имаш ли скрита непоносимост към някои храни и кои са топ 3 на алергените у нас?

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Храниш се балансирано и здравословно, но не можеш да отслабнеш? Спрял си глутена, но очакваните резултати така и не идват? Настинките се подреждат една след друга, въпреки фрешовете богати на витамин С, които пиеш всеки ден? Детето ти прави чести ушни инфекции? Подминал си 20-те си години отдавна, но акнето е все така упорито? Или пък те мъчи жестоко главоболие доста по-често отколкото трябва? Време е да се замислиш и да прозреш факта, че най-вероятно имаш хранителна алергия, или ако терминът ти харесва повече – хранителна непоносимост.

Това означава, че в кръвта ти се намират малко повече от определени антитела. Говорим за IgE, IgA & IgG имуноглобулини или антителата появяващи се в кръвните проби при наличието на хранителна алергия. При две от тях (IgE и IgA) реакцията е моментална и е трудно да бъде замаскирана, затова хората с подобна алергия обикновено знаят за наличието й. Реакцията може да е обрив, появяващ се в рамките на минути или секунди след прием на храната алерген, сълзене от очите, кихане, задушаване и др., но винаги е моментална. Най-често срещаните подобни реакции в България са към полени или пролетна алергия, и към кучета и котки.

Подводният камък на антителата в случая са IgG имуноглобулините, или т.нар. алергични реакции от забавен тип. При тях нещата са силно замаскирани, невидими и отнемат до 48 часа, за да се проявят, затова е почти невъзможно да разбереш, че имаш подобна хранителна непоносимост без кръвен тест. Можеш обаче да я заподозреш, ако нещо не изглежда както трябва…

Подобна скрита алергия може да причини леки неудобства, като например акне тук-таме, невъзможност да се отслабне, стомашни проблеми с неизяснен произход, чести главоболия, обриви, но може да причини и доста по-сериозни проблеми като автоимунни процеси, силни болки в тялото, вътрешни възпаления и много други. Или с други думи казано – нещо не се случва според очакванията. Затова, ако имаш симптом, за който всички казват, че не е ясно какво го причинява – алергия от забавен тип е най-вероятният заподозрян.

Изходът от ситуацията? Кръвен тест откриващ IgG антитела или “елиминационна диета”, по време на която в рамките на 2-3 месеца (абсолютният минимум) спреш най-честите алергени.

Мисля, че вече всички знаем, че класацията за алерген номер 1 за последното десетилетие се поддържа стабилно от глутена. Млечните, разбира се, го следват плътно по петите, особено млечните краве продукти. Това, което за мен лично беше изненада е третият алерген, който наблюдавам напоследък в 90% от резултатите на клиентите си, при това със сила задминаваща глутена в пъти – ядките. Но, за да не си мислиш, че говоря празни приказки, ето и доказателствата:

ImuPro-nuts

Това, което виждаш са 4 различни резултата от тест за хранителна непоносимост от забавен тип изследващата IgG антитела, в които основна роля играят ядките. По учебник алерген номер 1 сред ядките е фъстъкът, но според мен фъстъците не са силно застъпени у нас, затова вместо тях в резултатите виждаш всички останали ядки – кашу, бадеми, лешници, кокос и дори бразилски орех. Често в резултатите се появяват и семена, най-вече лененото семе.

Изводът за теб? Ако вече се храниш балансирано, но резултатите не идват, започни да спираш един по един или най-добре наведнъж топ 3 на алергените у нас:
* глутен и всички зърнени с глутен;
* млечни, задължително краве млечни, но към тях често алерген са още овче и козе млечните (биволските не са част от тестовете, но по презюмпция е добре да се елиминират и те);
* ядки и семена.

Продуктите, които създадохме за теб:

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: