Най-добрите съставки за домашно приготвяне на еликсир, част 3

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

И така, след като се примири с факта, че има ОЩЕ едно нещо, което би било добре да си приготвяш, ако искаш да си здрава, днес продължаваме със супер интересната тема за тайният еликсир за по-добро храносмилане и ще разгледаме кои съставки са най-подходящи за него. Ако случайно си изпуснала кой е този еликсир и как да си го приготвиш вкъщи, темите са тук и тук.

Но преди да продължа ще направя още едно уточнение – може вече и да си се ориентирала, но горчивката е един разкошен продукт не само защото подобрява храносмилането и ти намира допълнителна работа в кухнята ;)).

В действителност чрез съставките, които добавяш в нея може да влияеш и на много други казуси. Като например:

Може да добавиш от така наречените подправки адаптогени (имало и такива!), които ще ти помогнат да постигнеш хормонален баланс, да подобриш реакцията на собствения си организъм към стрес и да балансираш имунната система. Най-подходящи за целта са подправките, които се използват от хилядолетия в Аюрведа и традиционната китайска медицина (не се шегувам), като женшен, ашваганда, босилек и женско биле.

Ако пък искаш да намалиш болката в тялото и да работиш в посока намаляване на вътрешните възпалителни процеси – добави джинджифил и куркума. И така нататък.

Реално, с помощта на горчивката и тайните ти заложби в кухнята за забъркване на рецепти, ще можеш да постигнеш всичко – от подобряване на храносмилането, през балансиране на хормоните, та дори и до увеличаване на сексуалния апетит. При това само с 1 продукт!

Но понеже темата на деня е храносмилането, нека видим и кои са най-добрите билки точно за тази задача.

И от проучването, което проведох по темата стигнах до извода, че това са точно горчивите храни, от които повече от нас бягат като дявол от тамян:
– пелин
– цитрусите, като грейпфрут, лимон и портокал
– кафе (100% Арабика) и натурални горчиви какаови зърна
– глухарче, като при него може да използваш и листата и корена
– куркума, лайка, женско биле, мента, канела, бял трън, хидрастис и джинджифил.

Е, кой ще те накара да пиеш пелин по цял ден, ако не аз! :))

Облагодетелствани в случая са само бременните и кърмещите, за които повечето от тези съставки не са подходящи и на тях ще им се наложи да се задоволят с:

Продуктите, които създадохме за теб:

– лайка, джинджифил, листа и корен на глухарче, корен от репей и корен от жълт лапад.

Някои източници дори твърдят, че подобна горчивка може да се използва и за туширане на неразположенията по време на бременност. Затова ако си в тази категория – пробвай, поне няма да навреди.

image

И след като разбра кои съставки е добре да добавиш в домашната си горчивка, за да подобриш храносмилането и да се превърнеш от жената-змей в благо агънце, нека разгледаме и една друга важна тема, за която получих доста запитвания напоследък – горчивка срещу храносмилателни ензими. Кое е по-добро и каква е разликата между двете.

И съществените разлики според мен са 3.

На първо място – хранителната добавка набавя готови ензими на организма, които той може да използва веднага, а горчивката стимулира организма да храносмила по-добре сам. Тоест, в единия случай имаме помощ отвън, в другия – помощ отвътре.

На второ – ензимите набавят само това – храносмилателни ензими, а горчивката е в пъти по-комплексен продукт и стимулира организма да произведе сам повече ензими, но и бетаин, жлъчен сок и така нататък – изгледай отново първото видео от поредицата, за да се подсетиш.

Отделно, както разбра преди малко, горчивката може да се използва и не само за корекция на храносмилането, а и за много други казуси.

И на трето – този път в полза на ензимите (нали трябва да сме балансирани :) – ензимите действат в пъти по-бързо, при тях ефекта е видим и бърз, човек се мотивира да продължи и е доволен от постигнатото. Или казано по-ясно – друго си е стомаха да ти спадне за 2 седмици и най-сетне да разбереш, че плочките на корема можело и да не бъдат мираж…

С дозата ензими обаче трябва да се внимава, защото при прекаляване, организма ни може да свикне с тях и да стане мързелив, тоест да започне да произвежда още по-малко такива сам. Затова, според мен, тук е редно да се приема минимума, само колкото да се компенсира това, което организма ни е спрял да произвежда сам.

Затова извън новите хранителни навици, на които се надявам да те уча тук, паралелно с ензимите е добра идея да започнеш да въвеждаш и горчивки или други техники за подобряване на храносмилането. По този начин ще се чувстваш превъзходно, ще разграждаш пълноценно храната, която ядеш и корема ти ще си стои там където му е мястото – плътно прибран.

Ако пък искаш да разчиташ само на горчивка и определените правила в храненето – резултатите също ще са налице, но с по-бавни темпове.

За сравнение, от качествени ензими можем да очакваме подобрение в симптомите само след 2 седмици, докато ако разчитаме само на горчивка може да минат от 2 до 8 седмици за видим резултат. Или казано по друг начин – както и с всеки друг натурален подход – и този изисква време :)))

Това беше от мен за днес, надявам се да съм ти била полезна! А ние ще се видим отново следващия вторник, когато ще ти дам няколко идеи за супер свежи коктейли, които ще превърнат горчивката в най-желаният завършек на всяко хранене от цялото семейство и най-вероятно ще ми простиш пелина в нея!

Ако темата ти е интересна – сподели я и с приятели във фейсбук, за да помогнем на повече хора да се грижат за себе си по най-добрият възможен начин!

Разкошен ден!

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: