имаш ли скрита непоносимост към някои храни и кои са топ 3 на алергените у нас?

Храниш се балансирано и здравословно, но не можеш да отслабнеш? Спрял си глутена, но очакваните резултати така и не идват? Настинките се подреждат една след друга, въпреки фрешовете богати на витамин С, които пиеш всеки ден? Детето ти прави чести ушни инфекции? Подминал си 20-те си години отдавна, но акнето е все така упорито? Или пък те мъчи жестоко главоболие доста по-често отколкото трябва? Време е да се замислиш и да прозреш факта, че най-вероятно имаш хранителна алергия, или ако терминът ти харесва повече – хранителна непоносимост.

Това означава, че в кръвта ти се намират малко повече от определени антитела. Говорим за IgE, IgA & IgG имуноглобулини или антителата появяващи се в кръвните проби при наличието на хранителна алергия. При две от тях (IgE и IgA) реакцията е моментална и е трудно да бъде замаскирана, затова хората с подобна алергия обикновено знаят за наличието й. Реакцията може да е обрив, появяващ се в рамките на минути или секунди след прием на храната алерген, сълзене от очите, кихане, задушаване и др., но винаги е моментална. Най-често срещаните подобни реакции в България са към полени или пролетна алергия, и към кучета и котки.

Подводният камък на антителата в случая са IgG имуноглобулините, или т.нар. алергични реакции от забавен тип. При тях нещата са силно замаскирани, невидими и отнемат до 48 часа, за да се проявят, затова е почти невъзможно да разбереш, че имаш подобна хранителна непоносимост без кръвен тест. Можеш обаче да я заподозреш, ако нещо не изглежда както трябва…

Подобна скрита алергия може да причини леки неудобства, като например акне тук-таме, невъзможност да се отслабне, стомашни проблеми с неизяснен произход, чести главоболия, обриви, но може да причини и доста по-сериозни проблеми като автоимунни процеси, силни болки в тялото, вътрешни възпаления и много други. Или с други думи казано – нещо не се случва според очакванията. Затова, ако имаш симптом, за който всички казват, че не е ясно какво го причинява – алергия от забавен тип е най-вероятният заподозрян.

Изходът от ситуацията? Кръвен тест откриващ IgG антитела или “елиминационна диета”, по време на която в рамките на 2-3 месеца (абсолютният минимум) спреш най-честите алергени.

Мисля, че вече всички знаем, че класацията за алерген номер 1 за последното десетилетие се поддържа стабилно от глутена. Млечните, разбира се, го следват плътно по петите, особено млечните краве продукти. Това, което за мен лично беше изненада е третият алерген, който наблюдавам напоследък в 90% от резултатите на клиентите си, при това със сила задминаваща глутена в пъти – ядките. Но, за да не си мислиш, че говоря празни приказки, ето и доказателствата:

ImuPro-nuts

Това, което виждаш са 4 различни резултата от тест за хранителна непоносимост от забавен тип изследващата IgG антитела, в които основна роля играят ядките. По учебник алерген номер 1 сред ядките е фъстъкът, но според мен фъстъците не са силно застъпени у нас, затова вместо тях в резултатите виждаш всички останали ядки – кашу, бадеми, лешници, кокос и дори бразилски орех. Често в резултатите се появяват и семена, най-вече лененото семе.

Изводът за теб? Ако вече се храниш балансирано, но резултатите не идват, започни да спираш един по един или най-добре наведнъж топ 3 на алергените у нас:
* глутен и всички зърнени с глутен;
* млечни, задължително краве млечни, но към тях често алерген са още овче и козе млечните (биволските не са част от тестовете, но по презюмпция е добре да се елиминират и те);
* ядки и семена.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.