Най-добрите съставки за домашно приготвяне на еликсир, част 3

И така, след като се примири с факта, че има ОЩЕ едно нещо, което би било добре да си приготвяш, ако искаш да си здрава, днес продължаваме със супер интересната тема за тайният еликсир за по-добро храносмилане и ще разгледаме кои съставки са най-подходящи за него. Ако случайно си изпуснала кой е този еликсир и как да си го приготвиш вкъщи, темите са тук и тук.

Но преди да продължа ще направя още едно уточнение – може вече и да си се ориентирала, но горчивката е един разкошен продукт не само защото подобрява храносмилането и ти намира допълнителна работа в кухнята ;)).

В действителност чрез съставките, които добавяш в нея може да влияеш и на много други казуси. Като например:

Може да добавиш от така наречените подправки адаптогени (имало и такива!), които ще ти помогнат да постигнеш хормонален баланс, да подобриш реакцията на собствения си организъм към стрес и да балансираш имунната система. Най-подходящи за целта са подправките, които се използват от хилядолетия в Аюрведа и традиционната китайска медицина (не се шегувам), като женшен, ашваганда, босилек и женско биле.

Ако пък искаш да намалиш болката в тялото и да работиш в посока намаляване на вътрешните възпалителни процеси – добави джинджифил и куркума. И така нататък.

Реално, с помощта на горчивката и тайните ти заложби в кухнята за забъркване на рецепти, ще можеш да постигнеш всичко – от подобряване на храносмилането, през балансиране на хормоните, та дори и до увеличаване на сексуалния апетит. При това само с 1 продукт!

Но понеже темата на деня е храносмилането, нека видим и кои са най-добрите билки точно за тази задача.

И от проучването, което проведох по темата стигнах до извода, че това са точно горчивите храни, от които повече от нас бягат като дявол от тамян:
– пелин
– цитрусите, като грейпфрут, лимон и портокал
– кафе (100% Арабика) и натурални горчиви какаови зърна
– глухарче, като при него може да използваш и листата и корена
– куркума, лайка, женско биле, мента, канела, бял трън, хидрастис и джинджифил.

Е, кой ще те накара да пиеш пелин по цял ден, ако не аз! :))

Облагодетелствани в случая са само бременните и кърмещите, за които повечето от тези съставки не са подходящи и на тях ще им се наложи да се задоволят с:

– лайка, джинджифил, листа и корен на глухарче, корен от репей и корен от жълт лапад.

Някои източници дори твърдят, че подобна горчивка може да се използва и за туширане на неразположенията по време на бременност. Затова ако си в тази категория – пробвай, поне няма да навреди.

image

И след като разбра кои съставки е добре да добавиш в домашната си горчивка, за да подобриш храносмилането и да се превърнеш от жената-змей в благо агънце, нека разгледаме и една друга важна тема, за която получих доста запитвания напоследък – горчивка срещу храносмилателни ензими. Кое е по-добро и каква е разликата между двете.

И съществените разлики според мен са 3.

На първо място – хранителната добавка набавя готови ензими на организма, които той може да използва веднага, а горчивката стимулира организма да произведе повече сам. Тоест, в единия случай имаме помощ отвън, в другия – помощ отвътре.

На второ – ензимите набавят само това – храносмилателни ензими, а горчивката е в пъти по-комплексен продукт и стимулира организма да произведе сам повече ензими, но и бетаин, жлъчен сок и така нататък – изгледай отново първото видео от поредицата, за да се подсетиш.

Отделно, както разбра преди малко, горчивката може да се използва и не само за корекция на храносмилането, а и за много други казуси. Ако темата ти е интересна – напиши коментар във фейсбук, че искаш още и ще споделя кои подправки с какво могат да ти помогнат.

И на трето – този път в полза на ензимите (нали трябва да сме балансирани :) – ензимите действат в пъти по-бързо. Затова например, когато работя с клиенти винаги започвам с ензими, просто от тях ефекта е видим и бърз, човек се мотивира да продължи и е доволен от постигнатото. Или казано по-ясно – друго си е стомаха да ти спадне за 2 седмици и най-сетне да разбереш, че плочките на корема можело и да не бъдат мираж…

Ензимите обаче не бива да се пият вечно, защото организма ни свиква с тях и става мързелив, тоест спира да произвежда такива сам.

Затова извън новите хранителни навици, на които уча клиентите си, паралелно с ензимите е добра идея да започне да се въвежда и горчивка. По този начин един ден ензимите могат да се спрат и да се остане само на останалите правила, сред които влиза и горчивката, и човек да се чувства превъзходно, да разгражда пълноценно храната, която яде и корема му да си стои там където му е мястото – плътно прибран.

От друга страна, ако се разчита само на горчивка и определените правила в храненето – резултатите също ще са налице, но с по-бавни темпове.

За сравнение, от качествени ензими можем да очакваме подобрение в симптомите само след 2 седмици, докато ако разчитаме само на горчивка може да минат от 2 до 8 седмици за видим резултат. Или казано по друг начин – както и с всеки друг натурален подход – и този изисква време :)))

Това беше от мен за днес, надявам се да съм ти била полезна! А ние ще се видим отново следващия вторник, когато ще ти дам няколко идеи за супер свежи коктейли, които ще превърнат горчивката в най-желаният завършек на всяко хранене от цялото семейство и най-вероятно ще ми простиш пелина в нея!

Ако темата ти е интересна – сподели я и с приятели във фейсбук, за да помогнем на повече хора да се грижат за себе си по най-добрият възможен начин!

Разкошен ден!

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.