Зелена вълна е течението, което всички ние стартирахме преди години променяйки начина си на хранене, или по-точно променяйки начина, по който гледаме на храната днес. Храната е обединяващият фактор, за съжаление, храната е и факторът, който ни разделя – на суровоядци, вегани, вегетарианци, месоядни, палео и т.н. Пиша със съжаление, защото извън хуманното и етично отношение към животните, в крайна сметка целта ни е една – да сме здрави. И всеки един от нас, независимо от етикета си се стреми точно към това. По своя си начин.
При всички нас обаче има и един обединяващ фактор, този, който ще ни помогне да се движим напред и да помагаме и на другите да намерят своята истина по отношение на храненето – Зеленият фактор. Убедеността, че зеленчуците и зелените храни са най-доброто, което можеш да дадеш на тялото си. Убеденост, за която надявам се съм допринесла и аз. А ако случайно не съм – да го направя днес. Единственото, което се иска от теб е да отделиш 10 минути от времето си и да прочетеш написаното тук. А после да вземеш своето решение – да започнеш да добавяш по нещо зелено към менюто си всеки ден, за да си здрав, пълен с енергия, да имаш красива кожа и да се чувстваш добре в тялото си.
Да стартираш своя собствена Зелена вълна.
Включи се в движението “Зелена вълна”, помогни на приятелите и познатите си да направят първата крачка към здравето. Сподели с тях знанието как да помогнат на себе си и семейството си. Мотивирай ги. Разкажи им за зелените храни. Дай им идеи за рецепти – бързи и лесни, такива които всеки може да направи и включи в ежедневието си. Бъди посланник на Зелената вълна.
Помогни на България в нея да растат здрави деца.
А ето и няколко причини, заради които си струва да добавиш няколко сурови зеленолистни зеленчука към менюто си:
Те са богати на ензими. Думата ензим означава “ферментирал” или “подквасен” на гръцки. Организма ни има нужда от 700 различни вида ензими, за да работи перфектно. Когато някой от тях липсва, ние остаряваме по-бързо и се чувстваме изморени. Не случайно някои специалисти наричат ензимите “извор на младостта”. Най-лесният начин да си набавиш повече ензими е чрез сурова, жива храна или като спазваш мотото “Винаги ям салата преди основното ядене”.
Изключително богати са на хлорофил. През последните години са проведени много изследвания с екстракт от хлорофил и е установено, че той е най-мощният антиоксидант или фитонутриент познат на човечеството. Затова не е случайно, че сред най-полезните суперхрани са зелените. Фитонутриентът хлорофил придава зеления цвят на растенията, той обаче притежава и силно изявено детоксикиращо и регенериращо въздействие върху черния дроб, спомага за заздравяване стените на храносмилателния тракт, помага при кожни проблеми, има противоракови свойства и много други!
Всички зеленолистни зеленчуци са алкални и се грижат за поддържането на алкално-киселинният баланс в тялото, помагайки ти да си здрав… Тревите съдържат и много вода, която пък се грижи да си добре хидратиран и допринася за красива кожа и коса.
Също така са богати на фибри. Фибрите имат способността да понижават усвояването на “лошия” холестерол, с което подобряват работата на сърцето. Фибрите също така забавят бързото усвояване на въглехидрати, предотвратявайки рязкото покачване на кръвна захар и са от първа необходимост при хора с хипогликемия и диабет. Фибрите са и една от 3-те причини перисталтиката ти да работи нормално и да изхвърляш ненужните за организма вещества всеки ден…
Листните зеленчуци са особено богати и на всички важни за организма витамини и минерали (виж таблицата долу), сред тях са калций, магнезий, фосфор, калий, манган, селен, както и витамините А, С, Е, К, фолиева киселина и много други. Като в 100 гр магданоз се съдържат:
133 мг витамин С или 222% от дневните ти нужди,
8425 IU витамин А – 168% от дневните ти нужди,
1640 мкг витамин К или 2050% от дневните ти нужди!
Те са нискокалорични! На практика в тях почти няма калории и са подходящи за всеки, по всяко време, независимо дали иска да отслабне, да е здрав или и двете. В 100 г спанак има едва 23 калории, а в 100 г маруля са само 15. Така една зелена салата от 200-300 гр се превръща в най-нискокалоричното хранене за деня, при това в тези 200 гр салата има всички необходими за организма ти ценни вещества!
Те са завършен протеин. Това не го очакваше, нали? Истината е, че в повечето зеленолистни присъстват всички 8 незаменими аминокиселини, затова те се водят завършен протеин, за разлика от всички останали зеленчуци, където има само 7 от необходимите 8 аминокиселини.
Те имат положителен IF рейтинг. IF рейтингът показва фактора на възпаление. Храните с положителен фактор, като спанака например, който е +258, се смятат за противовъзпалителни, а храните с отрицателен фактор, като ябълката, която е -18, се приемат за възпалителни. Тоест тези с отрицателен фактор могат да предизвикат възпаление в човешкия организъм. Колкото по-голяма е цифрата, толкова с по-голямо внимание трябва да се подхожда към съответния продукт и винаги да се балансира с продукт с положителен фактор. Например 100 г бял хляб имат IF рейтинг -310, тоест силно възпалителен. А всички зеленолистни са с положителен IF рейтинг и действат противовъзпалително!
Всички зеленолистни са с най-ниския възможен гликемичен товар за организма. Параметърът гликемичен товар показва ефекта от храната върху нивата на кръвната захар. Специалната разработка на Нутришън Дата eГЛ (от където е взета цифрата), е базирана на оптималния гликемичен товар, който може да поеме здрав човек и го фиксира на 100. Тоест комбинацията от всички хранения за деня не трябва да надвишават 100. В случая почти всички зеленолистни имат индекс 1. За сравнение 100 г бял хляб има гликемичен товар 50.
И за финал – не са скъпи. Една салата с органичен произход струва 2 лв., връзка магданоз – 1 лв., а дивите зеленолистни са подарък от природата. Единственото, което трябва да направиш е да отидеш на някоя поляна и да си набереш…
За да те убедя колко са полезни за здравето и каква концентрация от ценни вещества има в листните зеленчуци, ще направя сравнение между едно най-обикновено зеленолистно, каквото е спанакът и царицата на плодовете – ябълката. Сравнението е на базата на 100 г суров спанак и 100 г сурова ябълка по данни от nutritiondata.self.com. Виж го тук
А ето и няколко свежи, лесни и полезни начина да добавиш повече зелени зеленчуци към ежедневието си:
- 3 средно големи ябълки
- 2 връзки магданоз
- 8 листа маруля или 2-3 чаши спанак
- 1 краставица и 1 тиквичка (двете са взаимозаменями като например 2 тиквички и 1/2 краставица или само едното)Акценти в зелено – това са допълнителните зеленчуци. Тук вече можеш да експериментираш и да добавяш такива с по-силен и преобладаващ вкус. Като селъри, броколи, рукола, кейл и др.
Плодови акценти – това може да е допълнителен плод за свежест и аромат. Като малко ананас, манго, портокал, мандарини, киви и др.
Екстри – това обикновено са добавките, които са в минимално количество, но пък силно изпъкващи на вкус. Като пресен джинджифил, лайм, лимон, куркума, мента и др. Само внимавай да не изпуснеш джинджифила в сока, говоря от опит :)))
* От продуктите, които използвам за основа излиза точно 1 литър зелен сок, ако е приготвен с дъвчаща сокоизтисквачка (едно или дву-валова) и около 800 мл сок, ако се използва обикновена сокоизтисквачка. Пробвала съм и двете едно след друго. Обикновената сокоизтисквачка вади повече сок от плодовете за сметка на зеленолистните, затова като концентрация сока е по-лек и разбира се по-сладък. Ако използваш такава би било добре да компенсираш като увеличиш двойно зелените съставки в сока на 4 връзки магданоз и 16 листа маруля.
И за финал ето някои от най-известните зелени храни в България и как да ги ядеш:
Диви зеленолистни. Сред най-известните представители на вида са: дива рукола или познатото ни още глухарче, див спанак, коприва, градинска лобода, лапад, тученица, киселец, кресон и дива маруля. Всички те са налични в България по полянки и градинки, а някои са познати още като плевели, бурени и други вредители. Истината за тях обаче е съвсем различна – освен, че са изключително богати на ценни вещества, те са и по природа органични, био, диви. Ако трябва да съм напълно откровена ще ти кажа, че дивите зеленолистни имат около 5 пъти повече ползи за здравето от индустриализираните си събратя. Затова запретвай ръкави и отивай в гората! Използвай дивите зеленолистни като акцент към фрешове, смутита, салати и ястия.
Рукола. Най-вкусна е добавена към салата, салата-ястие или използвана като допълнителна екстра към друго ястие, пък било то и пица. Рядко се използва във фрешове и смутита, но пък нищо не ти пречи да пробваш и да споделиш как е! Извън всичко изброено горе като съдържание на хлорофил, вода, фибри и т.н., руколата се води и един от най-мощните афродизиаци и е използвана като такава още в древен Рим. Тоест, кара те да изглеждаш секси. Мхм.
Мента. Освежаваща билка със силно изявен аромат и много ползи за здравето. Най-често се използва за успокояване на храносмилателния тракт, при колити, гадене, болки в стомаха и спазми. Високото й съдържание на ментол обаче има доказано благотворно влияние и при сърдечно-съдови заболявания, защото предизвиква рефлекторно разширяване на коронарните съдове при стенокардия. Има също така антисептично и болкоуспокояващо действие при възпалителни процеси на горните дихателни пътища и чаят от мента е удачен избор при грипове, настинки, запушен нос и възпалено гърло.
Магданоз. Най-любимата билка на българина, която освен че бие повечето зеленолистни по почти всички параметри е и невероятно вкусна. Придава свежест на всяко смути и може спокойно да се комбинира с плодове. А сред салатите, в които намира централно място са табуле – домати с магданоз & морковена – настърган морков, нарязан на дребно магданоз и кедрови ядки. Използвай магданоза свободно и като подправка към всяко друго ястие или супа, препоръчително в пресен вид. Скорошни научни проучвания дават на магданоза още противоракови свойства, заради съдържанието му на миристицин, органично съединение, което е в състояние да възпрепятства образуването на тумори. Магданоза се бори още с възпалителните процеси в човешкото тяло и е мощен детоксикатор.
Спанак. Типично българско зеленолистно, “любимо” на повечето деца :)) Отива изключително добре на фрешове, смутитата, салати, салати-ястия и супи! Сред най-изпъкващите му плюсове са: подобрява толерантността към глюкоза при хора с диабет, намалява кръвното налягане, заздравява костите, намалява риска от развитие на астма и редица други.
Кейл. Кейлът е сред зеленолистните, които все още не се продават в магазините у нас, затова е сложен най-отдолу в списъка. Ако обаче попитаме колегите ни на запад ще установим, че за кейл са чували всички – от децата до бабите и дядовците. Използва се също така повсеместно – от фрешове и смутита, до салати и ястия. Има специфичен вкус, който е трудно обясним без да се дегустира. В България за момента кейл можеш да си отгледаш единствено сам.