Kажи „чао“ на стреса с Дзен

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Имам въпрос към теб – случвало ли ти се е да постигнеш нещо изключително, като да сбъднеш своя идея, да отидеш на мечтаната почивка, да си купиш заветната рокля, да свалиш онези последните, досадни 5 килограма, да се запишеш за ново обучение, което искаш отдавна, но да НЕ изпиташ радостта и щастието, които си мислиш, че ще изпиташ, когато го постигнеш?

Или да спазваш диета след диета, да разполагаш с цялата информация по темата, но да нямаш резултат, защото нивото на стрес е твърде високо, а това кара хормоните ти да излязат от баланс и да складират мазнини?

Да, случвало ти се е, знам. На всички ни се случва понякога, на мен също. Добре дошла в съвременния свят!

Свят, изпълнен с толкова стрес, че много от нас имат чувството, че животът им минава пред очите им, без да участват в него. Без да успеем да се зарадваме на успехите си и на постиженията на хората около нас. Свят, без никаква dolce vita в него…

И ако ме познаваш достатъчно добре, то вече знаеш, че горното е проблем, който не исках да оставям току-така, защото всички ние заслужаваме да сме по-щастливи, по-спокойни, да имаме повече енергия и по-добро самочувствие. Затова, вместо да се оплаквам колко е зле съвремието ни днес и колко са изнервени и хейтърски настроени всички наоколо, посветих няколко месеца в търсене на изход от ситуацията.

И колкото и банално да звучи – да, разбрах, че това е стрес и статистиката по темата сочи, че 90% от нас изпитват негативите от него редовно.

И, да, разбира се, има много неща, които можем да направим, за да се справим с него, като медитации всеки ден, хоби, излагане на слънце, движение (тренировка или 10 000 крачки дневно), качествен 8 часов сън и т.н. И, да, някои хора успяват да правят ВСИЧКО това и аз ги аплодирам искрено за постигнатото.

Но, знам, че не всички сме там. И повечето от нас правим някои от горните неща, но те не са достатъчни, за да се справим със стреса и имаме нужда от още нещо.

Нещо, което ДА допълва борбата със стресиращото ни ежедневие, да ни помага да се справим с него, да е ефикасно, но и здравословно и да ни съдейства да се чувстваме по-добре.

И след изключително подробно и дълго търсене на това нещо, на тази щипка щастие, от която толкова имаме нужда – го намерих. Решението, което цял свят използва в подкрепа на стреса, се оказаха адаптогените.

Продуктите, които създадохме за теб:

Натурални съставки, които подпомагат организма в ежедневните стресови ситуации. Възстановяват енергията, жизнеността, настроението, концентрацията и равновесието в тялото.

Всъщност, адаптогените са уникална група растителни съставки, които се използват от древността до днес за подобряване здравето на надбъбречната жлеза – системата, която отговаря за управлението на хормоналния отговор при стрес. Те спомагат за укрепване на реакцията на тялото към стреса и повишават способността му да се справя с безпокойството и да се бори с умората – бавно и внимателно, без допълнителен стрес.

Наричат ги адаптогени, заради уникалната им способност да „адаптират“ функцията си според специфичните нужди на тялото. И въпреки, че ефектът първоначално е нестабилен и отнема време, то действието им в дългосрочен аспект е реално и неоспоримо.

Как работят адаптогените?

Адаптогените действат на принципа на термостат. Когато термостатът усети, че температурата в помещението е твърде висока, той я понижава, а когато температурата е твърде ниска – той я повишава.

Тоест, адаптогените имат капацитета да ни успокоят и да ни дадат енергия едновременно. Те могат да нормализират дисбалансите на тялото, като чрез поддържане на надбъбречната функция противодействат на неблагоприятните ефекти от стреса, независимо дали говорим за физически стрес (вътрешни възпалителни процеси, хранителни непоносимости, заболявания и др.) или психически стрес (изнервеност, безпокойство, напрежение).

Те също така дават възможност на клетките на тялото да получат достъп до повече енергия, помагайки им да премахват токсичните странични продукти от метаболитните процеси и карайки тялото да използва кислорода по-ефективно. Полезно, нали!

А сега, нека видим и

кои билки са адаптогени?

На първо място, за да бъде адаптоген, билката трябва да бъде нетоксична за физиологичните функции на организма, да предлага широка подкрепа и да помага на тялото да поддържа хомеостаза (баланс).

И в категорията влизат адаптогени с леко различни функции, като азиатски жен-шен, сибирски жен-шен, родиола роза и корен от мака, които подпомагат организма, подобряват умственото представяне, либидото и физическата издръжливост.

Други, като рейши, ашваганда (индийски жен-шен), чага и босилек, спомагат за успокояване на тялото и надбъбречните жлези, когато сме подложени на хроничен стрес.

Най-популярният адаптоген всъщност е ашваганда, който вече спокойно може да се намери и у нас и за който има редица медицински изследвания, доказващи противо-възпалителното му действие, свързващи го с женското здраве и либидото, мъжкото здраве и подобряване на сексуалната функция, и разбира се – намаляване на стреса.

Но запознавайки се с всички тях и опитвайки се да избера, се натъкнах на нов проблем.

Мисля, че вече ме познаваш достатъчно добре и знаеш, че не обичам мега дозите в каквото и да било, и ако имам избор – предпочитам по-елегантният подход на майката природа – всичко в нормални граници. Така рискът от странични ефекти се свежда до минимум, а резултатите все пак са налице.

Затова започнах да търся формула с нормални дози от вид адаптоген (не твърде ниски и не твърде високи), които обаче да комбинират няколко различни адаптогена, за максимален резултат.

Научих също, че адаптогените имат и леко антиоксидантно действие, като помагат на организма да се бори с вътрешните възпалителни процеси, но действието им може да се засили, просто като се добави и силен антиоксидант към тях.

Което ме постави пред разрешаването на още един проблем – да намеря формула, в която да има няколко различни адаптогена в комбинация с антиоксидант, без мега дози от което и да е. При това антиоксидантът да е толкова мощен, че малко количество от него да има голяма сила, за да може все пак да се приемат основно адаптогени, а антиоксидантът само да ги подпомага.

Мисля, че вече се ориентира в ситуацията.

Отне ми доста време да търся подобна формула, защото я исках за себе си, но така и не намерих. Не можех да се примиря, обаче, трябваше да направя нещо. И ако ме познаваш достатъчно добре, знаеш какво направих. Просто я създадох.

И ето днес, няколко месеца по-късно, с огромно вълнение ти представям най-новата ми добавка – ZEN, goodbye stress с адаптогени и най-мощният антиоксидант в света – астаксантин (6000 пъти по-мощен от витамин С, 800 пъти по-мощен от CoQ10, 550 пъти по-силен от витамин Е, наличен във водораслите, с които се храни дивата сьомга и от където идва розовият й цвят).

Всъщност, астаксантинът е такъв шампион, че заслужава отделна публикация, но набързо – не само, че действа противовъзпалително, той се грижи и за красотата ни, като подобрява сериозно състоянието на кожата. Health and beauty – all in one :)))

В резюме съставките в ZEN са:
– Ашваганда, Индийски женшен (7% витанолиди)
– Астрагал (Astragalus)
– Сибирски женшен, сух корен (0.8% елеутерозид)
– Китайски женшен (Panax Ginseng)
– Кордицепс гъби (Caterpillar fungus)
– Рейши, гъби на прах
– Червена боровинка, на прах
– Чага, брезова гъба
– Годжи бери, екстракт
– Женско биле (Licorice root)
– Астаксантин (Astaxanthin)
– Розова родиола, Rhodiola rosea, (3% розавин и 1% салидрозид).

Ще подготвя отделна публикация за състава, ако имаш желание да се запознаеш с него по-подробно, но за днес мисля че това е достатъчно – имаме продукт, който работи и който вече е наличен в България.

Прием

Адаптогените имат нужда от 2-4 седмици постоянен прием, за да се усети ефекта от тях, но реално действието им се разгръща с всеки изминал ден.

Някои специалисти препоръчват единствено да се прави почивка от тях, за да действат още по-добре. Почивката е както следва:
– по 1 ден седмично,
– по 1 седмица на всеки 6 седмици и
– по 1 месец на всеки 6 месеца.

Могат да се приемат на гладно, с храната или както и когато ти е удобно. Аз лично ги приемам заедно с ONE & Daily.

А най-хубавото е, че към тях човек не се пристрастява, нямат адаптационен период и могат да се спират и започват по всяко време.

Противопоказания

Мисля, че е ясно, че адаптогените НЕ са подходящи за бременни, кърмещи и деца.

Ако приемаш каквито и да било медикаменти, също задължително се консултирай с личния си лекар преди да ги добавиш към деня си. Адаптогените НЕ са препоръчителни при хора, които приемат антидепресанти, диабетици на инсулин, при прием на имуносупресори, при редовен прием на медикаменти разреждащи кръвта и 2 седмици преди операция.

Цена и доза

Както и с другите ни добавки, и тук се опитахме да получим цена, която да е достъпна за повече хора и ZEN ще е наличен в магазина ни на цена от 39 лв.

В опаковка има 60 капсули, като дозата е 1-2 капсули дневно, съответно за период от 1 или 2 месеца. При период на силен стрес е добре да се разчита на 2 капсули дневно, като могат да се увеличат и до 4, а за поддържане, според мен, по 1 е напълно достатъчна.

Ако досега не си приемал/а адаптогени е най-добре да се започне с 1 капсула за период от няколко дни, за да се тестваш за странични ефекти и след това да се увеличи до 2, до постигане на желания ефект, което реално може да отнеме от 2 седмици до 2-3 месеца и нагоре.

Личният ми опит и мнение

На първо място, тази добавка определено НЕ е за всеки (някои нямат нужда от нея, други се справят със стреса по техен си начин, а трети просто не бива да я приемат), но за сметка на това съм убедена, че хората които се сприятелят с ZEN, ще са сред най-усмихнатите, спокойни и продуктивни хора, които да искаш около себе си.

Знам го, защото аз лично приемах ZEN почти 3 месеца без прекъсване, като пропусках всяка неделя, и се чувствах точно така. Животът ми беше постоянна dolce vita – смеех се по-често и по-силно, реагирах спокойно на силно стресови ситуации, които преди са ме изкарвали от релси, имах енергия и желание за спортуване (да, дори и в седмици 3 и 4 от цикъла), отслабнах, изобщо… радвах се на живота с пълни шепи.

За съжаление пробното количество свърши и ми се наложи да ги спра. Ефектът продължи още около месец, но в крайна сметка животът ме застигна и стресът се върна с него. Опитах да заменя Дзен с други формули на пазара, но ефектът не беше очакваният, затова и с особено нетърпение го чаках отново.

И от днес ZEN е наличен в България, ексклузивно в нашия онлайн магазин до септември, а след това и в селектиран брой магазини в страната. Може да се запознаеш с него и да го поръчаш тук.

От мен – успех по пътя към щастието и един съвет – дай си време, хубавите неща стават бавно :))

Надя Петрова

P.S. И за всички, които използват ONE & Daily, подсещам, че от 1-ви септември 2018 г. и двете добавки ще са на нови цени! ONE ще бъде 79 лв., а Daily – 69 лв.

Използвани източници:

Effects of Adaptogens on the Central Nervous System and the Molecular Mechanisms Associated with Their Stress—Protective Activity - link

Evidence-based efficacy of adaptogens in fatigue, and molecular mechanisms related to their stress-protective activity - link

Ashwagandha root extract exerts anti‑inflammatory effects in HaCaT cells by inhibiting the MAPK/NF‑κB pathways and by regulating cytokines - link

Antioxidant evaluation of three adaptogen extracts - link
Autoimmune Disorders and adaptogens - link
Astaxanthin and inflammation, Dr. Mercola - link
5 Reasons to Take Astaxanthin Every Day - link
Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera) Root Extract in Improving Sexual Function in Women: A Pilot Study - link

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: