството на уролог, а за тези на средна възраст (особено след 40 години) освен това е крайно време да подобрят и начина си на живот, за да намалят или отложат риска от уголемяване на жлезата.

Самолечението по правило е неадекватно – поради липсата на точно диагностиране, незнанието за възможни допълнителни болести, които изискват съответни терапии – а също и поради непълните или направо погрешни съвети, които изобилстват в масовите източници за информиране и особено в интернет. Така се губи немалко време, а колкото повече напредват проблемите, толкова е по-трудно те да бъдат преодолени!

ЦЯЛОСТЕН ПОДХОД ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО

Винаги най-добре е да се състави комплексна програма, с акцент върху здравословното хранене и начин на живот и индивидуалното съчетание от природни продукти.

Продуктите, които създадохме за теб:

„Тежките“ лекарства и операциите не са неизбежни при леките и средно тежки стадии на доброкачествените заболявания; докато при твърде авансиралите форми, както и при открит злокачествен процес, съвременните опции все пак не бива с лека ръка да се пренебрегват или дълго да се отлагат. Но и тук интегралните природните методи могат да са много важни – за повишаване на сумарния положителен ефект от комплексното лекуване, както и за намаляване на страничните ефекти на конвенционалното третиране.

Острите простатни възпаления се нуждаят от лекарско внимание, но едновременно с това е важно да дадем почивка на простатата, на пикочоотделителните и полови органи и на целия организъм, за да се ускори възстановяването.

Помагат кратките разтоварващи режими на:
– плодове,
– зеленчуци,
– сокове,
– шейкове (смутита),

Последвани от лека диета, с ограничение на:
– преработените продукти,
– лютото,
– солта,
– захарта и
– белобрашнените изделия.

Целите (или поне до пъпа) топли вани с отвари от овесени трици, смрадлика, дъбови кори, невен и други подходящи билки са много уместни. Ако са били ползвани антибиотици, ферментиралите храни и при нужда синбиотиците (съчетания от пробиотици и пребиотици) са задължителни.

Хроничният простатит често е сериозно предизвикателство. Важно е да се избегне безразборният прием на лекарства, които вече нямат същото действие, както при острата инфекция, а могат с течение на времето да натрупат редица негативи в организма.

Хранителната терапия тук е по-скоро дългосрочна общополезна диета за закрепване на имунитета и целия организъм.

Много полезни са пресните сокове и шейкове с участие на разноцветни плодове и зеленчуци:
– боровинки,
– арония,
– нар,
– бъз,
– моркови,
– червено цвекло и
– всякакви зеленолистни – цветът корелира със съдържанието на имунорегулиращи съставки.

Допълнително могат да бъдат полезни някои форми на специализирана физиотерапия, както и редица методи за психоемоционално регулиране и саморегулиране.

Що се касае до простатното уголемяване в по-напреднала възраст, обикновено тогава има и други поводи да се погрижим повече за здравето си. И за щастие, повечето общи препоръки са сходни – както за общо сърдечно-съдово, хормонално и имунно регулиране, така и за самата простата.

Преобладаването на цялостни растителни храни (включително като сокове, шейкове, кълнове и ферментирали продукти) е много важно, от животинските да се ограничават твърде тлъстите и преработените.

Важно е вечерта да се яде лека, постна и непикантна храна, в умерено количество и поне 2 часа преди лягане, ако искаме сънят да е качествен (при необходимост може да вземем топла вана, по-добре с магнезий, както и някакво билково успокоително, но възстановяването е приоритет №1).

Течностите вечер също следва да се ограничават, но сутринта и през деня – да се поемат обилно; касае се за топла вода, билкови чайове, сокове, смутита и зеленчукови бульони. Алкохолните напитки, особено концентратите, „удрят“ много лошо този чувствителен мъжки орган и следва да се изтласкат от менюто.

Природосъобразният начин на живот включва освен това и повече разнообразни движения (да са включени краката и коремът, това подобрява качеството на уринирането!), както и по принцип често пребиваване на открито (витамин Д се оказва все по-важен за целия организъм). В същата позитивна посока са антидепресивните мерки, а животът може и да е в някои отношения по-добър през вторите 50 години!

БИЛКИТЕ И ДОБАВКИТЕ

Ролята на лековитите растения при лечението и предпазването на основните болести на простатата може да е много важна – както за подобряване на конкретните оплаквания, а също и за повдигане на общото състояние на организма, което често е увредено, и то не само при мъжете в напредваща възраст.

Така например, теснолистната върбовка (известна още като „Иван чай“, кипрей и Epilobium angustifolium), е с изразено противовъзпалително и пикочогонно (диуретично) действие. Тя е преминала пътя от народното ползване през съвременни, строго научни тестове (особено в Германия). (Бел.ред. Научи повече за Иван-чай тук)

Използва се все по-широко за пречистване и дезинфектиране на пикочните пътища и половите органи, както и като помощно средство за повлияване на началната уголемена простата. Билката влияе положително и върху имунитета (за борба с разнообразни инфекциозни причинители и туморни клетки), успокоява и укрепва нервната система, подобрява храносмилането и обмяната на веществата.

В народната и научна медицина се прилагат още редица билки, храни, подправки и суплементи: бреза, леска, коприва, палма-джудже, ветрогон, троскот, магданоз, цветен прашец, цинк, витамин Д3 и т.н.

Фитопродуктите и добавките действат комплексно и меко, като рядко имат странични ефекти. При тях обаче е много важно постоянството – впрочем то е залог и за успеха на цялостното лекуване!

––––-

Автор: Д-р Димитър Пашкулев – специалист по интегрална природна медицина.

––––-

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: