Тайният еликсир за по-добро храносмилане, част 1

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

От древни времена хората търсят тайният еликсир за вечна младост – философският камък, Светият граал, гъбата на безсмъртието, амрита, амброзия и какво ли още не. Дори и любимият ми Хари Потър не само, че не пропусна темата, ами имаше цяла книга по нея.

Аз пък не търся еликсира на безсмъртието, този за добро храносмилане ми върши чудесна работа, особено като се има предвид, че поне 90% от хората, с които работя имат проблеми с храносмилането, което може да се завихри в десетки различни симптоми и проблеми.

Като например – подуване на корема, тежест след хранене, газове, оригване, умора и доспиване след хранене, кожни проблеми, болка в стомаха, рефлукс, гадене и повръщане и много други.

И това е само началото, защото недобре разградената храна носи след себе си плеяда от проблеми, сред които пропускливост на червата, автоимунни заболявания, колити и редица други.

Затова е важно да му се обръща внимание.

А за да ти помогна да подобриш и ти своето храносмилане, днес стартирам месец посветен на темата, в който ще разгръщаме заедно древните тайни една след друга със следните видеа:

  • има ли таен еликсир за по-добро храносмилане;
  • как да си го приготвим в домашни условия (няма да превръщаме камъка в злато, но почти :));
  • най-добрите съставки за домашно приготвяне на еликсира и кое е по-доброто решение – еликсир или хранителна добавка;
  • перфектни комбинации за истинска наслада на сетивата подходящи за преди и след хранене.

Готова ли си? Започваме!

Разбери за какво става въпрос днес, а следващата седмица очаквай и част 2 по темата, в която ще споделя КАК да се възползваш от тайният еликсир и ти, с точни инструкции и рецепти.

Видео текст:

Здравей, аз съм Надя Петрова, а днес е вторник и ние отново търсим истината за ЗДРАВЕТО, без разбира се да пропускаме и удоволствието от храната и живота.

А днес ще разкрия пред теб една тайна, която може пък да се окаже и добре забравена стара истина, от която са се възползвали всички поколения преди нас.

Знаеш ли, че съществува напитка позната на предците ни от хилядолетия насам, която има супер сили, особено по отношение на храносмилането и здравето на целия храносмилателен тракт! Да, невероятно, нали! Темата е супер свежа и актуална, особено като се има предвид, че 90% от хората имат проблеми с храносмилането, затова и реших да посветя видеата в следващия месец тук точно на нея и да споделя с теб как да подобриш храносмилането си с помощта на този чуден еликсир.

А той наистина е чудодеен и в миналото е бил познат под много и различни имена – еликсир, лечебен тоник, тинктура, храносмилачка :)))))

добре де, това последното си го измислих. Но истината е, че това е НАПИТКА и тя има следните свойства:

– увеличава слюноотделянето, а както знаеш в слюнката се съдържат голям процент от необходимите ни храносмилателни ензими за разграждане на въглехидратите в храните;
– стимулира стомаха да отделя повече солна киселина, който пък се справя с протеините в храните и подпомага работата на ензимите;
– кара черният дроб да създаде повече биле за разграждане на мазнините и жлъчката да секретира повече от него, като по този начин не само, че позволява на по-голяма част от мастно разтворимите витамини да се разградят напълно, но и помага на черния дроб да изхвърля по-лесно всички ненужни на тялото вещества, като ксено-естрогени, химикали и други;
– регулира нивата на кръвна захар, като с това помага на панкреаса да произведе още храносмилателни ензими
– помага за заздравяването на стомаха и червата;
– бори се с чревния дисбаланс, защото не остават много неразградени храни, с които лошите бактерии да си устройват пир;
– и стимулира перисталтиката като подбутва естественото движение на червата! Wow!

Или с други думи казано – този еликсир играе ролята на ензими, солна киселина, жлъчен сок, детоксикатор и лаксатив – 5 в едно и буквално казва на организма ти – Хей, събуди се! Има храна за разграждане!

А истината за тази напитки е, че всичките й лечебни свойства идват от една нейна характеристика – тя е горчива на вкус, от там и съвременното и име – горчивка или bitters на английски и според колегите ми на запад, точно тя е и едно от липсващите звена в съвременното ни хранене.

Всъщност точно горчивият вкус на тази напитка завихря циклона от събития, който споделих с теб преди малко и чиято роля е да се подобри храносмилането и работата на целия храносмилателен тракт. А както, убедена съм, че знаеш – ти си не само това, което ядеш, а също така и това, което организма ти разгражда и усвоява, за да може да черпиш максимума от ценните вещества в храните.

Продуктите, които създадохме за теб:

Затова, препоръката ми е да запомниш думата ГОРЧИВКА и да има такава към почти всяко твое ястие, особено към по-тежките такива.

В действителност, проблемът на нашето съвремие е едно бавно и постепенно изместване на вкуса от горчиво и кисело към сладко, по-сладко и най-сладко. Замисли се за момент за киселото ни мляко например, чието име е КИСЕЛО мляко, тоест то се предполага да е кисело на вкус. Това, което си купуваме от магазините обаче не е кисело, то е или сладко или в най-добрия случай – неутрално. Затова и на малките деца днес като им се даде истинско кисело мляко – на тях не им харесва. Защото вкусът е автентичен, кисел.

Същото е и с горчивите храни и напитки, които реално днес са почти извадени от менюто ни, а те имат огромни ползи за здравето, защото стимулират определени центрове в мозъка, устата, стомаха и червата да работят по-ефективно. За пример – пусни си видеото отначало и отново изслушай върволицата от събития, която предизвиква наличието на горчива напитка преди, по време на или след хранене. Стимулацията на всички тези центрове е уникална сама по себе си и извън този еликсир е невъзможно да срещнеш друг с подобен ефект.

И така, надявам се, че успях да те убедя, че горчивката е добре да стане неизменна част от бъдещото ти меню. И понеже знам, че си нетърпелива, ще ти кажа още днес, че горчивката може да се купи, разбира се, но може и съвсем лесно да се приготви в домашни условия. Тема, на която ще посветя следващите няколко видеа тук.

А набързо – еликсирът е микс от различни горчиви билки и храни в тинктура от алкохол. Билките могат да са свежи и сушени, алкохолът трябва да е силен, а времето за отлежаване на еликсира е от 2 до 4 седмици, но за това ще си говорим по-подробно следващата седмица!

Това беше от мен за днес, а сега е твой ред – сподели видеото с приятели във фейсбук, за да им помогнеш да подобрят храносмилането си и те, а ние ще се видим отново следващия вторник!

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: