Безплатна програма за подобряване на храносмилането

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Утре (3-ти октомври) имам рожден ден! И реших, спазвайки традицията, която въведох тази година, да го отпразнувам по най-подходящият за мен начин – като споделя с теб поредната БЕЗПЛАТНА програма. При това такава, която ще е подходяща за всички, защото според личните ми наблюдения всеки един от нас има някакви леки или по-сериозни проблеми точно по тази тема.

Информацията тук наистина е за всички, но все пак, ако трябва да прецизирам, ще кажа, че ще е най-ценна за хората с постоянно подут стомах и/или корем, рефлукс, кожни проблеми, дефицит на ценни вещества, чести стомашно-чревни проблеми, като запек, диария, болка и т.н. По-надолу има списък със симптоми, ако искаш да знаеш дали тази програма е подходяща и за теб – започни с тях.

Приятно четене и успех от мен!

Програма при проблеми с храносмилането

И така, време е да разбереш дали храносмилателната ти система разгражда пълноценно храната, която консумираш. И истината е, че ако си над 30 или 40+ годишна възраст, то най-вероятно тя вече не работи толкова оптимално, колкото ни се иска, защото, както разбра от конгреса на ESPEN, секрецията на ензими, стомашни сокове и всичко останало намалява с годините, при това със супер бързи темпове.

Затова и според мен, тази програма е изключително важна за всички и често проблемите на всеки един човек започват от тук… Най-малкото, защото целта на храненето ни е да си набавяме ценни вещества, а когато храносмилането не работи оптимално – този процес е нарушен, което води след себе си до недостиг на микро и макроелементи, като протеини, мазнини, фибри, витамини и минерали. Което пък означава, че организма ни няма достатъчно градивни елементи, за да се възстановява и регенерира.

Затова и аз лично смятам, че за всеки един от нас е изключително важно да е наясно дали организма му разгражда пълноценно храната, която приемаме и ако не го прави – да коригира ситуацията, защото в противен случай всичко останало, което правим за здравето си, може да се окаже не толкова успешно.

Точно тази стъпка е и нещото, което пропускат повечето хора, когато решат да спазват определен режим, а тя е толкова елементарна, колкото и необходима. Тази програма е Модул 1, с който, според мен, трябва да започва всяка програма за здраве и е днес тук, за теб.

Храносмилателен процес

Но преди да продължа, една бърза лекция за това как точно работи храносмилането и от кои органи зависи.

И започваме, разбира се, с устата, където започва механичното разбиване на храната на по-малки части и се секретира първата порция храносмилателни ензими, намиращи се в слюнката. От там надробената храна тръгва по хранопровода, за да се окаже 3-5 минути по-късно в стомаха.

Стомахът действа като резервоар за съхранение на храна, така че тялото да има достатъчно време да смели големите хранения правилно. Този централен орган не само съхранява временно храната, но и работи като наш личен блендер.

За смилането на храната, стомахът използва стомашна киселина и храносмилателни ензими, които се смесват с храната, която вече е започнала да се разпада в устата и хранопровода, за да ги превърне в стомашна каша. И едва след като стомахът си свърши работата и храната придобие консистенцията на течност или паста (тип крем супа или смути), тази смес е готова да навлезе в тънкото черво за =>

следващата стъпка.

Където в роля влизат черния дроб, жлъчката и панкреса, които секретират още храносмилателни ензими и жлъчен сок, които се вливат директно в началото на тънкото черво и финализират храносмилането на въглехидрати, протеини и мазнини, за да започне усвояването на ценни вещества.

Реално, в тънкото и дебелото черво храносмилането продължава с помощта на власинките и микроорганизмите, намиращи се там, но вече в много по-малки мащаби от до сега, и ролята на червата е по-скоро усвояване, а не храносмилане.

А сега нека видим и кои елементи са ни необходими за пълноценното разграждане на храната и къде какво може да се обърка.

Храносмилане

Тук главните герои са храносмилателните ензими, секретирани от слюнката и панкреаса, стомашна киселина и жлъчният сок, който се произвежда от черния дроб и се съхранява в жлъчката. Всички тези елементи работят в синхрон, стига да са налице.

Проблемът е, че от определена възраст нагоре, както разбра, секрецията им намалява и обикновено се оказваме в ситуация на недостиг на храносмилателни ензими и стомашна киселина. А при премахната жлъчка можем да се окажем и с недостиг на жлъчен сок.

Ролята на храносмилателните ензими е да превърнат храната, която консумираме в градивни елементи за тялото, като я разградят на съставните й части. Когато това не се случва – ние се чувстваме сити, защото стомахът ни е пълен, но реално тялото гладува, защото ценните вещества не стигат до клетките. Поставен в тази ситуация, организмът може да започне да подава и чести сигнали за глад, въпреки че сме се нахранили само преди час, затова и напоследък се наблюдава тенденция от malnutrition (недостиг на ценни вещества) точно при хората с наднормено тегло, както и при тези, които се хранят основно с рафинирани храни.

Симптомите, говорещи за непълноценно разграждане на храна са чувство на тежест след хранене, газове, подуване на червата, лош дъх, умора и доспиване след хранене, кожни проблеми и непреработена храна във фецеса.

Храносмилане

Стомашната киселина пък се секретира от стомаха и е отговорна за допълнителното разграждане на протеините, поддържането на баланса на чревната микрофлора като елиминира лошите бактерии още преди да са попаднали в червата и подпомагане работата на ензимите.

Симптомите, които говорят за недостиг или излишък на стомашна киселина (тук за съжалние са възможни и двете опции, затова ще ги разгледам отделно и двете) са гадене и повръщане, болка в стомаха, усилване на болката при притеснение и стрес, киселини, задържане на вода, липса на енергия и отново кожни проблеми. Уточнявам, че стомахът ни се намира горе (точно под бюста и сърцето, а не при пъпа), затова мисли за симптоми в тази област. Заболяванията, които се свързват с този недостиг или излишък на стомашна киселина са рефлукс, гастрит, язва, херния и автоимунни заболявания.

Ролята на жлъчния сок е да емулгизира мазнините и по този начин да помогне на ензимите секретирани от панкреаса за разграждането на мазнините до мастни киселини. Ще подготвя отделна публикация и по тази тема.

Или в резюме до тук, важно е и ензимите и стомашната киселина да са в оптимални количества, за да може тялото да черпи максимум ценни вещества от приетата храна и ние да се чувстваме добре, да сме здрави, да имаме енергия и т.н.

Симптоми

А сега, нека видим и дали всичко при теб е наред. За целта, разгледай внимателно списъците тук и ако имаш един или няколко от описаните симптома, чети по-надолу, за да научиш какви мерки могат да се предприемат. Симптомите са разделени на 2 колони, защото отговарят на различни ситуации – първата може да означава недостиг на храносмилателни ензими, а втората – недостиг или излишък на стомашна киселина.

Храносмилателни ензими:

– чувство на тежест след хранене
– газове
– подуване на корема и/или червата
– доспиване след хранене
– чувство на умора след хранене
– лош дъх в устата
– непреработени парченца храна във фецеса
– изтъняване на косата и/или косопад, при жените
– чупливи нокти
– хронична умора и депресивни състояния
– кожни проблеми извън тинейджърска възраст

Стомашна киселина:

– запек и/или диария
– непреработени парченца храна във фецеса
– виене на свят след хранене
– болка в стомаха 1 час след хранене или през нощта
– киселини, гадене и/или повръщане след хранене
– задържане на вода
– рязко подуване на стомаха и/или червата след хранене
– сърбежи в областта на ануса
– лош дъх в устата
– хроничен чревен дисбаланс
– изтъняване на косата и/или косопад, при жените
– чупливи нокти
– хронична умора и депресивни състояния
– кожни проблеми извън тинейджърска възраст

Преди да продължиш, още едно важно уточнение – добре е да помним, че наличието на симптом често е многопластово и може да има няколко причини за него, а не една. Например, подуването на корема може да е от недостиг на храносмилателни ензими, но може да е и реакция към дадена храна, като хранителна непоносимост. Затова започвайки от тук, се действа на принципа на елиминацията. Тоест, може да се опиташ да станеш изследовател на собственото си тяло и да разбереш кое какво ти причинява.

В случая, ако забележиш, че спазвайки програма за подобряване на храносмилането подуването на стомаха изчезне – значи проблем е бил само недостига на ензими. Ако обаче подуването продължава да е налице – тогава вече може да говорим и за чревен дисбаланс, непоносимост към някоя храна или недостиг на някой специфичен ензим, например лактаза, който не е засегнат тук.

И, разбира се, имай предвид, че част от симптомите са свързани с недостиг на някои ценни вещества в храненето, както и недостиг на пробиотици, затова понякога прием на многопрофилна хранителна добавка като ONE може също да ги тушира.

Недостиг на храносмилателни ензими

Тук ще си говорим за храносмилателните ензими, които се секретират от слюнката, стомаха, панкреаса и жлезите в червата. Най-често пренебрегваните от тях обаче са ензимите в слюнката, затова и първата препоръка е:

Недостиг или излишък от стомашна киселина

Солната киселина като част от стомашния сок играе супер важна роля в здравето ни, защото разгражда храните и по-специално протеините, за да може след това организма ни да ги усвои и да ги използва. Затова и дефицитът на солна киселина е предпоставка за хранителни непоносимости и дефицити на ценни вещества, която е редно да се отметне.

В България не съществува клиничен тест, който да измерва нивата на стомашна киселина, затова се препоръчва прилагането на домашен такъв.

За целта се използва капсула betain HCl или 1 ч.л. сода за хляб. И сутрин на гладно се изпива чаша вода на стайна температура с разтворена 1 чаена лъжица сода за хляб (или капсула betain, капсулата не се разтваря), като в същото време си мислиш за храна, за да стимулираш синтез на стомашни сокове.

3 до 5 минути след изпиването соденият коктейл трябва да е в стомаха, при което би трябвало да се образуват газове, тоест да последват оригване или газове.

От тук насетне има 3 възможни сценария:

– нивата на стомашна к-на в стомаха да са нормални,
– нивата да са ниски или
– нивата да са прекалено високи.

Разпознават се по следното:

– ако в рамките на 3 до 5 минути започнат оригване или газове се приема, че нивата на стомашна киселина са в норма и стомахът ти е в перфектно състояние;
– ако не се случи нищо или се случи след повече от 10 минути се счита, че няма достатъчно стомашна киселина;
– и трета опция, ако оригванията продължат през целия ден или се почувства силен дискомфорт, парене и затопляне в стомаха, това може да означава, че стомашна киселина е в повече. В такъв случай е добре да се изпие чаша мляко, за да се успокои стомаха.

Важно уточнение: тестът със содата не е на 100% точен, но при кожни проблеми шансовете за дефицит на стомашна киселина са почти 90%. Единственото, което може да даде грешен резултат е ако в момента приемаш медикаменти подтискащи производството на стомашна киселина.

Какво се прави, ако се окаже, че има недостиг на стомашна киселина:

Противоречия по темата

разбира се, не липсват. И това е нещо, за което ми е трудно да говоря, защото за последните години съм се опитвала да водя разговор по темата с редица доктори и всеки път съм срещала стена пред себе си. Но конгресът на ESPEN ми даде куража и знанието, че вече и в Европа има промяна на мисленето по нея и затова, днес, си позволявам да споделя нещо, което най-вероятно няма да чуеш от доктора си у нас.

Казусът произлиза до голяма степен от старите и новите изследвания и наблюдения по нея. Преди се е смятало, че всички хора със стомашни симптоми имат ИЗЛИШЪК от стомашна киселина и лечението е било изписване на медикаменти, подтискащи производството й (т.нар. PPI лекарства – инхибитори на протонната помпа).

И това, наистина е възможен сценарий, но днес вече се знае, че това не е казусът при всички хора, а едва при 10-20% от случаите или най-вече при хората със специфични заболявания, които могат да причинят хиперхлоридия (увеличена секреция на стомашна киселина).

По данни от последните години, 80-90% от хората със симптоми всъщност са с НЕДОСТИГ на стомашна киселина, а не с излишък. Забелязва се също едно леко отдръпване на някои доктори (като Prof. Scheider) от използването на PPI медикаменти за дълъг период от време и препоръка лекарството да се изписва само кратковременно и при реална нужда.

От личното ми проучване, което не е последна инстанция в никакъв случай и не бива да се възприема като препоръка, забелязвам че се прави следното разграничение по заболявания:

– при язви и гастрити на дванадесетопръстника почти винаги се налага PPI медикамент за извествен период от време (2-3 седмици), за да се даде възможност на язвата да зарастне по-бързо;
– докато при рефлукс (ГЕРД) все по-често се говори, че е причинен от недостиг на стомашна киселина (терминът за недостиг е хипохлоридия – тук има пълно медицинско изследване по темата, а тук добре написана статия от доктор-специалист;
– за хеликобактер пилори също се твърди, че се разраства заради недостиг на стомашна киселина и това е доста логично, защото ролята на солната киселина е да неутрализира всички микроорганизми попадащи в стомаха;
хранителните непоносимости също се смятат за следствие от недостиг на стомашна киселина, защото те са реакция на организма към даден протеин, а солната киселина разгражда протеините до амино киселини. Затова и при доказани IgG хранителни непосимости е добра идея първо да се започне с корекция на храносмилането;
– както при и кожни проблеми, розацея, пропускливи черва и автоимунни заболявания, които все по-често се свързват с недостиг на стомашна киселина.

И понеже знам, че ще попиташ защо горната информация не стига до теб от доктора ти. Ами, защото ситуацията е следната – за да може дадено знание да стане стандартна практика в докторските кабинети, това отнема време – да се усъвършенства, да влезе в учебниците, да започне да се преподава и да има фиксиран протокол за него, а това отнема средно около 30 години. Подробна информация защо отнема чак толкова време ще намериш в книгата ми “В търсене на истината за храната и здравето”.

И как може да се подпомогне организма при излишък

– прием на алое концентрат като гел или напитка сутрин на гладно и преди всяко основно хранене, 5-20 мл
– зелев сок под формата на фреш – успокоява стомаха, добре е да се пие през деня и по време на хранене
– куркума към храната и/или прием като хранителна добавка
колаген и/или костен бульон – регулират производството на стомашна киселина и заздравяват лигавицата
– избягване на съставките, които дразнят стомаха, като кофеин, захар, аспирин, пикантни храни, твърде студени или твърде топли храни, и нитратите в месото (като колбаси, салами и т.н.)
– и при наличие на язва – избягване на всички сурови плодове и зеленчуци, като често в тази ситуацията препоръката е да се наблегне на омекотени, сготвени зеленчуци, белени бобови и по-малко ядки, семена и храни с твърди люспи.

Препоръките се спазват докато стомахът се успокои и производството на стомашна киселина се нормализира. В случаите на дефицит – докато не започне леко парене и затопляне в стомаха – това показва, че вече има достатъчно стомашна киселина. А при излишък докато симптомите не отшумят.

Храни и билки, които подпомагат храносмилането

Билки:

Алое
Бял трън
Джинджифил
Канела
Кардамом
Кимион
Куркума
Лайка
Лимонена трева
Лют червен пипер
Магданоз
Мента
Сладък корен
Пелин
Черен пипер (пиперин)

Храни:

Авокадо
Ананас (богат на бромелаин)
Артишок
Бери-та
Вода, гел-вода
Глухарче
Гхи
Кокосово масло
Костен бульон / колаген
Кисело зеле
Папая (папаин)
Сладък картоф
Цитруси – кора от портокал, лайм, лимон, грейпфрут
Фенел
Чиа семена

Хранителни добавки

Наименованията на добавките, които компенсират горните дефицити са както следва:
– храносмилателни ензими – digestive enzymes
– стомашна киселина – betaine HCl
– жлъчен сок – ox bile

При ензимите има различни видове, като всеки един от тях има различно действие и може да се използва при различни ситуации, затова тук ще споделя само тези подходящи за храносмилане, които съм тествала лично.

Генералното им разделение е дали са на самостоятелна формула (само ензими) или имат betaine (стомашна киселина) и ox bile (жлъчен сок) във формулата. За да се ориентираш кои са по-подходящи за теб – виж и симптомите за солна киселина, за да прецениш дали имаш нужда и от тях.

Добра смесена формула, според мен, е Super enzymes на NOW foods.

А добри самостоятелни формули (без betaine) са КорЕнзим или изцяло растителните с ензими, като бромелаин (от ананас) и папаин (от папая), например тази на Sanct Bernhard.

Самостоятелна формула стомашна киселина е Betaine HCl, като най-добрите се водят тези с добавен pepsin, като бетаина на NOW foods.

И самостоятелна формула за разграждане на мазнините е Ox bile, която се препоръчва най-вече на хората с премахната жлъчка. В България не съм срещала самостоятелна формула ox bile, но може да се поръча от САЩ. При премахната жлъчка, също се твърди, че организма изпада в по-сериозни дефицити на ценни вещества в рамките на 3 години след операцията, ако не се вземат мерки, затова ако си в тази ситуация – проучи допълнително, разговаряй с лекаря си и вземи мерки. Обикновено се препоръчва прием на ox bile, както и мулти витаминна и минерална формула.

Извън добавките, хубава идея е да се добавят и билки на чай, които да подпомогнат храносмилането и ако има нужда – черния дроб.

Добри формули, според мен, в България са чайовете с билки на Здравей и по-специално тази формула за Красиво тяло.

Личното ми мнение

Храната и храносмилането са важни, здравето на храносмилателния ни тракт е важно, мисля че няма спорове по темата. Все пак, още Хипократ ни го е казал.

Но тук идва ред и на полемиката. Ако храносмилането ни не работи оптимално, което така или иначе се случва от 40-годишна възраст нагоре, и не разполагаме с достатъчно ценни вещества, за да сме здрави, кое е по-важно – да приемаме хранителни добавки, за да компенсираме недостига на витамини и минерали или да приемаме хранителни добавки за подобряване на храносмилането (ензими например)?

И аз лично приемам ONE (колаген, пробиотици, витамини и минерали), за да не се притеснявам излишно дали си набавям в крайна сметка всичко необходимо само с храната или не, но от време на време пия и ензими (1-2 пъти в годината).

А извън тях се опитвам да прилагам и всички възможни други мерки, които могат да ни помогнат – дъвчене, правилно комбиниране на храните, накисване, ферментиране, горчиви храни, рутина в храненията, чайове с билки и т.н.

Това беше от мен! А сега е твой ред – прочети внимателно, проучи допълнително, консултирай се с личния си лекар, направи си списък с всички препоръки и идеи, които смяташ за важни за себе си и полека започни да ги спазваш. Не бързай и си дай време. Новото ти здраво и силно тяло те очаква! Успех!

Използвани източници:

CSNN protocols
CSNN, Handbook for CSNN students
39th ESPEN congress on clinical nutrition, The Hague, 2017
Essentials of Human Anatomy and Physiology
Dr. Axe - How Your Digestive System Works - link

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.