Актуално за COVID-19 от конгреса на ESPEN

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Както знаеш от няколко години насам съм член на ESPEN (Европейската асоциация по клинично хранене и метаболизъм) и не пропускам ежегодния им конгрес. Тази година, заради COVID-19 конгресът беше дигитален, вместо в някоя Европейска столица, а голяма част от лекциите първият ден бяха посветени на вируса.

Затова днес споделям някои акценти от него, които може да са ти от полза.
Сподели и ти.

Президентът на ESPEN, Rocco Barazzoni, беше доста краен и на няколко поредни слайда използва думите „Malnutrition kills“. Malnutrition е термин използван често в нашите среди, който се отнася до дефицита на ценни вещества, както микро, така и макронутриенти, тоест протеини, витамини, минерали и есенциални мазнини.

Твърдението е, че хронично болните, както и хората с наднормено тегло, често са в такова състояние, откъдето и Rocco Barazzoni определи malnutrition-a като основен рисков фактор за COVID-19.

В графата влизат заболявания свързани с наднормено тегло, като диабет 2, както и сърдечно-съдови и ракови.

А по отношение на микронутриенти, дефицитът на:
– витамин А
– витамин D3
– витамин E
– витамин B6
– витамин B12
– минералите цинк и селен.

Надя – в резюме: комбинацията от здравословно хранене и допълнителен прием на микронутриенти, са най-добрата възможна превенция. Аз, както съм споделяла многократно, приемам ONE, в който има всичко необходимо без витамин А, а натурален витамин А си набавям чрез ферментирал черен дроб от треска (омега 3).

Продуктите, които създадохме за теб:

Joao Breda от Португалия засегна кърменето и COVID-19 и заяви, че няма риск от пренасяне на вируса с кърмата.

A Alessandro Laviano направи подробен анализ на случаите с COVID-19, които стигат до болница и ги обособи в 2 категории, по заболявания и по дефицити.

Тоест, заключенията до момента са, че COVID-19 протича по-тежко при хората с хронични или метаболитни заболявания от една страна, и при здрави хора, но с дефицити на ценни вещества, от друга. Или комбинация от двете.

Рискови фактори за тежко протичане на COVID-19 са:
– наднормено тегло
– диабет 2 – 10.9%
– хронични заболявания на дробовете – 9.2%
– сърдечно-съдови – 9%
– компроментирана имунна система – 3.7%
– други хронични заболявания – 16.5%
– пушачи (бивши и настоящи) – 1.3% – 2.3%

Рискови фактори, според дефицита на ценни вещества:
– витамин А
– витамин С
витамин D3
– витамин E
фолиева киселина
витамин B6
витамин B12
– минералите желязо, мед, цинк и селен
омега 3

Надя – в резюме: същите заключения като от първата лекция. Комбинацията от здравословно хранене и допълнителен прием на микронутриенти, са най-добрата възможна превенция…

Имаше въпроси след лекциите по отношение на приема на хранителни добавки, и се резюмираха 2 варианта:
– прием на мега дози за кратък период от време – само след направени изследвания в болница за дефицит на витамин D3, B12 & желязо;
– превантивен прием на ежедневни дози, като за всички витамини и минерали се цитираха до 100% от дневните нужди, а за витамин D3 – 15 μg или 300% от дневните нужди за България.

И отново подсещам, че комбинацията от ONE касис и омега 3 в случая се оказват една от най-добрите превенции, особено за всички, които ги приемат редовно отдавна.

Това бяха акцентите за COVID-19 от конгреса на ESPEN 2020 г, надявам се да са ти от полза!

Разкошен ден,
Надя

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: