Ден 1 от почивката на Пешо

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

“Здрасти, Дончо,

Пристигнахме, и да ти кажа, на морето – красота! Кеф ти гледка, кеф ти храна. Хотела на плажа, басейн – голям, аниматори за детето на всяка крачка, някакви каланетики за жената и бар на басейна, само за мен!

Така де, 5 звезден хотел е все пак, цяла година за това работя, да е най-хубавия – all inclusive, само жената да е доволна. Викам си, ей го – дойде и моето време. Пиене и ядене на корем, плажче, това-онова.

И още първия ден – всичките ми мечти – на пух и прах.

Слизаме за закуска и хората едни шведски маси опънали, а на тях само мляко от пиле няма. То не са сьомги, хайвери, масълце, няколко вида хляб, кроасани, банички, 5 вида яйца, беконче. Изобщо – пир!

И точно ми грейнаха очите и а-ха да взема 2 чинии и да започна да пълня и онази, моята, като ме хвана за ръката и ме тегли към масата с плодовете. Плодове! При целия този разкош наоколо!

Значи, не обичам да правя сеири пред чужденците, че и без това ни е излезнало име, обаче не издържах! Аз да не съм балама! И аз попрочетох това-онова. Напълно в реда на нещата си е по-стабилна закусчица – с яйчица, беконче, сметанка. Кетогенна диета му викат, високомазнинна, води се ЗДРАВОСЛОВНА – ядеш на корем месо и мазнини всякакви. Точно като за мен!

Та, застопорих се аз посредата на ресторанта и обясних на жената в прав текст, че тя може да си хрупа плодове колкото си иска, аз обаче минавам на кето…

И така, 5 минути по-късно седя и намусен ям ананас, сина и той намусен дъвче плодова салата някаква, но го крепи идеята, че след малко ще вилнее из басейна. Мен обаче нищо вече не ме крепи.

Оказва се, че пак чела повече от мен. Голям експерт се извъди. Хубава диета била тази кетогенната, но не била подходяща за мен, защото имам проблеми с коленете, краката и разни такива. За мен най-доброто било да спазвам алкална диета (ха!) и да не прекалявам с месото (ама, разбира се!). А, и да ям ананас – бил богат на някакъв ензим (броме…лаин май беше) и МНОГО добър за мен, за коленете и туй онуй. Пффф.

Продуктите, които създадохме за теб:

Запознах се и с няколко мъже след закуската, познахме се отдалече – още като ги видях, че ядат плодове и разбрах, че са събратя по вилица. Само единия беше леко странен – усмихваше се, докато си ядеше плодовата салата. Питахме го после защо се хили, а той щастлив до небето, вика – поне НЯМА ЧИА ПУДИНГ!

После дойде време за обяд. Бият един гонг хората точно в 12, защо се хабят само не ми е ясно. Това здравословното хранене се оказа цяла епидемия – половината хотел е на диета и гледа мъчно шведските маси с последна капка усилия на волята. Можеха просто да наизвадят полекичка салатите и ни спестят драмата. И без това само те са ни позволени, че не трябвало нищо тежко да се яде преди плуване и в тая жега, пък и били алкални…

Дори подучух от единия сервитьор, че имало някакъв топ chef на десертите от Франция (готвач, демек), но човекът изпадал в кризи всеки път като си видел пълна масата с лакомствата след вечеря и не издържал на напрежението – напуснал още първия месец.

Жената обаче на седмото небе! Съратнички около нея, дал Бог. Направиха една групичка от няколко момичета, всичките коя от коя по-здравословни и се вихрят тук – йога, Пилатес, медитации, водна аеробика, за следобяда някаква арт терапия са си планирали. Само не ми се мисли какво ново ще научи, докато е с тях, като се сетя за последния месец и тръпки ме побиват.

Това момче, което се радваше на плодовете, сподели няколко неща докато си пиехме кафето и краката ми се подкосиха – били вегани с неговата! Само на зелени салати карат, даже зехтин не си слагат, защото бил индустриален продукт и МНОГО ЛОШ, ядяли само домашно приготвени маслини и авокадо за мазнинка. Призля ми и отидох да си полегна малко, да събера нови сили за остатъка от деня.

Та така, Дончо, 5 звездните хотели вече и те АД. По-добре си избери някоя къщичка на морето за вашата почивка, ама да няма нищо наблизо, че знае ли се на кого ще попаднете. Или още по-добре – отиди с приятели. Разбирам го вече Михаил – затова ходи с мъжка компания навсякъде. Мислех, че хойкат нещо, ама се чух с него по телефона и всичко си излезе наяве – отивали сами, за да си хапнат! И неговата жена, и тя здравословна…

Хайде, със здраве.

Твой приятел,
Пешо”

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: