енергийна напитка със семена от чиа

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

В света на здравословното хранене има много видове енергийни напитки или поне според мен са такива: зелените смутита, фрешовете с треви, напитките със суперхрани… В света на нездравословното хранене обаче дефиницията за енергийна напитка е ‘питие, което се смята за източник на енергия, обикновено безалкохолна напитка с високо съдържание на захар, кофеин и други стимуланти’.

За източника на енергия съм напълно съгласна, но не мисля, че можем да си набавим такава само със захар, кофеин и стимуланти, затова ти предлагам да ревизираш понятието си за енергийна напитка и да пробваш моята – със семена от чиа, прясно изцеден лимон и мед на вкус.

Ползите от семената от чиа са обсъждани нашироко през последните години, но ако все още не си чувал за тези чудодейни семена, повече информация има в блога на зоя.бг, кукуряк.

Енергийна напитка със семена от чиа
[list type=“icon“ style=“none“ icon=“asterisk“ icon_color=“#555″]

  • 500 мл изворна вода
  • 1-2 ч.л. семена от чиа
  • 1/2 прясно изцеден лимон
  • мед, по желание

[/list]

Инструкции:
1. Сложи семената от чиа в бутилка, която се затваря добре и залей с вода.
2. Изчакай 10 минути, добави изцедения лимон и меда, затвори бутилката и разклати добре.

Пий сутрин като първа алкална напитка за деня, по време на спортуване или просто така… Пробвай също напитката в чист вид, без лимон и мед, и ако ти допадне я пий в този вид. После добави само лимон и използвай меда в краен случай.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: