животът на село

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Знам, че за много хора идеята да се върнат или да отидат да живеят на село изглежда странна. И аз бях сред тях само до преди 5 години… Като градско дете родено и израснало в столицата самата мисъл да отида на село ми се струваше безумна. Дори като ученичка когато майка ми настояваше да отида с тях, за да им помогна за къщата или градина си беше жива мъка на всяко посещение.

През последните години обаче все повече започна да ме влече ‘на село’. Пътешествията ни из България се промениха и започнаха да са основно гостуване в къща, на село, в планината. Започнах всеки свободен уикенд да прекарвам в градината, тази същата, която преди не исках и да погледна. Стана ми интересно. Започнах да засаждам зеленчуци, да ги гледам как растaт, да се наслаждавам на домашния им вкус… И някак постепенно времето в София загуби смисъл. Чувствах се като затворена в клетка, в малкия ни уютен апартамент в полите на Витоша. Исках да съм навън, в градината, да дишам чист въздух, да ям чиста храна всеки ден, да ‘пазарувам’ от собствената си градина или от комшиите в съседните къщи. Исках повече пространство.

Тази година взехме решението да дойдем да живеем тук. В Нови хан или New han, както го кръсти Део на шега. Лятото ни премина в невероятния ритъм на ремонт, къртене, рушене, боядисване, разместване и пак боядисване. Но си струваше! Всяка една минута от него!

А ако и ти си решил да живееш на село, ето някои неща които да обмислиш преди да го направиш :))

Къщата си е сериозен ангажимент и в нея винаги има нещо за правене, почистване, ремонтиране и пак почистване. Или казано по-просто, думата ‘почивка’ започва да се превръща в мираж.

work-in-progress

От друга страна — имаш стаи за всичко! Кухня, трапезария, хол (или пък 2 хола, както искаш), спалня, спалня за родители, спалня за гости, гардеробна и т.н. и т.н. Стаи дал Бог, само дето някой трябва и да ги чисти, но това го обсъдихме в горната точка.

Имаш свежи цветя, постоянно. Дори и да не са от твоята градина, на пътя, в полето, в гората има предостатъчно. Стига да имаш очи и желание да ги видиш.

flowers-1

Всичко около теб е органично и натурално. Тревата, дърветата, зеленчуците, птичките, щурците, пчелите, мухите, комарите и после още малко мухи. Честно, никога не съм си представяла, че може да има толкова много мухи…

Продуктите, които създадохме за теб:

Храната е вкусна, свежа и току-що откъсната. Почти до декември. Дори в момента съм засадила зимни зеленолистни, но за това ще ти разкажа по-късно…

Можеш да си купиш домашно мляко, яйца, дори и пъдпъдъчи такива, а комшиите ти подаряват пликове с круши, защото имат повече отколкото могат да изядът. Ти им връщащ дюли…

fruit-tree

Научаваш нови термини, от типа на хидрофор, рециркулационна помпа, ups и много други. Разбираш, че тока и водата не са константа и ако искаш да ги имаш целодневно е добре да направиш нещо по въпроса. Като например да си предвидиш съд за съхранение на 1 тон вода, да си купиш хидрофорна помпа и да си монтираш трета тръба в стените…

Вече не ти се ходи на фитнес, но пък си в невероятна форма и без него :)))

wood

Поддържането на перфектен маникюр също започва да се превръща в мираж, но в един момент просто спира да ти пука, защото…

Въздухът е чист.

Гледката е невероятна и имаш такава, от всички стаи.

Пътя New han – София център е 30 минути с кола, дори и в час пик.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: